Mergi la conţinutul principal

Preşedintele propune politicienilor „un altfel de an electoral"

Preşedintele Klaus Iohannis s-a adresat ieri plenului reunit al Parlamentului, în condiţiile în care 2016 este anul în care vor avea loc alegeri locale şi legislative.
„Vă propun un altfel de an electoral, o schimbare în practici şi mentalităţi, renunţarea la iniţiative legislative ad-hoc", le-a spus preşedintele parlamentarilor. El a arătat că astfel de practici pot fragiliza democraţia şi econonomia, potriuvit Digi24.
„Cred cu tărie că o abordare consensuală şi curajoasă este necesară, cu atât mai mult cu cât ne aflăm într-un context geopolitic complicat. La câteva capitole importante, 2016 trebuie să fie o continuare firească a ceea ce am construit sau consolidat în anul precedent. Dar, în acelaşi timp, avem de gestionat provocări majore", a spus Iohannis.
El a precizat că, în plus, consolidarea statului de drept şi independenţa justiţiei sunt angajamente ferme la nivelul societăţii şi trebuie să fie reflectate şi în raporturile dintre Parlament, ca for reprezentativ suprem, şi justiţie.

An competiţional

„Anul acesta nu este unul de competiţie doar pentru mediul politic, ci şi un moment de inflexiune important pentru sistemul judiciar. Va trebui numit un nou Procuror General, expiră mandatele conducerilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, de asemenea, se vor desfăşura alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii.(...) În ceea ce mă priveşte, ca Preşedinte, nu voi fi un simplu spectator în acest proces şi nu mă voi limita la un rol formal. Voi acţiona, în virtutea atribuţiilor care îmi revin, pentru a mă asigura că parcursul pe care România a pornit în ceea ce priveşte întărirea statului de drept, independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie este ferm continuat şi că sunt respectate cerinţele de profesionalism şi integritate", a mai spus Iohannis.

Pericolul populismului

Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formaţiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoarea politică, promisiuni populiste sau nesustenabile şi chiar legi niciodată aplicate, a precizat preşedintele.
„Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă în 2008 şi niciodată aplicată, sau Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2014, care a legalizat migraţia aleşilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral.
În 2016 avem şi, mai ales, aveţi marea şansă de a face lucrurile altfel. Nimeni nu contestă dorinţa legitimă a partidelor de a câştiga voturi şi folosirea mijloacelor politice şi instituţionale de care dispun pentru a răspunde la aşteptări. Ceea ce vă propun însă este un altfel de an electoral, care să nu fie nici populist, nici un an pierdut pentru marile teme de interes public, dar nici unul al măsurilor hazardate.
Ne aflăm într-un context în care, spre deosebire de trecut, apropierea finalului de mandat poate să însemne mai multă atenţie, mai multă responsabilitate şi mai multă preocupare de a asculta în mod autentic ce-şi doresc concetăţenii noştri", a completat preşedintele.

Ponta a plecat

Discursul preşedintelui din plenul reunit al celor două Camere s-a dovedit neinteresant pentru Victor Ponta. Fostul premier a părăsit Palatul Parlamentului imediat ce Klaus Iohannis a început să le vorbească deputaţilor şi senatorilor.
Întrebat de ce nu rămâne la discursul preşedintelui, Ponta a răspuns caracteristic: „Mă uit pe Facebook".
Ultima oară, preşedintele s-a adresat Parlamentului în 16 decembrie 2015, pentru a marca un an de mandat.
De la începutul mandatului, Klaus Iohannis a adresat Parlamentului patru mesaje: la 9 februarie 2015, la 22 iunie 2015, la 16 septembrie 2015 şi la 16 decembrie 2015.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro