În primele episoade au fost prezentate preţurile informative minime în funcţie de care se fac actele notariale pentru apartamente, case şi spaţii comerciale, dar şi terenuri intravilane atât în municipiu, cât şi judeţ. În ediţia de astăzi încheiem serialul acestor materiale cu prezentarea cotaţiilor pentru terenuri extravilane.
Aşa cum rezultă din raportul de evaluare realizat de către Corpul Experţilor Tehnici în cazul judeţului Brăila, valoarea terenurilor extravilane este dependentă de aspecte precum mărimea suprafeţei, gradul de compactitate, caracteristicile solului, proprietăţile fizice, notele de bonitare, coeficienţii de potenţare, dreptul de proprietate, asigurarea utilităţilor, precum şi vecinătăţi.
Dar să vedem şi câteva exemple concrete: cele mai scumpe terenuri extravilane sunt la Cazasu şi la Chiscani - 15.000 lei/ha, dar şi în zona Urleasca, Silistraru, Traian şi Tudor Vladimirescu - 14.000 lei/ha. De asemenea, sunt cotate la valori mari (12.000 lei/ha) şi terenurile agricole din zonele Făurei, Ianca, Mircea Vodă, Vădeni, Însurăţei şi Viziru.
Reamintim că potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru imobile ce pot face obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Listele cu noile preţuri vor intra în vigoare din februarie.
CLICK AICI pentru a vedea preţul corect al terenurilor extravilane