• doctoriţele acuzate de luare de mită, în formă continuată, în dosarul “Şpagă pentru pensia de boală” au primit închisoare cu suspendare • în plus, au de efectuat ore de muncă în folosul comunităţii • şeful Serviciului de Expertiză Medicală, dr. Ana Boala, precum şi dr. Rodica Ţone, au primit câte o pedeapsă de 3 ani închisoare, în timp ce dr. Andreicuţ Cristinel are 2 ani şi 4 luni închisoare • inculpatele şi-au recunoscut faptele, iar asta le-a ajutat să obţină o pedeapsă mai blândă • doctoriţele au de plătit suma de 10.476 lei şi 100 de euro către 125 de pacienţi care au “sărit” cu mita • s-a menţinut sechestrul asupra bijuteriilor din aur şi a unor importante sume de bani, depistate cu ocazia percheziţiilor
Doctoriţele şpăgare au scăpat de închisoare. Pedeapsa primită este una cu suspendare, plus muncă în folosul comunităţii. Pe deasupra şi-au păstrat şi o bună parte din averile impresionante inventariate de procurori cu ocazia percheziţiilor domiciliare. Vă mai aduceţi aminte, desigur, de bilanţul de atunci: peste 5 milioane de lei şi mai bine de un kilogram de aur. Ca o primă concluzie, şpaga pentru pensia de boală, încasată de la pacienţi, nu le-a costat prea scump pe Boală, Ţone şi Andreicuţ, doctoriţele de la Serviciul de Expertiză Medicală. Au de returnat însă sumele de bani pe care procurorii le-au putut proba ca fiind şpagă de la circa 150 de pensionari care au dat cu subsemnatul la audieri. A rămas totuşi în picioare sechestrul pus pe bunuri, cele mai multe fiind bijuteriile din aur ridicate de la inculpata Ana Boală, dar şi pe câteva conturi bancare ale inculpatelor. Discutăm la acest moment de decizia primei instanţe, adică a Tribunalului Brăila, ceea ce înseamnă că la judecata ulterioară lucrurile se mai pot schimba. În bine sau în rău pentru inculpatele din dosar. Vă propunem în cele ce urmează să analizăm punct cu punct ce au decis magistraţii care s-au ocupat de această controversată speţă.
Condamnarea s-a dat de către Tribunalul Brăila, luni seara, asta după ce pronunţarea în dosarul «Şpagă pentru pensia de boală» s-a amânat de câteva ori, probabil, din cauza complexităţii cauzei. Cele trei doctoriţe acuzate de comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, dr. Ana Boală, şef Serviciu de Expertiză medicală Brăila, dr. Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel, şi-au recunoscut faptele, ceea ce le-a ajutat la reducerea pedepsei.
Astfel, după cum se arată pe site-ul Tribunalului Brăila, Boală Ana a fost condamnată la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Inculpata Boală Ana trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere, adică să se prezinte periodic la Serviciul de probaţiune Brăila, să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, să comunice schimbarea locului de muncă şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. “Impune inculpatei Boală Ana să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Brăila. Pe parcursul termenului de supraveghere, impune inculpatului să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Postliceale Sanitare “Doctor Luca” Brăila sau la Liceul Teoretic “Panait Cerna”, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare. Din pedeapsa principală de 3 ani închisoare deduce durata reţinerii şi arestării preventive din perioada 17.06.2015 – 17.07.2015”, au decis judecătorii.
La rândul său, inculpata Ţone Rodica a primit tot o pedeapsă de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, faptă săvârşită în perioada 28.04 - 16.06.2015. Şi în cazul acesteia, judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Inculpata Ţone Rodica trebuie să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul şcolii Postliceală Sanitară “Doctor Luca” Brăila sau la Colegiul Naţional “Ana Aslan”, pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, sub coordonarea Serviciul de probaţiune Brăila.
Cea de-a treia inculpată în acest dosar, dr. Andreicuţ Cristinel, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile, tot pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată, faptă săvârşită la data de 16.06.2015. Judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Munca în folosul comunităţii va fi efectuată de inculpata Andreicuţ tot la Şcoala Postliceală Sanitară “Doctor Luca” Brăila sau la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” Brăila, însă pe o perioadă de 90 de zile lucrătoare.
Câţi bani trebuie să dea pacienţilor inculpatele condamnate
Judecătorii Tribunalului Brăila le-au pus totuşi şi la plată pe cele trei doctoriţe acuzate de luare de mită, mai precis să dea înapoi banii unui număr de 125 de pacienţi: 10.476 lei şi 100 de euro. Majoritatea sumelor de bani plasate doctoriţelor au fost de 50 şi 100 lei, dar au fost şi pacienţi care s-au “aruncat” şi mai mult, pentru a-şi rezolva problemele şi a reuşi să obţină pensia de boală.
Astfel, din suma de 215.100 lei ridicată de la inculpata Boală Ana şi consemnată la CEC Bank - Sucursala Galaţi, instanţa a dispus restituirea unor sume către persoanele de la care a primit bani, valori sau orice alte bunuri, a unor sume de bani”. Trebuie făcută restituirea sumei totale de 4.396 lei către 55 persoane vătămate, fiind vorba de pacienţi care au dat sume începând de la 6 lei (cea mai mică sumă) şi până la 500 lei (cea mai mare sumă).
Din suma de 32.300 lei ridicată de la inculpata Ţone Rodica şi consemnată la CEC Bank - Sucursala Galaţi, judecătorii au dispus restituirea către persoanele de la care a primit bani, valori sau orice alte bunuri, a sumei totale de 5.127 lei şi 100 euro, pacienţii faţă de care trebuie făcută plata fiind în număr de 63. la inculpata Andreicuţ, cea mai mică sumă dată ca mită este de 5 lei, iar cea mai mare, dată de o singură persoană, este de 100 euro.
Din suma de 1.250 lei ridicată de la inculpata Andreicuţ Cristinel şi consemnată la CEC Bank - Sucursala Galaţi, instanţa a dispus restituirea către persoanele de la care a primit bani, valori sau orice alte bunuri, a sumei totale de 1.250 lei lei. Este vorba despre 7 persoane care au dat mită între 100 şi 200 lei.
Bijuterii sub sechestru
O bună parte din averea inculpatelor rămâne încă sub sechestru, cel puţin la acest moment.
Instanţa a menţinut măsura asiguratorie a sechestrului dispusă la data de 3 septembrie 2015, la solicitarea Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi. Este vorba despre sumele de 600 lei, 215.100 lei şi 400 euro, ridicate de la inculpata Boală Ana, la care se adaugă sumele de 872 ron, 880 USD, 350 lire sterline, 9.400 euro şi 32.300 lei ridicate de la inculpata Ţone Rodica şi suma de 1250 lei, ridicată de la inculpata Andreicuţ Cristinel, plus sumele de 18.700 lei şi 650 euro ridicate de la numita Georgeta M.
În plus, judecătorii primei instanţe menţin măsura asiguratorie a sechestrului dispusă la data de 23 noiembrie 2015, tot prin decizie a procurorilor DNA, asupra unui număr total de 228 bucăţi din aur, cu greutatea totală de 1.124,96 grame, expertizate tehnic, depuse la Trezoreria municipiului Galaţi.
Dacă bijuteriile rămân sub sechestru, magistraţii au fost de acord să ridice măsura similară aplicată unor sume indisponibilizate în timpul percheziţiilor. “Ridică măsura asiguratorie a sechestrului dispusă prin Ordonanţa de instituire a unor măsuri asiguratorii din data de 03.09.2015, asupra următoarelor bunuri mobile: - sumele de 56.600 ron, 300 euro şi 200 dolari USD, ridicate de la inculpata Andreicuţ Cristinel; sumele de 1.650 ron, 15.360 euro, 2.578 USD şi 368.850 ron ridicate de la numita Anghelescu Victoriţa”, au stabilit judecătorii.
Ultimul capitol al sentinţei face referire, aşa cum era de aşteptat la cheltuielile de judecată. Instanţa a stabilit obligaţia de plată a cheltuielilor judiciare către stat, inculpatele Boală Ana şi Ţone Rodica fiind obligate la plata sumei de câte 7.000 lei fiecare. În ce o priveşte pe inculpata Andreicuţ Cristinel, aceasta are de plată o sumă mai mică, 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Mai trebuie adăugat aici că suma de 10.000 lei reprezentând cheltuielile necesare cercetării infracţiunilor de dare de mită pentru care s-a dispus clasarea, rămâne în sarcina statului.
Decizia Tribunalului Brăila nu este definitivă, iar inculpatele pot formula apel.
Oricum, în urma pronunţării din data de 17 octombrie, instanţa constată încetată de drept măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpatele Ana Boală Ana, Ţone Rodica şi Andreicuţ Cristinel.
Flagrantul
A trecut aproape un an şi jumătate de când activitatea de la Serviciul de Expertiză Medicală Brăila s-a dat practic peste cap iar doctoriţele, în frunte cu şefa de serviciu, au fost luate pe sus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Flagrantul a avut loc în ziua de 16 iunie 2015, o zi care părea a fi una liniştită, însă în jurul prânzului, procurori însoţiţi de jandarmi mascaţi au descins la sediul serviciului din subordinea Casei Judeţene de Pensii Brăila. Pacienţii suferinzi aşteptau liniştiţi, unii fiind pregătiţi să dea banii necesari pentru a reuşi să obţină pensia de boală. Oamenii nu au apucat să mai facă nimic, asta pentru că sediul instituţiei a fost invadat de forţe de ordine şi procurori anticorupţie.
Dacă pacienţii au putut pleca acasă, medicii care îşi desfăşurau activitatea la sediul de pe strada Grădinii Publice, respectiv şefa serviciului, dr. Ana Boală, şi celalalte doctoriţe aflate în activitate, Rodica Ţone, Cristinel Andreicuţ şi Victoria Anghelescu nu au avut această posibilitate. Au plecat, însoţite de procurori, către dubele care aşteptau în curtea instituţiei, fiind conduse la sediul DNA Galaţi. Singura care a scăpat de reţinere şi arestare, putând desfăşura activitatea medicală la Serviciul de Expertiză Medicală, a fost dr. Anghelescu.
Ce s-a întâmplat în spatele uşilor au relatat chiar procurorii DNA. La data de 16 iunie 2015, chiar ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, de pe strada Grădinii Publice, inculpata Cristinel Andreicuţ a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi. Procurorii au stabilit că era vorba de sume cuprinse între 50 şi 200 lei de pacient, oferite medicului în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obţinerii pensiei de handicap. Tot în ziua respectivă, şeful serviciului, dr. Ana Boală a primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpatele au fost prezentate la Tribunalul Galaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În seara de 17 iunie 2015, instanţa a dispus măsura arestului preventiv pentru 29 de zile în cazul medicilor Ana Boală şi Rodica Ţone, faţă de dr. Cristinel Andreicuţ fiind dispus arest la domiciliu. În urma contestaţiilor, instanţa a dat dreptate procurorilor DNA şi, la data de 23 iunie, şi cea de-a treia doctoriţă acuzată că a luat mită, dr. Andreicuţ, a ajuns în spatele gratiilor.
La jumătatea lunii iulie 2015, Curtea de Apel Galaţi a admis contestaţia formulată de inculpatele acuzate de luare de mită şi a înlocuit arestul preventiv cu controlul judiciar. De atunci, măsura a tot fost prelungită.
Miliarde şi sute de bijuterii din aur, descoperite în locuinţele inculpatelor
Procurorii DNA au găsit în casele medicilor de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila sume impresionante în lei şi tot felul de valute, greu de justificat, plus bijuterii de peste un kilogram de aur. De asemenea, “hârtii ce conţineau diferite calcule” au atras atenţia anchetatorilor, liste ridicate şi ele ca probe în dosarul “şpagă pentru pensia de boală”. În motivarea prezentată în faţa instanţei de judecată gălăţene, procurorii anticorupţie au arătat că şi dr. Rodica Ţone încasase 200 lei de la un pacient chiar înainte cu câteva minute de a se da startul percheziţiilor. Iniţial, s-a transmis informaţia că doar şefa instituţiei, dr. Ana Boală, şi dr. Cristinel Andreicuţ au fost prinse în flagrant exact în momentul în care primeau şpaga. Mai mult, cele trei inculpate chiar şi-au recunoscut faptele de luare de mită. “Profitând şi de modul deficitar de organizare şi, mai ales, de lipsa unor verificări privind modul de desfăşurare a activităţilor profesionale zilnice, perceperea unor sume de bani pentru exercitarea atribuţiilor de serviciu la nivelul Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila a căpătat valenţele unui fenomen în masă”, au motivat procurorii în faţa instanţei de judecată gălăţene, atunci când au cerut arestul.
Dosarul «Şpagă pentru pensia de boală” a fost înregistrat pe rolul instanţei la data de 3 mai 2016. Atunci, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată. Anchetatorii au stabilit că, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală, Ana Boală, a acordat grade de handicap, în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată obţine pensii de handicap. Concret, în perioada 27 aprilie – 16 iunie, dr. Boală a primit de la 69 de pacienţi pe care i-a consultat diferite sume de bani cuprinse între 50 şi 500 lei. Per total, suma s-a ridicat la 3.885 lei, pe lângă micile “atenţii” care au constat în diverse produse. Rodica Ţone a primit şi ea bani de la 68 de pacienţi pe care i-a consultat, iar uneori s-a mulţumit chiar cu suma de 10 lei primită de la un pacient, aşa cum se arată în documentul
procurorilor. În total s-a adunat suma de 4.810 lei, plus 100 euro.
Dr. Cristinel Andreicuţ a fost prinsă cu suma de 1.250 lei, încasată chiar în ziua percheziţiilor de la 8 pacienţi examinaţi, înainte de vizita procurorilor în cabinetul său. Medicii primeau banii fie direct, fie ascunşi printre înscrisurile aflate în dosarele medicale.
Doi dintre medici au revenit la muncă, însă într-un alt sediu
În decembrie 2015, după ce au obţinut câştig de cauză în instanţă, doctoriţele Ţone şi Andreicuţ şi-au reluat lucrul la Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, lucrând într-un birou amenajat la parterul clădirii în care funcţionează şi Casa de Pensii. În acest fel, inculpatele au putut sta la distanţă de martorii în dosar, obligaţia fiind impusă prin măsura controlului judiciar.
Cea de-a treia doctoriţă prinsă de procurorii DNA în timp ce lua bani de la pacienţi pentru a le da pensie de boală, dr. Ana Boală, nu a acţionat în instanţă suspendarea raporturilor de muncă.