Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi seară, că a promulgat legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. "Asta înseamnă că, probabil anul acesta, Guvernul nu va avea probleme să acopere deficitul la fondul de pensii, mai ales că e beneficiarul taxei pe stâlp, al accizei pe combustibil. Va putea plăti pensiile fără probleme", a spus preşedintele.
El a reamintit însă că pentru 2015 deficitul fondului de pensii va creşte de la 12,5 miliarde de lei la 17,5 miliarde. De asemenea, şeful statului a menţionat că, dincolo de acest deficit creat prin lege, România mai are câteva obligaţii: "una care decurge din Tratatul Fiscal, prin care în 2015 trebuie să reducem deficitul cu 0,8-0,9% din PIB, alte 5 mld.", "o creştere de cel puţin 0,3% din PIB la apărare, alte 2,5 mld." şi "nevoia de asigurare a componentei autohtone la credite externe şi la finanţările nerambursabile de la UE" - care, din cauza suprapunerii a două programe, 2007-2014 şi 2014-2020, plus a finalizării acordului cu FMI în mai 2015, ar duce la "creşterea cu 10% a cofinanţării la toate proiectele", respectiv încă 2,5 mld lei. "Dacă le luăm pe toate la un loc, avem 15 miliarde de lei", a făcut totalul Traian Băsescu. "Din experienţă afirm că acest lucru nu e posibil, 15 miliarde de lei înseamnă 3,2 miliarde de euro în plus la buget, ceea ce mi se pare greu de atins.
Presupun că până la finele anului Guvernul are câteva soluţii. Una, foarte probabilă, anularea reducerii CAS imediat după alegerile prezidenţiale. A doua, creşterea taxelor. Nu există soluţie, nu există alternativă la aceste două măsuri", a conchis şeful statului.
"Guvernul nu a înţeles ce are de făcut"
Traian Băsescu a contrazis şi afirmaţia ministrului de Finanţe, spunând că ar mai fi soluţii, precum crearea de locuri de muncă. "Ele contravin flagrant cu minciunile guvernului. Prima minciună, care arată incompetenţa profundă a acestui Guvern, e legată de faptul că nu e treaba Guvernului să creeze locuri de muncă, citez din ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, care este susţinută de premierul Victor Ponta", a spus preşedintele.
El a adăugat că, "mai ales în situaţii dificile, când economia nu e în creştere naturală, singura soluţie e intervenţia statului pentru crearea de locuri de muncă" şi "toţii şefii de stat şi guvern caută soluţii pentru a interveni în vederea creării de locuri de muncă şi a reducerii şomajului". "Intervenţia guvernamentală e obligatorie, iar afirmaţia că nu e treaba Guvernului arată că Guvernul nu înţelege ce are de făcut", a comentat şeful statului afirmaţia tânărului ministru de Finanţe.
Băsescu a exemplificat cu creşterea investiţiilor străine şi cu fondurile europene necheltuite încă în mai multe domenii - dezvoltare regională, mediu, transporturi. "Totalul înseamnă 19 miliarde de euro, mai avem necheltuiţi 12 miliarde de euro care trebuie cheltuiţi până la finele lui 2015 şi cu care se pot crea locuri de muncă. Poate doamnei Petrescu îi pică ochii pe un asemenea tabel şi îşi dă seama că a crea locuri de muncă e o treabă a Guvernului, absorbţia fondurilor europene e treaba Guvernului, alături de administraţiile locale", a mai spus preşedintele.
Ponta sare în apărarea ministrului său
Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale va asigura crearea mai multor locuri de muncă, a declarat premierul Victor Ponta, susţinând în acelaşi timp poziţia ministrului Finanţelor, conform căruia statul nu creează direct locuri de muncă în sectorul privat, ci asigură condiţiile în acest sens. "Am aflat că, în sfârşit, avem realizat un proiect important pentru economia românească, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. În felul acesta putem să creăm mai multe locuri de muncă, să avem mai multă muncă la alb şi, ca orice proiect din România, în loc să se facă rapid, se face mai greu, dar important e că îl realizăm", a spus Ponta.
El a susţinut totodată poziţia ministrului de Finanţe, conform căruia statul nu creează direct locuri de muncă pentru sectorul privat, ca "în comunism", ci asigură condiţiile în acest sens. "În lumea privată, statul nu creează locuri de muncă directe, că nu mai suntem în comunism, ci creează - şi asta a spus ministrul foarte bine, iar cei care au avut răbdarea şi inteligenţa să citească tot răspunsul au înţeles - condiţiile pentru ca firmele private să creeze locuri de muncă", a arătat premierul.