Deşi a câştigat în instanţă dreptul de a organiza referendum pe tema desfiinţării judeţului Brăila, Consiliul Judeţean nu se grăbeşte să îşi exercite nou dobânditul drept. Asta deoarece preşedintele CJ Brăila consideră că în cazul în care guvernul nu va pune în aplicare planul privind reîmpărţirea teritorială, organizarea referendumului local nu îşi mai are rostul. În plus, Gheorghe Bunea Stancu recunoaşte faptul că, totuşi, suma de 400.000 de lei prevăzută pentru această activitate este una destul de importantă şi că CJ-ul ar putea-o folosi pentru oricare altă investiţie.
Precizăm că CJ Brăila a câştigat la Curtea de Apel Galaţi procesul cu Prefectura Brăila, pe acest subiect. Amintim că, pe 30 iunie, consilierii judeţeni, la propunerea preşedintelui CJ Brăila, social - democratul Gheorghe Bunea Stancu, au adoptat o hotărâre privind organizarea, pe 24 iulie, a unui referendum, în vederea consultării cetăţenilor cu privire la desfiinţarea judeţului Brăila. Imediat, Prefectura Brăila, considerând hotărârea ca nelegală, a atacat-o în instanţa de contencios administrativ, pentru a obţine anularea ei. Tribunalul Brăila nu i-a dat, însă, câştig de cauză Prefecturii, aceasta făcând recurs la Curtea de Apel Galaţi. Nici judecătorii gălăţeni nu au văzut motivul pentru care hotărârea adoptată de CJ Brăila pe 30 iunie ar fi nelegală, aşa că au dat încă o dată câştig de cauză Consiliului Judeţean Brăila. Niciuna dintre instituţiile implicate nu a fost încă anunţată oficial, conform precedurii, de decizia Curţii de Apel Galaţi, însă este postată pe site-ul instanţei.
Referitor la acest lucru, prefectul Dumitru Popa ne-a confirmat faptul că Prefectura a pierdut la Curtea de Apel Galaţi în faţa CJ Brăila, însă a precizat că hotărârea de a merge mai departe cu contestarea deciziei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi luată de la nivel înalt şi că până acum nu a primit nicio dispoziţie în acest sens.
Pentru cazuri similare - decizii total diferite în instanţă
Precizăm că imediat după lansarea ideii de regionalizare, în mai toate judeţele s-a pornit o luptă între putere şi opoziţie, pe marginea acestui subiect. Aşa cum era de aşteptat, consiliile judeţene conduse de membri USL, fie ei social-democraţi sau liberali, au propus organizarea de referendumuri locale pentru consultarea populaţiei. Acolo unde s-au emis hotărâri de CJ în acest sens, ele au fost imediat atacate de Prefecturi. Ciudat e însă faptul că deşi toate prefecturile puse în situaţia de a ataca hotărârile de CJ respective au depus la instanţele de care aparţin acelaşi tip de întâmpinare, "tras la indigo", instanţele de judecată au interpretat care cum au vrut documentul respectiv.
De exemplu, dacă în cazul judeţului Vâlcea, condus de un PSD-ist, Curtea de Apel Piteşti, de care aparţine judeţul, a considerat că Prefectura are dreptate şi că CJ a dat o hotărâre nelegală, nu acelaşi lucru au considerat şi colegii judecători de la CA Galaţi, Craiova sau Bucureşti. La aceste trei Curţi de Apel, toate prefecturile au pierdut. La CA Galaţi, nu numai Prefectura Brăila a pierdut procesul, ci şi prefecturile judeţelor Galaţi şi Vrancea.
Cu alte cuvinte, deşi, cel puţin în cazul Brăila - Galaţi - Vrancea, au existat exact aceleaşi condiţii ca şi la Vâlcea - adică consilii judeţene conduse de PSD-işti şi prefecturi conduse de reprezentanţi ai taberei adverse şi acelaşi tip de întâmpinare din partea prefecturilor, instanţa gălăţeană a judecat în mod diferit cazurile.
Demn de menţionat e faptul că, deşi CJ Brăila are tot dreptul de a organiza un referendum pe această temă şi pe oricare alta, de altfel, nu înseamnă că, la nivel central, se va ţine cont de rezultatele acestui proces electoral sau că acestea vor influenţa decizia politică luată deja. Cel mult, rolul acestuia ar fi pur consultativ.
Ponta zice că da, Stancu că ba
Poziţia preşedintelui CJ Brăila este însă oarecum opusă celei a liderului său de partid, Victor Ponta. Cel din urmă afirma la începutul acestei săptămâni că Biroul Permanent Naţional al partidului a decis să organizeze referendumuri de consultare a populaţiei pe tema desfiinţării judeţelor, după modelul de la Constanţa, şi în Vrancea şi Brăila. Ponta spunea atunci că rezultatele referendumului de la Constanţa au determinat conducerea PSD să organizeze astfel de consultări şi în alte judeţe în care s-au luat hotărâri similare în Consiliile Judeţene în care PSD şi PNL au majoritate. Precizăm că, pe 6 noiembrie, CJ Constanţa a organizat un referendum pe tema desfiinţării judeţului, la care au participat 43,85% dintre cetăţeni, 96% dintre participanţi declarându-se împotriva acestui lucru.
"Domnul Ponta poate să zică asta, dar aici e vorba de administraţie locală. Eu încă aştept motivarea de la Curtea de Apel Galaţi, nu ştiu ce scrie în ea şi nu pot să iau o decizie până nu o văd. De altfel, preşedintele CJ Vrancea l-a întrebat la modul oficial pe ministrul Igaş dacă ministerul are în plan, în viitorul apropiat, reorganizarea teritorială, ca să nu cheltuie banii aiurea pe referendum, dacă nu se face nimic. Încă nu a primit răspuns. Şi nici eu nu sunt de acord să dau 4 miliarde de lei vechi şi ei să nu mai reorganizeze nimic. Eu în principiu sunt pentru referendum, dar în contextul în care sunt şanse foarte mari chiar să se întâmple reorganizarea teritorială. Altfel, nu arunc banii pe geam. Cu ei putem face orice altceva pentru judeţ", a declarat Stancu pe marginea acestui subiect.