Mergi la conţinutul principal
Diabetul, în topul suferinţelor la Brăila

Prea mulţi pacienţi, prea puţine paturi. Criză de medici diabetologi!

numai anul trecut, în Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au fost aproape 11.000 de consultaţii în compartimentul de Diabet, cu 500 mai multe faţă de 2017 • în ciuda numărului mare de pacienţi care suferă de diabet, numărul paturilor din spital este insuficient, la fel şi numărul medicilor pe mâinile cărora ajung aceşti bolnavi

 

Situaţie îngrijorătoare la Brăila, unde medicii se confruntă cu tot mai multe cazuri de diabet zaharat. Numai anul trecut, spre exemplu, în Ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila au fost aproape 11.000 de consultaţii în compartimentul de Diabet, aceasta fiind cea mai solicitată specialitate din unitatea spitalicească. Situaţie asemănătoare şi în 2017, când adresabilitatea pe acelaşi compartiment a avut cu doar 500 de consultaţii mai puţin. Alarmant este şi că majoritatea pacienţilor ajung la medic mult prea târziu, atunci când diabetul este deja în stadii avansate, cu complicaţii severe, pentru că boala afectează şi alte organe. În consecinţă, multe cazuri sunt internate pe loc. Din păcate însă, în ciuda numărului mare de pacienţi care suferă de diabet, numărul paturilor din spital este insuficient, la fel şi numărul medicilor pe mâinile cărora ajung aceşti bolnavi. Este vorba de doar 2 medici diabetologi, faţă de 3 cât prevede normativul să acopere acest compartiment. În 2016 şi 2017, compartimentul a funcţionat cu un singur medic.

Efectiv, suntem depăşiţi de situaţie. Eu am solicitat ca acest compartiment să se dezvolte şi să fim secţie, pentru că paturi la Diabet nu avem decât 20 pe tot judeţul, în contextul în care în judeţul Brăila sunt peste 13.000 de persoane cu diabet (...) În ambulatoriu, minimul de consultaţii pe zi este de peste 50. Culmea, nu ai cum să refuzi consultul, pentru că este vorba despre Programul Naţional de Diabet, dar unele consultaţii nu se mai pot deconta la Casa de Asigurări, pentru că ai voie să vezi doar 28 de pacienţi pe zi. Nu ai cum efectiv ca medic să gestionezi problema! Doar să-ţi dea încă o jumătate de normă, să te plătească în plus, sau să mai scoată măcar un post la concurs, chiar două”, a declarat dr. Cristiana Voineag, medic primar Diabet-Nutriţie şi Boli metabolice, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

Pentru a face faţă volumului mare de pacienţi, medicul diabetolog spune că mai tot timpul lucrează peste program, şi că nu pleacă din spital mai devreme de ora 19.00. “Noi suntem în topul consultaţiilor pe Ambulatoriu, chiar mai mulţi decât pe Oncologie. Asta, în contextul în care noi nu avem un medic angajat în ambulator. Şi apoi mai e vorba şi de timpul de aşteptare al pacientului, de calitatea actului medical”, a mai adăugat diabetologul.

De altfel, deficitul de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila nu mai este de mult o noutate, numai că anul acesta problema s-a acutizat. Practic, în acest moment, sunt 12 specialităţi care suferă din lipsă de personal. Aşa se face că unitatea spitalicească funcţionează la acest moment cu aproximativ 180 de medici specialişti şi primari, iar necesarul este de 320.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro