Prea puţini procurori, mult prea mulţi infractori | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prea puţini procurori, mult prea mulţi infractori

La Parchetul de pe lângă Tribunal, sunt doar 9 procurori în loc de 14 cât prevede schema, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila sunt 11 în loc de 13 procurori, la Însurăţei 3 în loc de 4, iar la Făurei, culmea, doar unul faţă de 4 procurori cât prevede schema - şi aia veche de pe vremea comuniştilor. Situaţia este cât se poate de gravă, dacă ţinem cont de faptul că, an de an, numărul cauzelor aflate în supraveghere la parchet a crescut, la fel şi exigenţele, însă numărul magistraţilor procurori a rămas constant, dacă nu chiar a scăzut.
Potrivit bilanţului parchetelor brăilene realizat pentru primul semestru al anului, în această perioadă, 24 de procurori au avut de soluţionat 13.332 de cauze, faţă de 11.421 în aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind soluţionate un număr de 3.545 de dosare. Astfel, au fost întocmite 388 de rechizitorii, în 842 de cauze s-a dat scoatere de sub urmărire penală (720 soluţionate prin aplicarea unor sancţiuni administrative) şi în alte 82 s-a dispus încetarea urmăririi penale. Cele mai multe cauze, 2.233, au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale (NUP). La sfârşitul semestrului, rămăseseră nesoluţionate 2.629 cauze cu autori cunoscuţi (AC) şi nu mai puţin de 6.022 cauze cu autori necunoscuţi (AN), faţă de 4.871 cauze cu AN, câte erau în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cât priveşte rata criminalităţii, aceasta a fost, în primele şase luni ale anului, de 147 de inculpaţi trimişi în judecată la 100.000 de locuitori: 12 inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru omor (faţă de 9 anul trecut), 7 pentru ucidere din culpă, 43 pentru vătămare corporală, 19 pentru vătămare corporală gravă şi 4 pentru viol. Totodată, 171 de indivizi au fost deferiţi justiţiei pentru furt, 31 pentru tâlhărie, 28 pentru înşelăciune şi 15 pentru delapidare. Pagubele produse prin săvârşirea unor infracţiuni au fost, în primul semestru al anului, de 3.844.520 lei şi 23.020 euro. Procurorii au avut, de asemenea, de soluţionat 684 de cereri, reclamaţii şi memorii şi au primit în audienţă sute de persoane.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro