Vreţi la Moldoviţa ori la Putna, unde colindu-i colind şi copiii păstrează încă roşul în obraz de atâta aleargat pe uliţele ninse, îmbrăcaţi în costume populare? Între 150 şi 400 de lei/ persoană pe zi. Cu masa de Crăciun inclusă, plus colindă şi urătură de an nou, de pe 24 până pe 27 decembrie. Preferaţi un restaurant în Brăila, unde meniul rămâne tradiţional, dar colinda o dă în joc şi voie bună? Între 100 şi 150 de lei/ persoană.
Totuşi, masa de Crăciun în familie a rămas pentru românii de pretutindeni elementul cheie al sărbătorilor de iarnă, motiv pentru care multe dintre gospodine au început goana după cumpărături încă din luna noiembrie.
Carnea de porc este la mare căutare în această perioadă. În pieţele, măcelăriile şi supermarket-urile din Brăila, preţurile la acest tip de carne nu diferă semnificativ de acelea din alte judeţe. În viu, în acest an, porcul tradiţional se vinde cu 9 - 10 lei kilogramul, dar achiziţionarea acestuia presupune să aveţi spaţiu în care să-l "operaţi".
Mulţi dintre brăileni preferă pentru friptură, sarmale, cârnaţi şi răcitură, carnea de porc din magazin sau de la măcelăriile autorizate: pulpa de porc, la 14 - 18 lei/ kilogramul, spata, la 17 - 19 lei, cotletul - 18- 19 lei, carnea tocată (cu grăsime, pentru sărmăluţe) - 18 - 19 lei. Capul de porc se găseşte cu 14- 16 lei/ kilogram, picioare, urechi cu 10- 14 lei, iar organele pentru tobă şi caltaboşi, 9 - 16 lei.
"Nu mai ştiu preţurile, dar am cheltuit per total vreo 600- 700 de lei. Carne am luat de vreo 200 de lei, ba tocată pentru sarmale, ba cotlet pentru friptură. Mi-am cumpărat carnea din timp, de prin noiembrie, şi am economisit un leu, doi la kilogram. Cârnaţii i-am făcut în casă, aşa cum fac în fiecare an, am cumpărat pentru aceştia atât carne de porc, cât şi de vită şi cred că m-au costat cu tot cu intestine vreo 80 de lei. Dar avem provizii pentru o perioadă mai lungă", ne-a spus o pensionară.
Acasă sau la restaurant, aceeaşi cheltuială
Carnea de curcan este varianta ideală pentru o masă de Crăciun cu bucate mai puţin "înrobitoare" pentru fiere şi ficat. Curcanul întreg se vinde cu circa 20 lei/kg, iar kilogramul de pulpe şi piept depăşeşte 23 de lei.
Aşadar, dacă alegeţi să puneţi pe masă de sărbători meniul tradiţional alcătuit, la aperitiv, din tobă, lebăr, şorici, muşchi afumat (25 lei kilogramul), caltaboşi, răcitură, brânză/ caş de oaie (20- 25 lei/ kilogram) şi verdeţuri (10 lei kilogramul de roşii, 9 lei- castraveţii şi 5 lei salata verde), numai la acest capitol trebuie rezervaţi, pentru o masă cu patru persoane, în jur de 100 - 150 de lei.
Sărmăluţele, de regulă în foi de varză murată, dintr-un kilogram de carne, o ceaşcă de orez, ceapă după curaj şi alte ingrediente auzite pe la mama pe-acasă, costă şi ele câteva zeci de lei, dacă nu mai punem şi la socoteală smântâna, mămăliguţa şi statul în picioare al gospodinei care le-a împletit.
Friptura, din ceafă, muşchiuleţ, pulpă sau alte asemenea chestii macre, costă între 100 şi 150 de lei. Cârnaţii, bonus cu câteva zeci de lei şi acritura, usturoiul ori salata verde...După buget!
"Chiar de aş vrea n-aş putea să cumpăr de mai mult de 800 de lei. Că dacă iau acum mult şi cheltui toată pensia, în ianuarie murim de foame", ne-a spus un pensionar care stătea la rând în Piaţa Mare să cumpere cârnaţi proaspeţi cu 14 lei kilogramul.
Deh, după aşa dezmăţ culinar se impune şi ceva dulce, ce altceva dacă nu cozonac cu nucă, rahat, stafide şi alte asemenea, fiecare după obicei. În zona Moldovei se fac cozonaci cu nucă şi cacao din belşug, rahat şi mac "pe fruntea rumenită". Unul asemănător, ambalat cu simţ de răspundere, ajunge în supermarket-urile din Brăila la 13- 15 lei, în funcţie de gramaj. Cam tot atât ajunge şi unul făcut acasă după reţeta bunicii ori una de pe net. Nici plăcintei de brânză cu răvaşe nu i-ar sta rău în acest peisaj. Alte câteva zeci de lei. Brânza proaspătă din lapte de vacă se vinde cu 10- 15 lei kilogramul. Cu foile sau aluatul se descurcă fiecare. Important e ca răvaşele să fie "de bine" şi scrisul lizibil. Fructele nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun: citricele între 2 şi 7 lei kilogramul.
Cum bucatelor nu le şade bine pe masa de Crăciun fără o ţuică fiartă alături şi un vin care iese din postav numai cu foarfeca, am consultat şi lista de preţuri de la băuturi: 10- 14 lei litrul de tărie de casă, numai bună de fiert, 8- 10 lei litrul de vin alb sau negru direct de la producător. În magazine, băuturile "cu ştaif" bat şi-n 200 de lei sticla...La final, dar nu chiar la final, luaţi în calcul şi preţul pastilelor pentru fiere, stomac, ficat...Între 10 şi 20 de lei, folia cu 10 tablete. Un calcul simplu arată că o masă de Crăciun la restaurant ajunge la acelaşi preţ ca una acasă. Diferenţa stă în: cine spală vasele, cine debarasează...sau... cât de bună a fost muzica.
Tuturor, Crăciun fericit!