În primele episoade au fost prezentate preţurile informative minime în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale atât în municipiu, cât şi judeţ. În ediţia de astăzi vă prezentăm tabelele cuprinzând cotaţiile pentru terenurile intravilane din municipiul Brăila, oraşul Ianca şi satele arondate Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ( BCPI) Brăila, urmând ca într-o ediţie viitoare să publicăm şi tabelele cu cotaţiile aferente oraşelor Făurei şi Însurăţei şi a satelor arondate.
Aşa cum rezultă din raportul de evaluare realizat de către Corpul Experţilor Tehnici în cazul municipiului şi judeţului Brăila, analiza pieţei imobiliare pentru terenuri intravilane raportată la perioada semestrului II din 2013 a evidenţiat o îngheţare a preţurilor la nivelul semestrului I 2013, aspect susţinut şi de nivelul redus de tranzacţii. Expertul evaluator a ţinut cont în realizarea acestei lucrări şi de faptul că începând cu anul 2008 volumul tranzacţiilor pentru terenuri intravilane destinate cu precădere dezvoltărilor imobiliare a scăzut constant şi a apreciat că la nivelul municipiului Brăila s-a înregistrat o scădere cumulată de 38%.
Revenind la cotaţiile valabile pe anul în curs, metrul pătrat de teren în zona 0 a municipiului este evaluat la 600 lei, în timp ce la zona 1 cotaţia scade la 500 lei/mp şi la 100 lei/mp pentru zona 4. Dacă discutăm de zona periurbană, un metru pătrat de teren situat, de exemplu, în Chiscani sau Lacu Sărat rămâne la 30 lei, iar în Vărsatura la 50 lei. O altă zonă interesantă pentru brăileni, unde s-au dezvoltat în ultimii ani mai multe cartiere rezidenţiale, este cea de la Cazasu. Aici cotaţia este de 50 lei/mp, la fel ca şi anul trecut. Cotaţii diferenţiate întâlnim şi la Ianca, unde terenul intravilan este evaluat la 35 lei/mp în zona A şi 22 lei/mp în zona B.
Reamintim că potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Listele cu noile preţuri vor intra în vigoare din februarie. (Vom reveni)
CLICK AICI pentru a vedea preţul corect al terenurilor intravilane