Preşedintele şi oamenii de afaceri critică guvernul pentru majorarea taxelor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Preşedintele şi oamenii de afaceri critică guvernul pentru majorarea taxelor

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, ieri, că după macrostabilizarea economică începută în 2011 a sperat că va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică, precizând că acestea nu au fost create şi că speră ca măcar bugetul pe 2015 să fie unul al relansării, dacă cel pe 2014 va fi al stagnării.
"Dacă după celebrul an 2010, când am consimţit să fiu alături de Guvern pentru nişte măsuri extrem de dure, care ştiam că vor avea costuri politice uriaşe, am sperat ceva, am sperat că după stabilizarea macroeconomică ce s-a produs începând cu 2011 va veni un guvern care să creeze condiţii de relansare economică. Aşa cum arată lucrurile acum, nu s-au creat condiţii, şi cred că esenţa este să nu alunecăm din nou într-o situaţie dificilă. Sper să nu se întâmple. Dacă bugetul anului 2014 nu va fi unul al relansării, ci al stagnării, măcar bugetul anului 2015 să fie unul al relansării economice", a declarat Traian Băsescu.
Şeful statului a mai arătat că, chiar în condiţiile în care avem o fiscalitate ridicată pe muncă, România este încă una din ţările cu cea mai redusă fiscalitate din Uniunea Europeană.
"Este şi acesta un adevăr, dar problema veniturilor în bugetul de stat trebuie rezolvată în primul rând prin lărgirea bazei de impozitare, şi nu prin inventarea de noi taxe pentru cei care şi aşa plăteau până acum. Asta este soluţia corectă şi ea trebuie urmărită, nicidecum introducerea de noi biruri pe cei care până acum le plăteau", a mai arătat Băsescu.

„Grasul" se întoarce

„Observ o schimbare în politica internă. Se trece din nou la inventarea de taxe, de impozite care să aducă bani la bugetul de stat pentru a hrăni aparatul bugetar. Afirm fără rezerve că este greşit. Am fost unul dintre artizanii momentului 2005, când s-a introdus cota unică, moment de relansare a economiei româneşti. S-a trecut din nou la situaţia de a lucra în favoarea omului gras, statul, care se aşează în spatele unui om încă mult prea slab, care este economia reală. Nu mărirea taxelor este soluţia pentru acum. Sigur statul are nevoie de bani. Dar dacă îi îndreaptă pentru a alimenta aparatul de stat nu este în regulă. Procesul de reducere a aparatului de stat trebuie să continue pentru a da şansă economiei reale", a mai declarat Băsescu.

"Tax Ponta" se ascunde după FMI

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul consideră că premierul Victor Ponta, pe care l-a numit "Tax Ponta", "loveşte şi fuge", aruncând vina pe FMI pentru majorarea unor taxe. Andreea Paul a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, că incompetenţa Guvernului pune pe umerii românilor, zilnic, taxe şi impozite.
"Tax Ponta loveşte şi fuge. Se ascunde după FMI, aruncă în cârca FMI noile taxe, deşi FMI nu impune nimic, se ascunde după atacuri mincinoase la adresa preşedintelui României. Incompetenţa Guvernului pune pe umerii românilor, zilnic, taxe şi impozite. După cele 30 de taxe noi sau majorate din acest an, mai vin alte patru după 1 ianuarie 2014. Cum gândeşte românul? Am capră, porc, oaie, hai cu ele la prim-taxatorul Ponta. Pădurea şi peştele au rămas netaxate? Nicidecum, Ponta ia banul şi pe aer şi pe apă. Să beau o bere cu alcool, o ţuică? Mare greşeală, Ponta ni le taxează înainte de a le bea. Pornesc maşina să fug, Ponta e la ţeava de eşapament. Ţi-ai luat o blană? Ponta este în dulap, însetat, la taxare", a spus Paul.
Potrivit acesteia, USL a dezvoltat "statul prădător, nu statul partener", care taxează şi nu îmbunătăţeşte calitatea niciunui serviciu public şi nici nivelul de trai al românilor.
Aceasta a făcut apel la parlamentarii liberali să semneze, "dacă mai există luciditate în rândul lor", moţiunea simplă pe care o va depune PDL privind situaţia economiei naţionale, transformând-o astfel într-o moţiune de cenzură în urma căreia poate cădea Guvernul.

Pogonaru: Măsurile Guvernului m-au luat prin surprindere

Creşterea accizelor la carburanţi va afacta nivelul de trai, oamenii renunţând să folosească maşinile, ceea ce nu va duce la majorarea inflaţiei, a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, menţionând că măsurile anunţate de Guvern l-au luat prin surprindere.
"Oamenii nu vor mai folosi maşinile proprii. Nu cred că într-o societate care în momentul de faţă are încă probleme de criză, de capacităţi de producţie nefolosite, deci în care există pe de altă parte impulsuri deflaţioniste foarte puternice, că vom vedea o inflaţie semnificativă", a spus Pogonaru, întrebat despre efectele introducerii unei noi taxe pentru carburanţi.
El a menţionat că anul viitor ar putea să existe presiuni inflaţioniste având în vedere că este un an electoral, dar nu din cauza creşterii preţului la carburanţi.
"Acest lucru se va traduce din păcate în nivelul de trai al cetăţenilor normali", a adăugat Pogonaru.
El spune că a fost luat prin surprindere de măsurile anunţate de Guvern, în special de cea care vizează stâlpii de electricitate. "Sunt luat prin surprindere de o taxare a stâlpilor de electricitate. Transelectrica va încărca factura consumatorului? Deodată au aruncat pe masă o problematică foarte largă, nediscutată cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe", a arătat Pogonaru.
El a menţionat că există un dezechilibru între diversele taxe din România, dintre cele pe forţa de muncă, foarte mari, şi cele pe mediu sau faţă de nivelul redevenţelor, prea mici.
"Acest lucru va conduce la o încercare de a nu plăti taxele. Aceste taxe nu le vedem în investiţiile publice şi în bunăstarea generală. Românii nu au constatat că dacă plătesc taxele, le plătesc pentru binele societăţii sau al lor", a mai spus Pogonaru.
Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.
Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a confirmat că nu s-au mai făcut derogări, deci vor fi taxate reţelele electrice, eoliene şi hidrologice. Pentru piscină cu destinaţie comericală va fi plătit de asemenea un impozit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro