Președintele CJ Brăila atrage atenția asupra numărului mare de bolnavi COVID de la Spitalul Județean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Președintele CJ Brăila atrage atenția asupra numărului mare de bolnavi COVID de la Spitalul Județean

* Francisk Chiriac a profitat la finalul ședinței ordinare a Consiliului Județean de joi pentru a-și ruga colegii să stea mai mult de vorbă cu apropiații despre importanța vaccinării * acesta a precizat că în momentul de față secția ATI a Spitalului Județean este foarte aglomerată și medicii epuizați * totodată, s-a vorbit despre achiziția de echipamente și donații din partea agenților economici

 

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a dorit să atragă atenția asupra situației complicate cu care se confruntă secția ATI a Spitalului Județean. Acesta a vorbit la finalul ședinței ordinare a Consiliului, de ieri, despre importanța vaccinării. Chiriac a atras atenția că cei mai mulți pacienți internați în momentul de față la ATI în stare foarte gravă sunt nevaccinați. Chiriac și-a rugat colegii consilieri să discute cât pot de mult, la nivelul rudelor și apropiaților, să încerce să transmită mesajul privind necesitatea vaccinării unui număr cât mai mare de persoane.

”Am rugămintea să încercăm cu toții, prin mijloacele pe care le deținem și prin cunoștințele pe care le avem, să discutăm pentru a se vaccina cât mai mulți. Vă spun că la spital s-a mai investit într-un stocator mare de oxigen. Deci în momentul de față se consumă 10.000 de litri de oxigen pe zi. În circa o săptămână, maxim două vom mai aduce încă un stocator de oxigen, la o capacitate de 8.000 litri. Adică încercăm să dublăm capacitatea, astfel încât niciun pacient care intră în Spitalul Județean să nu ducă lipsă de oxigen. Când mă refer la stocator, este vorba de tot sistemul de oxigen pe care îl are la dispoziție spitalul județean. Se merge foarte puțin pe butelii, mergem pe acest sistem integrat. Și mă bucur foarte mult că spitalul, pe timpul verii, a făcut o investiție foarte bună și foarte serioasă, și am fost de acord cu ea: la Corpul C al spitalului, secția de Boli Infecțioase avem aproape în toate saloanele instalație de oxigen. Și avem și în Corpul E. Încercăm să mai găsim câteva paturi. 10 - 20 de paturi pe care să le conectăm la oxigen. De aceea am luat și hotărârea să mai punem un stocator mare de oxigen, de 8.000 l”, a declarat Chiriac despre investițiile făcute la spital necesare pacienților care au contractat virusul SARS-CoV-2.

Șeful CJ a atras atenția că situația ar fi stat mult mai bine dacă brăilenii erau în mare parte vaccinați în momentul de față.

”Din numărul total de paturi de 1.200, în momentul de față sunt internați 460 de pacienți cu COVID-19, astăzi, doar la Spitalul Județean. Marea majoritate a pacienților internați, în proporție de 92%, sunt nevaccinați. Cei în proporție de 8% sunt vaccinați, dar sunt și cu alte afecțiuni medicale. Dar vă spun că sunt mai bine decât cei nevaccinați. La ATI, din cele 12 paturi, 11 sunt ocupate, Doamne Ferește, de cei nevaccinați, unul este ocupat de un pacient care a fost și vaccinat, dar care are și alte probleme de sănătate. V-am spus aceste lucruri să conștientizăm cu toții, nu numai noi, dar și cunoscuții noștri - că avem cu toții, știm foarte bine discuțiile între prieteni și în familie și trebuie să încercăm să îi lămurim -, că una dintre soluții este vaccinarea. Alta este testarea periodică. Pentru că dacă făceam o balanță între cei vaccinați și cei nevaccinați care sunt acum în spital, gândiți-vă că este 8%. Aveam acum 30 - 40, maxim 50 de pacienți. Era mult mai bine. Pentru că personalul medical, nu că este sfârșit, este foarte epuizat de numărul mare și fluxul de pacienți. Ei încearcă - și noi... cât putem, pentru că le-am acordat tot sprijinul financiar, pentru tot ce au nevoie -, să facă o îngrijire de calitate. Și sperăm să nu mai dureze mult acest val 4. Văd că brăilenii au început să meargă tot mai mulți la centrele de vaccinare. Să trecem cu bine și să pregătim în continuare spitalul. Ferească Dumnezeu de un alt val 5!”, a adăugat Chiriac.

 

Sprijin din partea agenților economici

Liberalul Dănuț Lungu a întrebat dacă nu cumva ar fi benefică redeschiderea centrului de vaccinare de la Spitalul Județean, însă președintele CJ Brăila a explicat că în prezent se vor redeschide alte patru centre de vaccinare la nivelul Municipiului, astfel că este mai bine să nu se mai pună presiune suplimentară pe medici, iar responsabilitățile să fie împărțite. Profitând de moment, Chiriac a precizat că în prezent se desfășoară și o acțiune de vaccinare pentru toți angajații IMB, precum și în comunele Mărașu și Frecăței.

La rândul său, consilierul PNL Brăila Marian Căpățînă a dorit să sublinieze că această campanie se realizează cu sprijin din mediul privat. Totodată, acesta a vorbit despre donații din partea agenților economici pentru combaterea pandemiei.

”Domnule președinte, cred că sunteți în asentimentul meu să mulțumim și oamenilor de afaceri ai Județului Brăila, care încă o dată - și acum în acest val 4 -, s-au implicat financiar în a ajuta Spitalul Județean Brăila. Ați spus dumneavoastră mai devreme și de campania de vaccinare din Insulă. Este cu sprijinul Agricost, care este un agent economic. Am cunoștință de achiziția de concentratoare de oxigen venite tot din mediul economic. Ăsta este un semnal bun. Și noi trebuie să spunem oamenilor că sunt agenți economici care în momente grele s-au implicat, au venit și au sprijinit acolo unde am avut probleme. În situația asta, la Spitalul Județean. Și eu, personal, aș dori să le mulțumesc în acest plen al ședinței”, a declarat Căpățînă.

Președintele CJ Brăila a mulțumit la rândul său, în numele instituției, agenților economici care au decis să se implice și să sprijine autoritățile în combaterea pandemiei. Chiriac a ținut să precizeze că spitalul nu are nevoie de donații în bani, ci mai degrabă în echipamente.

”Pentru spital este o perioadă complicată de a face achiziții. Sunt timpi morți. Un privat se mobilizează mult mai repede. Doar trebuie să ceară de la spital ce au nevoie. Și aceste concentratoare sunt la Corpul B al Spitalului Județean, acolo unde sunt pacienți cu afecțiuni tot de COVID dar mai pe o plajă, nu știu, care nu au nevoie foarte multă de oxigen. Dar sunt bune și le folosim ca atare. Greul este la Corpul A. Vă spun. Acolo e linia cea mai gravă să îi spunem așa”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro