• Ursula von der Leyen a trimis o scrisoare prin care salută inițiativa a patru țări, inclusiv România, privind extinderea cooperării dintre UE și Azrebaidjan • ”Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”, a transmis Ursula von der Leyen • pe de altă parte, întărirea României deranjează anumite grupuri de interese
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis,într-o scrisoare primită marți de conducerea Transgaz, că salută inițiativa operatorilor naționali de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia de a extinde cooperarea Uniunii Europene cu Azerbaidjan, inițiativă anunțatăîn octombrie anul trecut.în scrisoarea transmisă conducerii celor patru entități, șefa CE a apreciat oferta transmisă și a indicat cadrul instituțional pentru aprofundarea discuțiilor.
Ursula von der Leyen a răspuns,în documentul primit marți de conducerea Transgaz, la scrisoarea prin care operatorii de transport al gazelor naturale din Bulgaria, România, Ungaria și Slovacia au detaliat inițiativa pentru transportul gazelor naturale prin rețelele integrate de transport al gazelor.
Mai concret, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ și Eustream au propus acțiuni comune privind extinderea cooperării dintre Uniunea Europeană și Azerbaidjan prin transportul de cantități suplimentare de gaze naturale prin rețelele lor existente, conform anunțului Transgaz din octombrie.
„Oferta dvs. și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”
Inițiativa operatorilor de transport de gaze are la bază cadrul stabilit prin acordul de cooperare strategică UE-Azerbaidjan, semnat la 18 iulie 2022.
„Vă mulțumesc pentru scrisoarea dvs. prin care ați oferit infrastructura existentă și planificată pentru importuri suplimentare de gaz din Azerbaidjanîn Europa,în specialîn Europa Central – Estică. Oferta dvs și dorința de a ajuta sunt foarte binevenite”, a transmis Ursula von der Leyen, apreciind importanța strategică a Memorandului deînțelegere dintre UE și Republica Azerbaidjan, care va contribui la diversificareaîn continuare a aprovizionării cu gaze naturale a Europei, în conformitate cu obiectivele de decarbonizare pe termen lung ale UE.
Ursula von der Leyne a precizat că Grupul la nivel înalt pentru conectivitate energetică în Europa Centrală și de Sud-Est (CEESEC) este forumul perfect pentru a discuta nevoile suplimentare de infrastructură și a încurajat cei patru operatori național de transport să îl folosească pentru a detalia rolul și potențialul infrastructurii existente în cele patru state pentru a pune în aplicare obiectivele asumate.
„Vă încurajez, de asemenea, să contactați direct Directoratul General pentru Energie pentru a discuta pentru contribuția dumneavoastră potențială la livrarea de cantități suplimentare de gaz din Azerbaidjan către UE”, a conchis președinta CE.
Cui nu-i convine...
Pe de altă parte, faptul că România devine un hub important pe piața mondială a gazelor deranjează grupuri de interese, care ne lovesc prin intermediul unor așa-zise ONG-uri de mediu.
“Aceleași ONG-uri de mediu care au blocat prin acțiunile lor funcționarea hidrocentralelor din arii protejate trec acum la următorul nivel. Somează Comisia Europeană să oprească finanțările pentru mai multe proiecte în infrastructura de gaze. Printre ele și o serie de gazoducte din țara noastră”, au dezvăluit recent reporterii Antena 3. În același context, Ion Sterian, director general Transgaz, spune că prin BRUA ne-am securizat cu importurile de gaze. "Dacă n-aveam BRUA, dacă n-aveam investițiile în interconectoare și mă refer la Ruse - Giurgiu la Negru Vodă și la Isaccea, astăzi eram într-o poziție foarte neplăcută ca țară, că n-aveam pe unde să aducem gazele în țară".