Preţul petrolului a scăzut la minimul ultimilor 11 ani, după tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Preţul petrolului a scăzut la minimul ultimilor 11 ani, după tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran

Preţul petrolului a coborât miercuri cu 3,6%, la 35,58 dolari pe baril, minimul ultimilor 11 ani, întrucât investitorii consideră că tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran elimină orice posibilitate ca marii producători să colaboreze pentru o eventuală reducere a producţiei, potrivit Reuters.

Tensiunile apărute după ce Arabia Saudită a executat un cunoscut cleric şiit au pus capăt speculaţiilor că membrii OPEC s-ar putea pune de acord să reducă producţia pentru a suţine creşterea preţurilor.

"Stocurile sunt în creştere, iar tensiunea dintre Arabia Saudită şi Iran face orice acord referitor la producţie puţin probabil", a declarat Michael Hewson, şeful diviziei pentru strategie la CMC MARKETS.

Cotaţia petrolului Brent a coborât miercuri cu 1,31 dolari, sau 3,55%, la 35,58 dolari pe baril, minimul începând din 2004.

Petrolul tranzacţionat în SUA a înregistrat o scădere de 90 de cenţi, la 35,07 dolari pe baril.

Preţul barilului a scăzut semnificativ începând din iunie 2014, când se situa la 114 dolari, declinul fiind cauzat de dezvoltarea producţiei de petrol de şist în SUA şi de majorarea producţiei de către unele ţări care încearcă să-şi maximizeze exporturile pentru a compensa pierderea de venituri determinată de preţul mai mic.

De asemenea, unele state exportatoare de petrol au crescut producţia în încercarea de a-şi păstra sau chiar creşte cota de piaţă.

În acest context, de exces de petrol în piaţă, analiştii aşteaptă în acest an şi o creştere a exporturilor Iranului, întrucât foarte probabil vor fi ridicate restricţiile impuse de statele occidentale Teheranului.

"Producţia de şist şi creşterea capacităţilor unor ţări precum Rusia, care trebuie să-şi protejeze veniturile, împreună cu aşteptările pentru livrări mai mari ale Iranului înseamnă că producţia şi aşteptările pentru producţia viitoare cresc", a declarat Hewson.

Un oficial iranian a declarat, însă, recent, că Iranul ar putea tempera exporturile de petrol odată cu ridicarea sancţiunilor pentru a nu pune o presiune şi mai mare pe preţuri.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro