Mergi la conţinutul principal

Prețul caselor din municipiu și județ stagnează pentru al doilea an la rând

* metrul pătrat pentru o casă din cărămidă (clădire nouă) amplasată în zona 0 a orașului rămâne și în acest an la 2.700 lei/mp, în timp ce pentru clădirile noi din zona 1 a municipiului valoarea etalon de circulație a imobilelor este de 2.400 lei/mp, similară cu cea de anul trecut * și valoarea de circulație a spațiilor comerciale situate la parter de bloc a rămas la fel ca în 2020

 

Dacă pentru anul 2021, la apartamentele din municipiu s-a estimat o creștere a prețurilor cu 3 - 5%, nu același lucru s-a întâmplat și cu casele din municipiu și județ. Potrivit noilor cotații aferente imobilelor cu destinația de locuință, deși cererea a crescut, prețurile de listă au rămas la fel ca anul trecut și acum doi ani. Astfel, va prezentăm în cele ce urmează valorile orientative de vânzare - cumpărare a caselor din municipiu și județ, așa cum au fost estimate de evaluatorii ing. Ion Marcel și ing. Dinu Valerică, experți desemnați de Camera Notarilor Publici Galați.

Reamintim că, potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici își actualizează în fiecare an expertizele privind valoarea de circulație a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la Judecătorie, Cadastru și structurilor teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice. În lucrarea de specialitate din acest an s-au reactualizat prețurile de referință pentru apartamente și terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, prețuri în funcție de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Facem precizarea că indiferent dacă cetățenii tranzacționează bunurile cu prețuri sub limitele prevăzute în grile, aceștia vor fi taxați, la notariat, când vor înregistra tranzacția, în funcție de prețurile informative conținute în documentul pus la dispoziția notarilor. În cazul tranzacțiilor la valori mai mari decât prețul de referință, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacția. De subliniat că regula noilor evaluări spune că în situația în care se înregistrează o tranzacție imobiliară la un preț sub limitele prevăzute în nouă listă, notarul va informa automat Fiscul cu privire la acel caz.

 

2.700 lei/mp, prețul pentru o casă în “buricul târgului”

Așa cum afirmam la început, prețurile estimative la case nu s-au schimbat. Spre exemplu, pentru construcțiile noi, din cărămidă, cu toate utilitățile, aflate în zona 0 a municipiului, cotația anunțată pentru acest an este tot de 2.700 lei/mp. În zona 1 a orașului cotația a rămas la 2.400 lei/mp și 2.100 lei/mp în zona 2. Dacă vorbim despre clădiri vechi, valorile sunt: 1.400 lei/mp - zona 0, 1.200 lei/mp - zona 1 și 1.050 lei/mp zona 2.

Pe cartiere, o construcție nouă cu zidărie în Radu Negru și Brăilița este evaluată tot la 1.500 lei/mp și la 900 lei/mp dacă e o casă veche. Neschimbate rămân și cotațiile caselor din Chercea, unde o locuință nouă cu zidărie este estimata la 1.500 lei/mp, iar una veche la 900 lei/mp. În Lacu Dulce, cotațiile sunt de 1.000 lei/mp pentru o locuința nouă și 600 lei/mp pentru o clădire veche.

În ceea ce privește cotațiile construcțiilor din cărămidă cu toate utilitățile amplasate în cartiere noi (zona PIC, Mecanizatorilor, Caporal Mușat sau Minerva), o construcție nouă este evaluată și anul acesta tot la 2.400 lei/mp, în timp ce o clădire veche este evaluată la 1.100 lei/mp.

Dacă trecem la categoria case din paiantă sau chirpici, valorile de circulație sunt între 600 și 700 lei/mp la clădirile noi sau de 300 - 400 lei/mp la cele vechi.

În mediul rural, cotația clădirilor noi din cărămidă se menține la 450 lei/mp și în acest an, în timp ce la clădirile vechi discutăm de 300 lei/mp. De asemenea, o clădire nouă din cărămidă în Cazasu sau la Vărsătura este evaluată la 1.200 lei/mp, la fel ca anul trecut.

 

Stagnare a prețurilor și la spațiile comerciale

În ceea ce privește spațiile comerciale, lucrarea de specialitate din acest an indică tot o stagnare a cotațiilor. Pentru spațiile situate la parter de bloc, discutăm despre o valoare de circulație, în zona 0, de 3.500 lei/mp, de 3.000 lei/mp în zona 1, 2.400 lei/mp în zona 2, 1.900 lei/mp în zona 3 și, în fine, 1.300 lei/mp în zona 4.

“Pe segmentul de proprietăți nerezidențiale (spații de birouri, spații comerciale, clădiri agricole, clădiri industriale, construcții speciale) numărul de tranzacții a fost redus, fără creșteri de prețuri, în anul 2020, și ca urmare, în mod prudent, s-a menținut același nivel al prețurilor orientative în grilele respective”, se precizează în lucrarea de specialitate.

În următoarele ediții vom prezenta expertizele pentru terenuri (intravilane și extravilane), atât în municipiu, cât și în județ.

Lista completă a prețurilor pe cartiere, străzi și blocuri, în ediția print a cotidianului “Obiectiv” de astăzi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro