Astfel, deputatul PNL Gabriel Sandu considera ca va fi primul buget european al Romaniei, care ofera un nivel consistent de venituri - 35,2% din PIB. "Bugetul pe anul 2007 va asigura sumele necesare continuarii reformelor structurale din educatie, sanatate, cercetare - dezvoltare si a reformei pensiilor, precum si contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Acum se inregistreaza cea mai mare crestere bugetara pentru educatie dupa revolutie - 5,2% din PIB. Sanatatii i se aloca 4% din PIB, dublu fata de cit a alocat PSD in 2005. Pentru modernizarea agriculturii se aloca 2,3% din PIB si lista poate continua. Este drept ca nu puteam da asa la toate ministerele, dar eu zic ca acoperim punctele critice. Este un buget bun", ne-a declarat acesta.
Buget echilibrat si raportat la nevoile tarii
Si senatorul Dan Sabau s-a aratat incintat de proiectia bugetara a guvernului Tariceanu pentru 2007, cel mai tare bucurindu-l cresterea pe domeniul sanatatii: "Aveam nevoie de asa ceva. Nici acum nu este de ajuns, la ce probleme sint in sistemul de sanatate romanesc, dar macar incepem sa miscam ceva. Cresterile nu sint deloc de neglijat nici in celelalte domenii. Eu zic ca este un buget realist care incearca sa acopere nevoile Romaniei pe anul care vine".
La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu ne-a declarat ca, desi unele ministere se pling ca li s-a alocat prea putin, cu toate ca s-a alocat mai mult decit anul trecut cam pe toate domeniile, bugetul este echilibrat si raportat la nevoile economico-sociale si de dezvoltare ale tarii: "De exemplu, am purtat ieri si azi discutii cu MAPN, care este nemultumit de alocatia bugetara. Dar ea e aproape dubla fata de anul trecut. Si de fapt ei ar trebui trasi la raspundere, deoarece se pling ca nu au bani, dar nu au cheltuit in 10 luni decit jumatate din bugetul pe 2006, iar daca nu cheltuiesc restul pina la sfisitul anului banii se vor intoarce la bugetul mare. Si se pling ca au prea putin in 2007. Ma rog, plingeri din astea se mai inregistreaza dar lumea trebuie sa fie constienta ca acesta este un buget echilibrat, care are in vedere tarele din anumite domenii. Eu zic ca, in final, lumea va fi multumita".
Bugetul e un dezastru
In ceea ce ii priveste pe parlamentarii PSD, acestia s-au aratat de parere ca bugetul va primi destule contestatii, deoarece nu este realist, iar diferenta dintre venituri si cheltuieli va fi mult prea mare.
Senatorul Aurel Simionescu: "Eu cred ca veniturile sint supradimensionate, ceea ce duce la un deficit bugetar foarte mare. Apoi nici nu se intelege bine principiul de descentralizare. Vor sa dea bani pentru repararea drumurilor in functie de lungimea drumului. O chestie care nu se poate face, ca poate drumul e mic dar foarte distrus, sau e foarte lung dar nu are probleme deosebite. In mare nu arata prea rau, insa sint multe chestii care se bat cap in cap sau nu au logica si nu pot fi facute asa cum trebuie".
Mult mai drastic s-a aratat deputatul Mihai Tudose, care este si presedintele Comisiei de Politici Economice si Privatizare din Camera Deputatilor. Acesta a precizat ca, din punctul sau de vedere, bugetul nu respecta nici promisiunile din campanie, nici programul de guvernare, nici nevoile Romaniei de miine: "Am discutat bugetul Ministerului Economiei si Comertului care este lipsit de orice logica. S-au redus subventile din minerit, nu se mai investeste in siguranta in minerit... si astea sint doar citeva exemple. Trebuie sa luam proiectia de buget, sa o analizam foarte bine pentru a vedea unde sint inadvertentele sau chestiile care nu se pot face. Eu cred ca acest proiect de buget e un dezastru, dar sa vedem ce va iesi dupa ce il vom analiza si recreiona".
Pentru Braila - buget mic atit la judet cit si la municipiu
Parlamentarii braileni sint insa de acord in privinta unei singure probleme. Ca bugetul alocat judetului Braila este prea mic. Atit cei aflati la Putere cit si cei din Opozitie sint nemultumiti de ce va reveni Brailei anul viitor. La fel de nemultumiti sint insa si de faptul ca autoritatile locale nu prea s-au interesat si nu au facut proiecte sau amendamente care sa imbunatateasca cifrele alocate judetului nostru.
In acest sens, deputatul PNL Gabriel Sandu ne-a declarat: "Sint nemultumit si de cifra dar si de faptul ca nu a venit nimeni din teritoriu sa zica ca nu ii convine ca sa depunem amendamente. Astept sa imi trimita primarul Cibu evaluarea la cele trei camine de nefamilisti ca sa reusim sa prindem finantarea pentru reabilitarea lor in bugetul de anul viitor. Sa vedem ce o sa se discute in comisia de buget - finante, poate mai sint sanse de imbunatatire, deoarece nu s-a discutat inca suma finala".
La rindul sau, deputatul PD Horia Vasioiu a tinut sa explice ca nici el nu a fost solicitat de vreun reprezentant al administratiei din teritoriu, pentru amendarea bugetului. "Nu mi se pare normal. Macar acum, la momente din acestea atit de importante ar trebui sa lucram impreuna. Dar nu, nu ai loc de orgolii la Braila. Nu a venit nimeni sa imi solicite sa amendez bugetul. In plus, judetele instarite din vestul tarii ne acuza pe noi, ca nu ne dam interesul sa evoluam, si din cauza asta, desi aduc bani frumosi la stat, ei sint uneori defavorizati. E o situatie incordata".
Singurii care au amendamente de facut sint parlamentarii PSD. Din declaratiile deputatului Mihai Tudose, amendamentele au in vizor atit bugetul CJ cit si cel al municipiului. "Nu imi convine acest buget. Este mic si la judet si la municipiu si avem amendamente la el. Le-am depus deja la comisia de buget - finante si asteptam sa se discute saptamina viitoare". Parlamentarii braileni nu au putut oferi o cifra concreta referitoare la buget, deoarece acesta nu a fost inca avizat.