Preşedintele CJ Brăila vrea o modalitate liniară de calcul pentru apa de ploaie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Preşedintele CJ Brăila vrea o modalitate liniară de calcul pentru apa de ploaie

• şeful Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, susţine că este de acord cu micşorarea taxei apei pluviale, însă nu cu eliminarea ei, deoarece ar putea avea consecinţe grave pentru CUP Dunărea • acesta a precizat că în cadrul ADI Dunărea deja s-au luat măsuri pentru încercarea de a schimba modalitatea în care se calculează în prezent apa de ploaie, astfel încât să se stabilească anumiţi coeficienţi în baza cărora să se propună o taxă minimă lunară

 

Preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, susţine că eliminarea totală a taxei pe apa pluvială nu ar fi cea mai fericită măsură, deoarece ar crea probleme Companiei de Utilităţi Publice “Dunărea”. Acesta susţine că este adeptul unei soluţii privind schimbarea modalităţii de calcul, astfel încât să fie luată în calcul doar apa care ajunge în canalizare, să se facă o medie pe judeţ a ploilor lunare şi să se impună o taxă minimă rezultată de 1 - 2 lei pentru fiecare cetăţean.  “Situaţia este foarte simplă. Putem reduce taxa pe apa de ploaie dacă şi legislaţia în vigoare ne va permite. Ce am făcut noi până acum în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) «Dunărea» a fost să stabilim nişte minime şi maxime, pentru a nu pune un gir pe populaţie pentru plata acestei taxe. Acum aşteptăm să vedem răspunsul Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice. Totul se învârte în jurul acelui ordin de la ANRSC în care se stipulează limitele maxime şi minime în care poţi să te duci pe acea formulă. Dacă se va schimba acel ordin, factura pe apa de ploaie a cetăţenilor va fi consistent până aproape de zero, eliminată. Dar trebuie făcută şi o pondere până la urmă între ce venituri aducea această taxă şi investiţiile, bugetul CUP Dunărea. Domnul Silviu Mangiurea are dreptate. Până la urmă, gândiţi-vă foarte bine, dacă noi eliminăm această taxă, din start, trebuie regândit tot ce înseamnă sistemul investiţional al CUP Dunărea. Până la urmă, nu este societatea lui Mangiurea, a PSD-ului, ci este a noastră. Gândiţi-vă că toate aceste taxe de funcţionare a staţiei de epurare, sunt plătite tot de noi până la urmă şi la coadă. Din punctul meu de vedere, trebuie un echilibru foarte clar în ceea ce înseamnă costurile de exploatare a staţiei de epurare, ce reprezintă cuantumul în factură a apei de ploaie şi facturarea ei”, a declarat Chiriac.

Acesta susţine că nici cetăţeanul nu trebuie să plătească enorm pentru apa de ploaie, aşa cum se întâmpla în prezent, însă nici CUP Dunărea nu poate presta un serviciu gratuit, având în vedere procentul de apă pluvială care ajunge în canalizare şi ulterior la staţia de epurare.

 

Care este soluţia lui Chiriac

Preşedintele CJ Brăila susţine că cea mai simplă soluţie este calcului liniar al taxei pe apa de ploaie, astfel încât cetăţenii să nu mai simtă un bir foarte mare, dar nici Compania de Utilităţi să nu piardă posibilitatea de a face investiţii în viitor.

“Am propus în felul următor: trebuie regândit foarte bine modul în care calculăm. Sunt adeptul unor sisteme pluviometrice şi în oraş şi în anumite zone din judeţ. Apoi să facem o medie a apei de ploaie, aşa cum era înainte. Să fie împărţită efectiv pe cele 12 luni. Pentru că o taxă minimă de 1 - 2 lei la fiecare cetăţean nu va fi o mare greutate de suportat. De asemenea să se ţină cont de faptul că nu plouă întotdeauna în tot oraşul. Astfel, dacă a plouat de exemplu 100 de litri în Brăiliţa şi 30 % a ajuns în canalizare, să se împartă la toţi cetăţenii. (...) Până la urmă trebuie să existe şi o solidaritate întren noi toţi. Nu putem să le lăsăm în plată doar celor din Brăiliţa unde să spunem că a plouat şi altora nu. Până la urmă staţia de epurare e a noastră a tuturor”, a adăugat Chiriac.

Potrivit acestuia, aşa cum a anunţat şi primarul Marian Dragomir, demersurile pentru schimbarea modalităţii de calcul au fost făcute la nivelul ADI Dunărea, astfel că în prezent, se aşteaptă răspunsul ANRSC pe această temă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro