„Trebuie să definim exact ce înseamnă războiul împotriva presei din punctul meu de vedere şi din punctul de vedere al dumneavostră. Nu am făcut nimic pentru a submina libertatea de expresie sau libertatea presei. Dimpotrivă, presa turcă a fost extrem de critică la adresa mea şi a executivului şi m-a atacat de nenumărate ori. În ciuda acestor atacuri, am fost extrem de răbdători cu modul în care am răspuns", a precizat Erdogan.
Preşedintele turc a criticat de asemenea un show de comedie german care l-a ridiculizat, susţinând că satira trebuie să aibă limite.
„Satiră, chiar dacă este satiră sau nu, orice trebuie să aibă o limită. O simplă caricatură, un simplu desen, sunt de acord cu asta. Nu e nimic greşit cu aşa ceva. Însă dacă desenezi o caricatură şi o asociezi cu fapte într-un mod greşit, atunci desigur că aşa ceva nu poate să fie acceptabil", a declarat liderul de la Ankara.
Recep Erdogan nu s-a ferit să-i critice şi pe consulii generali din Marea Britanie şi Germania, care au asistat la procesul jurnaliştilor de la Cumhuriyet, acuzaţi de spionaj şi colaborare cu organizaţii teroriste, după ce au publicat o înregistrare video care demostrează că serviciile secrete turce livrează arme jihadiştilor din Siria.
Liderul de la Ankara a susţinut că problema libertăţii presei este un obstacol irelevant în calea aderării Turciei la Uniunea Europeană, în ciuda faptului că liderii europeni au afirmat în mod repetat că aceste drepturi nu sunt negociabile.
„Chiar dacă am fost unii dintre primii care am aplicat pentru aderare, încă aşteptăm la uşa UE. Suntem ţinuţi ocupaţi cu obstacole irelevante, însă rămânem răbdători".
Recepe Tayyip Erdogan este acuzat că a pornit o adevărată campanie împotriva presei din opoziţie, care a culminat cu arestarea şi punerea sub acuzare a doi jurnalişti Cumhuriyet şi trecerea în administraţia statului a celui mai mare ziar turc, Zaman.