Mergi la conţinutul principal

Preşedintele Băsescu va depune luni jurământul în faţa Parlamentului

Preşedintele Traian Băsescu va depune luni, la ora 15.00, jurământul în faţa Parlamentului, a decis conducerea acestuia.
Curtea Constituţională a stabilit luni seară, cu unanimitate de voturi, că Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale din România, urmând să fie validat în funcţie miercuri, la ora 10.00, la sediul Curţii Constituţionale din Palatul Parlamentului.
Tot luni, Curtea Constituţională a respins cererea de anulare a alegerilor desfăşurate în turul doi de scrutin la data de 6 decembrie al României, formulată de Partidul Social Democrat şi Partidul Conservator, se arată în comunicatul CCR remis luni.
De asemenea, Curtea a respins ca inadmisibile sesizările formulate de Alianţa PSD+PC, Organizaţia judeţeană Caraş-Severin, înregistrate la Biroul Electoral Central şi transmise spre soluţionare Curţii Constituţionale, precum şi contestaţia formulată de Alianţa PSD+PC - Arad.

Parlamentul se întruneşte luni pentru jurământul preşedintelui şi validarea referendumului

Depunerea jurământului de către preşedintele ales Traian Băsescu şi citirea, de către preşedintele Curţii Constituţionale, a raportului de validare a referendumului din 22 noiembrie, care declanşează procesul de revizuire a Constituţiei, vor avea loc săptămâna viitoare, luni, în faţa plenului comun.
"S-a stabilit ordinea de zi pentru şedinţa solemnă de luni, care va începe cu depunerea jurmântului de către preşedintele validat de Curtea Constituţională. Vor fi două proceduri pentru ziua de luni: una la ora 15.00, Curtea Constituţională va prezenta raportul de validare a alegerilor prezidenţiale şi preşedintele va depune jurământul, apoi şedinţa va continua, la ora 17.00, cu procedura prin care Curtea ne prezintă raportul de validare al referendumului naţional şi apoi cu şedinţa solemnă «20 de ani de la Revoluţie»", a explicat secretarul Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.
Zgonea a arătat că în cadrul şedinţei de plen comun ce priveşte referendumul din 22 noiembrie deputaţii şi senatorii vor lua act de concluziile Curţii Constituţionale privind validarea referendumului, după care Parlamentul României este obligat, în conformitate cu prevederile Constituţiei, să constituie o comisie care să înceapă procedura de modificare a Constituţiei.
Secretarul Camerei a mai precizat că în cadrul şedinţei Birourilor Permanente reunite de marţi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a propus suplimentarea ordinii de zi cu două puncte, una legată de o comisie specială de anchetă cu privire la desfăşurarea scrutinului electoral din 22 neoiembre şi 6 decembrie privind alegerile prezidenţiale, precizând că "acest punct a fost amânat pentru îndeplinirea procedurilor legale pentru şedinţa comună de luni, ora 14.00 a Biroului Permanent reunit", iar cel de-al doilea punct a fost legat de audierea Guvernului Negoiţă, având în vedere că aceasta a fost prima şedinţă a Birourilor comune în cvorum când se putea discuta acest subiect. Zgonea a precizat că Biroul Permanent a votat pentru ca acest subiect să nu fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei comune, social-democratul precizând că această problemă va fi discutată probabil în şedinţa forurilor de conducere reunite ale camerei şi Senatului care vor avea loc lunea viitoare de la ora 14.00. Zgonea a arătat că cei care s-au opus introducerii subiectului legat de Cabinetul Negoiţă pe ordinea de zi au fost reprezentanţii UDMR şi PDL.
Valeriu Zgonea a mai precizat că intervenţiile pe acest subiect au avut loc o oră şi un sfert. El a precizat că s-a discutat şi despre eventuala retragere a lui Liviu Negoiţă, dar şi despre calendarul pe care Parlamentul trebuie să-l aibă cu privire la audieri. "Au fost discuţii că nu ştim dacă aceşti miniştri mai rămân, legate de o viziune pro- sau contra- mandatului lui Băsescu, spunând că dacă va depune luni noul jurământ va veni cu un alt Guvern. O parte dintre colegii mei le-am spus că, din punct de vedere juridic, Parlamentul este sesizat legal cu această cerere pe bază de decret prezidenţial şi nu avem nicio informaţie în acest moment că Negoiţă sau Traian Băsescu vrea să revoce acest decret prezidenţial", a mai spus el.
Pentru şedinţa Birourilor reunite de lunea viitoare s-a stabilit să se discute şi subiectul funcţiilor rămase vacante în autorităţi aflate în subordinea Parlamentului. "Am stabilit ca secretariatul general să trasnmită decizia liderilor şi împărţirea acestor funcţii către comisiile care trebuie să audieze în fond urmând ca luni până la ora 14.00 să fie transmise CV-urile şi deciziile comisiilor permanente", a spus Zgonea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro