Mai întâi, Preda critică mesajele promovate de Emil Boc după plecarea lui Frunzăverde şi în special mesajele împăciuitoare faţă de veteranii PDL, pentru ca nu cumva să facă şi ei precum Frunzăverde. "După ce Emil Boc a câştigat mandatul de preşedinte al PDL divorţând de celebra tripletă BVB (Blaga, Videanu, Berceanu), acum tot Emil Boc spune că aceştia sunt adevăraţii pedelişti. Ceva e în neregulă. Ori anul trecut Emil Boc s-a sprijinit (cu bună ştiinţă?) pe <pedelişti neadevăraţi>, ori în clipa de faţă fostul premier schimbă macazul, pentru ca tripleta să nu fie tentată să îl urmeze pe S.Frunzăverde. De fapt, ambele variante sunt un dezastru. De ce? Pentru că ele leagă destinul unui partid politic de trei nume, indiferent că sunt privite ca referinţe de urmat sau, dimpotrivă, ca adversari buni de pus la zid. Ceilalţi sunt membri de categoria a doua. A fost penibil, e şi acum penibil. Acest tip de politică nu mai poate continua", avertizează Preda.
"La ultima întâlnire a lui Traian Băsescu cu PDL la care am asistat, preşedintele a vorbit despre nevoia de a găsi un succesor nu doar pentru el, ci şi pentru Emil Boc. Era prin 2010. Convenţia de anul trecut nu a găsit niciunul dintre aceste personaje. Preţul amânării e plătit acum, în an electoral", crede eurodeputatul.
O nouă generaţie s-a născut în PDL
Pentru Preda, "un lucru e clar: tripleta şi generaţia pe care o reprezintă nu au resurse pentru a asigura succesiunea lui Boc şi a lui Traian Băsescu". "Tot ceea ce pot face - tot ceea ce au arătat că sunt dispuşi să facă - e să arunce cu noroi în nou-veniţii din PDL sau în oamenii independenţi care vor cu disperare o alternativă. Cezar Preda, Radu Berceanu şi Ioan Oltean sunt reprezentativi pentru dispreţul cu care am fost trataţi toţi cei care am intrat în PDL în ultimii ani, pentru dispreţul cu care vorbesc pedeliştii <adevăraţi> despre oamenii liberi şi independenţi", adaugă el.
Cristian Preda mai spune că, în ciuda eforturilor, o nouă generaţie s-a născut în PDL, dar e totodată şi "în afara PDL". "De fapt, ceea ce <greii> nu au văzut e că o altă generaţie politică s-a născut. Spuneţi-i cum vreţi: generaţia 2012, generaţia Ungureanu, nu are importanţă. Generaţia aceasta e în PDL, e şi în afara PDL. Partizani şi nepartizani. Atunci când spune că subscrie valorilor dreptei liberale şi democrate, această generaţie nu rosteşte fraze goale, descoperite în manuale de comunicare. Fiindcă această generaţie a răzbătut cu greu prin jungla fesenistă a anilor nouăzeci şi prin jungla pretins-europenizantă a anilor 2000. Acum, ea a ajuns la maturitate, după ce a acumulat experienţă instituţională şi notorietate publică", mai notează Preda.
"PDL poate profita de pe urma acestei generaţii sau îi poate bloca pentru un timp ascensiunea. Prima soluţie e mai inteligentă", conchide pedelistul.