• „Nu este cel mai ieftin litoral (...) Atât timp cât cererea e mai mare ca oferta, înseamnă că preţurile nu sunt o barieră pentru turişti” • este declaraţia ministrului Economei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat pentru Agerpres
Întrebat ce părere are despre preţurile de pe litoral, Popescu a răspuns: „Aceeaşi părere ca şi anul trecut, aceeaşi părere ca şi acum doi ani: nu mi s-a părut nicio scădere, nicio creştere a preţurilor. Sunt aceleaşi preţuri, dar, eu fiind un liberal, cred în cerere şi ofertă. Atâta timp cât cererea e mai mare ca oferta, înseamnă că preţurile nu sunt o barieră pentru turişti. Cred că pe litoralul românesc sunt şi preţuri mari, dar cred că sunt şi preţuri accesibile, în funcţie de locaţiile pe care vrei să la accesezi acolo unde vrei să te duci. Nu este cel mai ieftin litoral, asta este evident, am ştiut-o toţi, dar atâta timp cât cerere există, oferta va avea nişte preţuri în aşa fel încât să fie acceptate”, a spus ministrul. Aceasta, în condiţiile în care turiştii s-au plâns de preţurile mari chiar de la începutul sezonului.
Ministrul spune însă că turismul românesc va avea un avânt, pentru că nu mai este aşa de uşor să te duci în concediu într-o altă ţară.
„Am văzut şi văd în continuare oportunitatea turismului autohton. Observ că după exuberanţa celorlalte ţări, care au deschis graniţele să vină turiştii - Grecia, Bulgaria, dintr-o dată au devenit mult mai precauţi vizavi de turiştii din alte ţări. Nu mai este aşa uşor să te duci într-un concediu într-o ţară vecină. De aceea cred că în România turismul va avea un avânt în această perioadă estivală. Dar depinde de noi toţi, de turiştii care se duc acolo, să respecte regulile pe care autorităţile le impun, să nu avem creşteri de cazuri, pentru că nu vrem să ne trezim cu cazuri multe de COVID în hoteluri, să închidem acel hotel sau cu alte lucruri. Eu cred în turismul românesc, cred că în România se poate face turism sigur, cred că românii doresc să-şi petreacă cât mai mult vacanţele în România şi cred că şi turiştii străini pot veni în România dacă se vor simţi în siguranţă şi vor vedea că în România se respectă anumite reguli şi ei se vor simţi în siguranţă”, a spus el.
Popescu spune că familia lui va merge în vacanţă pe litoralul românesc şi că va petrece şi el acolo câteva zile.
Statul ajută, speculanţii profită
Anul acesta, operatorii de plajă au fost scutiţi de o rată către Apele Române întrucât, din cauza pandemiei, în lunile aprilie şi mai nu au putut exploata plajele. Asta s-a tradus printr-o reducere de 30%.
Administratorii plajelor consideră că această reducere este “praf în ochi”, mulţi dintre ei s-ar fi aşteptat la un procent ceva mai mare, undeva între 33 – 50%. Motivul ar fi că au investit în măsuri de protecţie împotriva COVID-19: dezinfectanţi dar şi alte cheltuieli cu personalul. În aceste condiţii, tariful pentru închirierea unui şezlong, în Mamaia, se poate ridica şI la 200 de lei/zi.
“Normal ar fi trebuit un 33 - 50% dacă stăm să facem un calcul matematic, dar asta nu înseamnă că putem beneficia de o scutire a preţurilor, pentru că nu este vorba numai de reducerea chiriei pentru plaje. Este vorba şi de faptul că noi suntem obligaţi să cumpărăm dezinfectanţi, suntem obligaţi să angajăm mai mult personal datorită normelor impuse de către cei din minister, şi nu numai, pentru binele sănătăţii, şi nu în ultimul rând al distanţei impuse. Şi asta înseamnă că automat ni se reduce din numărul de locuri”, explica un administrator de plajă la începutul lunii iunie.
Mâncarea, mai scumpă de la 1 iulie
Specialiştii din turism anticipau o creştere a preţurilor la unităţile de alimentaţie publică cuprinsă între 10 – 20%. Mai mult, urmează o creştere şi mai mare după data de 15 iulie, când se va intra în perioada sezonului de vârf. Turiştii se plang însă că plătesc pentru o masă foarte mult. Au apărut deja în mediile online astfel de “dovezi” care confirmă creşterea exagerată a preţurilor. Astfel, se poate ajunge să se plătească pentru o porţie de hamsii chiar şi 39 de lei, conform unei postări pe Facebook, devenită virală.
Staţiunile cele mai ieftine rămân Saturn şi Eforie iar cea mai scumpă, Mamaia.
În ciuda acestor aspecte, turiştii asaltează litoralul, în fiecare sfârşit de săptămână, în ciuda recomandărilor autorităţilor de a evita locurile aglomerate, pentru a evita contaminarea cu COVID-19.