Mergi la conţinutul principal

Predoiu despre cazurile Păsat şi Ridzi: Două sincope fără de care raportul ar fi fost mai bun

"Sunt anumite lucruri care rămân ireparabile, dar aici se pune problema de principiu în ceea ce priveşte abordarea  fenomenului din Parlament. Trebuie să se producă o schimbare de mentalitate şi de optică şi acest lucru poate să rezulte, nu numai cu ocazia unor cazuri concrete, ci şi prin luarea unor poziţii publice, a unor declaraţii publice şi din schimbarea abordărilor concrete dacă se mai pune problema unor cereri similare. Este important să învăţăm din aceste două sincope fără de care raportul ar fi fost şi mai bun", a spus Predoiu, întrebat despre soluţiile pe care le are România pentru repararea acţiunilor Parlamentului în cazurile Păsat şi Ridzi.

De altfel, ministrul Justiţiei a spus că din raportul pe justiţie rezultă alegerea care se află în faţa clasei politice din România în acest moment: între modernitatea europeană şi trecutul postcomunist, între justiţie şi injustiţie, între integritate şi corupţie.

Predoiu a mai remarcat faptul că din raportul publicat vineri se desprinde, ca un element de noutate deosebită, hotărârile instanţelor în ceea ce priveşte dosarele de mare corupţie."Numărul mai mare de sentinţe de condamnare în aceste dosare indică o tendinţă a instanţelor de a pronunţa sentinţe descurajatoare", a afirmat ministrul Justiţiei.
Întrebat dacă acţiunile recente din vămi au avut un impact pozitiv asupra raportului intermediar, Predoiu a răspuns că tonul general favorabil al documentului rezultă din abordarea tuturor progreselor înregistrate pe fiecare din cele patru obiective ale mecanismului de cooperare şi verificare. "Raportul nu este o sumă a unor operaţiuni matematice, de adunare şi scădere, este o abordare tehnică globală a tuturor elementelor din cadrul mecanismului şi absolut toate progresele înregistrate pe fiecare dintre obiective a contribuit la această tonalitate pozitivă generală. Nu poate fi subsumat caracterul pozitiv al acestui raport unei operaţiuni sau alteia, unui proiect de lege sau altuia. Este vorba de o masă critică ce s-a acumulat în ultimele luni, luni de efort considerabil din partea tuturor instituţiilor implicate din justiţie, dar şi a Guvernului şi Parlamentului.

Numai dacă vom menţine acest efort pe toate cele patru obiective vom avea un raport de vară pozitiv", a explicat Predoiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro