Președintele SOS România Brăila Ionel Alexandru: «Legea Pensiilor este una a heirupismului electoral al PSD-ului» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Președintele SOS România Brăila Ionel Alexandru: «Legea Pensiilor este una a heirupismului electoral al PSD-ului»

* asta consideră prof. dr. Ionel Alexandru liderul interimar al organizației județene a SOS România, partidul senatorului Diana Șoșoacă, despre modul cum s-a votat Legea Pensiilor propusă de coaliția de guvernare * acesta a atras atenția că pentru o lege de o asemenea importanță nu a fost normal ca lucrurile să se desfășoare fără dezbateri suficiente, să nu se accepte amendamente, totul să se facă pe o procedură de urgență, strategie la care a apelat Guvernul, deși potrivit lui Alexandru nu era necesar * fostul senator a dorit să atragă atenția asupra gafei pe care social-democrații puteau să o facă la stabilirea termenului de pensionare al minerilor, dar și asupra grevei celor de la Ambulanță, arătându-se ferm convins că în timp vor mai apărea și alte probleme, deoarece lucrurile nu au fost analizate îndeajuns

 

 

 

Președintele interimar al organizației județene a SOS România, filiala brăileană a partidului senatorului Diana Șoșoacă, prof. dr. Ionel Alexandru s-a arătat mai mult decât deranjat de modul în care a fost adoptată Legea pensiilor. Alexandru a dorit să atragă atenția că deși Guvernul, la fel ca Parlamentul, are la dispoziție o procedură de urgență, aceasta nu se poate aplica oricărei legi. Cu atât mai puțin uneia deosebit de importante precum este Legea pensiilor. Liderul SOS România Brăila a ajuns la concluzia că totul s-a făcut pe repede înainte, fără dezbateri suficiente, fără acceptarea amendamentelor, mizându-se totul pe o strategie a PSD-iștilor de a da bine în fața electoratului.

Legea pensiilor practic se încadrează în art. 47 al Constituției României, referitor la nivelul de trai. Articol prin care cetățenii au dreptul la pensie, la asistență socială, ajutor de șomaj, asigurări sociale și alte măsuri de asistență, conform legii. Această lege foarte importantă, de fapt, trebuia să fie dezbătută în Parlament cel puțin o lună – două, să fie consultate toate părțile, Puterea și mai ales Opoziția, dar și societatea civilă. Lucru care nu s-a întâmplat. Guvernul are la dispoziție procedura de urgență - și Parlamentul o are -, dar aceasta nu trebuie folosită în orice caz. Așa cum este cazul acestei legi. Practic, din punctul meu de vedere această lege este una a heirupismului electoral al PSD-ului. Pentru că ea se referă în speță la electoratul PSD-ist. Și are în vedere doar voturile pe care speră acest partid să le obțină la anul. Din alt punct de vedere, cred că este - și sigur este -, o țeapă dată liberalilor. Legea putea să fie dată și în timpul lui Ciucă (n.r. – fostul premier Nicolae Ciucă), dar după cum vedeți, au pierdut startul și Ciolacu (n.r. – Marcel Ciolacu, prim-ministru) le-a luat fața PNL-iștilor”, a dorit să puncteze Alexandru.

Fostul senator a dorit să mai precizeze însă că într-un asemenea mod de lucru este normal să apară probleme, amintind episodul privitor la stabilirea limitelor de pensionare în cazul minerilor, chestiune care a fost ulterior corectată, precum și greva declanșată de cei de la Ambulanță.

O astfel de lege, așa cum am spus, trebuia dezbătută atât în Comisii, cât și în plen de către toți parlamentarii, astfel încât să iasă o lege cât mai bună. Așa cum ați văzut, nu s-au adus amendamente. Un singur amendament a fost aprobat, propus tot de PSD-iști, care și-au dat seama că au greșit în privința pensionării minerilor. Adică s-a revenit la situația actuală pe care o au ei: să iasă la pensie la 45 de ani cei din subteran și la 50 cei de la suprafață. Asta a fost singura, pentru că altfel riscau mari greve în rândul lor. Dar după cum s-a văzut, legea fiind făcută pe repede înainte - sau cu alte cuvinte prin sistemul heirupist -, au apărut deja unele greșeli, care ies la suprafață, cum este cea privind problema ambulanțierilor. Ați văzut că au intrat în grevă și liderul lor în greva foamei. Și acesta reprezintă Blocul Național Sindical! Din punctul meu de vedere, cred că sunt într-un fel neîndreptățiți, deoarece să ieși la pensie la 65 de ani, când trebuie să cari bolnavi la etajul x, în condițiile în care nu merge liftul sau să îi iei dintr-o parte să îi duci în alta, e ceva incorect. Și o să mai apară și alte probleme”, a mai adăugat sursa citată.

 

Alexandru, îngrijorat că legea nu va mai putea fi modificată timp de cinci ani

Un alt aspect care l-a deranjat pe fostul senator brăilean a fost faptul că pe 20 noiembrie, la momentul în care s-a votat legea pensiilor în Parlament, au lipsit tocmai Ministrul Justiției, Alina Gorghiu și cel al Finanțelor, Marcel Boloș, lucru pe care îl consideră incorect. Mai mult, Alexandru s-a arătat total nemulțumit și în privința faptului că nu s-a precizat sursa de finanțare pentru punerea în aplicare a unora dintre prevederile acestei legi.

Bănuiesc că au făcut asta ca să nu răspundă la întrebările unor parlamentari. O altă problemă care din punctul meu de vedere este cea mai gravă, este aceea că nu s-a stabilit sursa de finanțare pentru recalcularea din 2024. Aceea de 40%. E vorba despre vreo 25 miliarde lei. Nu s-a stabilit pentru că nici nu există o sursă de finanțare, dar ideea a fost să scoată această lege până la sfârșitul anului, în așa fel încât să rezolve cu jalonul din PNRR, care în momentul de față nu este rezolvat, urmează să se discute la Comisia Europeană. Asta deși guvernanții se laudă că au rezolvat și acest aspect. Dar în condițiile în care datoria publică în anul 2024 va fi de 50% din Produsul Intern Brut (PIB) vă dați seama ce înseamnă acest lucru?! Datoria aceasta reprezintă 107 miliarde lei. Făcută majoritatea, peste 50% de Orban, Cîțu, Ciucă și de Ciolacu. Aș îndrăzni să spun OCCC. Cei trei «C» de la «Cei mai vinovați». În special Cîțu cu împrumuturile lui făcute la ruletă, cum ar veni. Că le-a scos din joben”, a spus Alexandru.

Președintele SOS România Brăila s-a arătat extrem de îngrijorat și în privința faptului că această lege s-ar putea să nu mai poată fi modificată în următorii cinci ani, astfel că, pe cale de consecință a ajuns la concluzia că nici nu vor mai putea fi înregistrate alte creșteri.
”Tot în legătură cu această lege, mi-a atras atenția o discuție pe care a avut-o doamna ministru Bucura Oprescu (ministrul muncii și solidarității sociale), cu un jurnalist la un post de televiziune. E vorba despre Euronews și de Vitalie Cojocari. Oprescu a declarat că această lege, timp de cinci ani, nu poate fi modificată. Și la întrebarea jurnalistului – o întrebare pertinentă, de altfel, deoarece a atras atenția că dacă nu poate fi modificată, înseamnă că nici alte modificări de pensii nu pot fi aprobate în condițiile respective -, ministrul a ridicat din umeri și a spus că o să vedem ce se va întâmpla în următorii cinci ani. Dar nu a dat un răspuns clar din acest punct de vedere. Ceea ce mă duce la concluzia că s-ar putea ca în condițiile maximului de deficit în care se află România, în următorii patru ani, dacă rămân tot aceleași personaje la putere să nu mai vedem nicio mărire de pensii în România”, a conchis sursa citată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro