Prețurile producției industriale au crescut cu 57,6% față de anul trecut în februarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prețurile producției industriale au crescut cu 57,6% față de anul trecut în februarie

* avertizează CONAF, prin vocea președintelui Cristina Chiriac * mai mult, creșterea va continua și în perioada următoare din cauza războiului din Ucraina

 

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin - CONAF avertizează că prețurile energiei și ale materiilor prime continuă să crească, iar datele statistice recent publicate nu surprind încă efectele invaziei Ucrainei de către Rusia. Este și cazul evoluției Indicelui prețurilor producției industriale din luna februarie. În luna februarie, prețurile producției industriale au crescut cu 1,6% față de luna ianuarie 2022, și cu 43,8% față de aceeași lună a anului trecut.

Cristina Chiriac, președinte CONAF, a declarat: „Indicele prețurilor industriale și-a încetinit creșterea în februarie, față de luna anterioară, dar statistica nu surprinde tensiunea din piața energiei provocată de invazia din Rusia, care a început spre finalul lunii. Evoluția indicelui prețurilor producției industriale este un avertisment pentru viitorul apropiat.”

Prețurile producției industriale au fost supuse unor presiuni de creștere încă din vara anului trecut, când efectele pandemiei de coronavirus s-au făcut simțite în blocaje ale transporturilor internaționale de mărfuri, a observat președintele CONAF.

„Antreprenorii au făcut față unor creșteri susținute de prețuri încă din primăvara anului trecut, când blocajele în transportul internațional de mărfuri au influențat costurile. Însă, invazia Ucrainei de către Rusia a intensificat volatilitatea prețurilor petrolului și gazului natural, mărind costurile de producție. Pur și simplu, războiul din Ucraina a aruncat benzină peste un foc care ardea mocnit. Încă nu știm cum și când se vor calma prețurile energiei, sau ale materiilor prime de bază din industrie”, a adăugat Cristina Chiriac.

Estimăm că multe companii de dimensiuni mici și mijlocii vor trece printr-o perioadă dificilă, din cauza scumpirii energiei și a materiilor prime.

În plus, costurile mari de producție, reflectate de Indicele Prețurilor Industriale semnalizează un puseu inflaționist. Însă, istoria crizei financiare începută în 2008 ne arată că multe companii nu au transferat către consumatori integral creșterea costurilor de producție, pentru a nu-și pierde piața. Desigur, costurile necompensate de prețurile de vânzare au fost acoperite fie din profit, fie din împrumuturi.

„Datele de astăzi privind indicele de creștere al prețurilor industriale sunt un avertisment pentru lunile următoare, când efectele războiului din Ucraina, ale sancțiunilor aplicate Rusiei și companiilor sale, în paralel cu scumpirea metalelor, a energiei și în general, a materiilor prime se vor acutiza”, a mai spus Cristina Chiriac.

În piața internă, prețurile producției industriale au crescut cu 57,6% față de anul trecut în februarie, în timp ce pe piața externă prețurile au crescut anual cu 20,15%.

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF este singura confederație care susține și promovează antreprenoriatul feminin și care are ca obiectiv apărarea drepturilor și intereselor economice, sociale, financiare, juridice și culturale ale femeilor de afaceri în relațiile cu autoritățile publice și dezvoltarea unor relații de afaceri. CONAF are în componența sa 2 federații, 6 patronate, 5 asociații și 19 sucursale și peste 3000 de companii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro