Klaus Iohannis a depus jurământul de învestitură în funcţia de preşedinte al României, în şedinţa solemnă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, şi a preluat Palatul Cotroceni de la predecesorul său. Iohannis a declarat, în discursul rostit ieri în faţa Parlamentului, că este sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii i-au acordat-o alegându-l preşedinte şi a asigurat că va fi preşedintele tuturor românilor.
De altfel, într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Independent", Klaus Iohannis şi-a anunţat intenţia de a transforma politica pe durata mandatului său. "Cred că am avut prea mult spectacol, prea multă dezbatere sterilă şi nu suficiente soluţii", a declarat el, afirmând că le va cere cetăţenilor să accepte mai mulţi ani de austeritate. "Trebuie să se schimbe multe", a afirmat el.
"Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol"
"La sfârşitul mandatului meu, România trebuie să fie o democraţie mai funcţională. Până atunci, nimeni nu ar trebui să pună la îndoială statul de drept în România. Sistemul de educaţie ar trebui să fie suficient de bun pentru a ne face mândri. Oamenii ar trebui să primească tratamente decente în spitale. şi economia ar trebui să fie suficient de bună pentru a încuraja românii care locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă", a spus preşedintele ales.
El a reluat aceste teme ieri, în discursul susţinut în plenul Palrlamentului. "România lucrului bine făcut este angajamentul luat şi cu care pornesc pe acest drum", a spus noul şef al statului în deschiderea discursului. "Este nevoie de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie. Vreau ca la final de mandat oamenii să vadă că am făcut legi durabile, instituţii solide. Trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla peste noapte. La fiecare etapă vom avea de înfruntat capcane", a avertizat Iohannis.
"Cu toţii ne dorim o transformare profundă a României în ansamblul său. Schimbările de legislaţie sunt doar un pas. Trebuie schimbate şi mentalităţi. Vreau o Românie în care nu e timp de spectacol. Îmi doresc o naţiune puternică", a mai spus şeful statului.
Lacrimi de (fost) preşedinte
Preşedintele Klaus Iohannis a sosit ieri la amiază la Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a funcţiei de la Traian Băsescu. Într-o zi care a debutat cu ploaie, chiar în momentul în care Iohannis a urcat pe podiumul amenajat pentru a primi onorul gărzii de onoare a apărut soarele. La intrarea în palat, soţii Iohannis au fost primiţi de Traian Băsescu şi soţia sa, Maria. A urmat ceremonia predării colanului, la care au participat şi viitorii consilieri ai lui Iohannis şi echipa lui Băsescu.
Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni după onorul dat de garda de onoare la încheierea mandatului prezidențial. El a salutat, cu lacrimi în ochi, regimentul militar, a sărutat drapelul şi a salutat presa, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, cât şi pe cei care îl aşteptau afară.
"România este o ţară sigură"
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, în conferinţa de la finalul mandatului, că România este în prezent o ţară sigură din punct de vedere al securităţii şi nu riscă o invazie, dar sunt necesare investiţii în armată. "Dacă privim la agresivitatea din regiune, a preşedintelui Putin, România este sigură. Vladimir Putin e interesat de România, dar ţara este într-un sistem de alianţe solid. Avem confortul că nu suntem singuri în faţa riscurilor", a afirmat preşedintele, arătând spre scutul de la Deveselu, spre sutele de puşcaşi marini dislocaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu şi la cele două comandamente NATO care vor deveni operaţionale în România până în 2016.
Bilanţul creşterilor
Băsescu a enumerat câteva momente importante din ultimii zece ani. În contextul crizei care a răvăşit economia mondială, el a remarcat oportunitatea semnării Tratatului Fiscal, care stabileşte ca statele să îşi garanteze dezvoltarea şi prosperitatea din resursele pe care le produc. El a contraexemplificat cu statele care au un grad uriaş de îndatorare (Grecia, Portugalia) şi a prezentat câţiva indicatori care arată progresele economice făcute în ultimul deceniu: "rata inflaţiei: 1,4%, rata la dobânzi pe termen lung 4,8%, cursul, mai mic decât marja de 15%, deficitul sub 3%. Astăzi România îndeplineşte criteriile de convergenţă. Îi voi preda lui Iohannis o ţară care îndeplineşte criteriile aderării la zona euro."
Băsescu a continuat şirul lucrurilor bune cu creşterea de 2,5 ori a PIB. "PIB în euro - 61 miliarde euro în 2004, 152 miliarde, în 2014. Exporturile în 2005 - 11,6 miliarde, în 2014 vor depăşi 50 de miliarde. Spectaculos în raport cu situaţia medie din UE e ponderea industriei. Dacă la nivelul UE, ponderea industriei în PIB este de 17-18%, în România este de peste 33%; investiţiile străine directe s-au făcut preponderent în industrie. Agricultura a avut ani de succes, datorită voii Domnului, dar şi a subvenţiilor. Avem o perspectivă bună, dar trebuie să cheltuim fondurile europene pentru infrastructura de transport, pentru competitivitate." În ceea ce priveşte salariul mediu brut, acesta a crescut de două ori, de la aproximativ 12 milioane de lei vechi în 2004 la aproape 2400 de lei noi în 2014.
Câteva ultime indicaţii pentru Iohannis
Traian Băsescu s-a referit şi la reformele structurale ale societăţii - în sănătate şi educaţie. El a spus că „România are nevoie de o reformă a finanţelor publice, respectiv a sistemului de taxe. Noi avem cea mai mare contribuţie la bugetul de stat din taxa pe forţa de muncă, din TVA, din bani care sunt generaţi de cei care produc. Îmi permit să sugerez - e o lungă dezbatere aici, dar trebuie găsită o soluţie - să se schimbe centrul de greutate de pe întreprindere şi cetăţean pe proprietar", a spus Băsescu. El a arătat că taxele pe proprietate în România sunt mult prea mici, iar taxele pe producţie sunt mult prea mari. „Trebuie să facem această schimbare pentru a stimula propria noastră dezvoltare", a susţinut fostul preşedinte.
Băsescu nu şi-a ascuns satisfacţia că, "acum, atât PSD cât şi liberalii au în discurs statul de drept şi independenţa justiţiei". El a amintit că, pentru acest discurs, a fost suspendat de două ori. "Când PSD şi PNL vor internaliza acest discurs, vom avea garanţia că reforma justiţiei e ireversibilă. Iată satisfacţia mea după 10 ani de mandat: să auzi PSD-iştii bătrâni vorbind despre stat de drept. Suntem într-o ţară în care s-a diminuat riscul de regres în abordarea pe care justiţia o are", a mai spus fostul şef de stat.
"Aşa cum eu am pus o virgulă după mandatele lui Iliescu şi Constantinescu, şi după mandatul meu trebuie pusă virgulă şi continuat. Punctul înseamnă să o lum în cealaltă direcţie", şi-a încheiat el ultimul discurs susţinut în calitate de preşedinte al României.