Preşedinta Judecătoriei Făurei rămâne după gratii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Preşedinta Judecătoriei Făurei rămâne după gratii

Trimisă în judecată, în luna decembrie, pentru luare de mită, fosta preşedintă a Judecătoriei Făurei, Aurica Budescu, va rămâne în continuare în arest preventiv. Potrivit judecătorilor Curţii de Apel Galaţi, măsura arestului preventiv este una "legală şi temeinică".
Magistraţii CA Galaţi au respins, în urmă cu trei zile, ca "nefondate" cererile formulate de Budescu, privind înlocuirea arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, respectiv cu măsura controlului judiciar.
În vârstă de 61 de ani şi cu afecţiuni medicale, Aurica Budescu a mai solicitat instanţei de judecată eliberarea din arest, însă de fiecare dată cererile i-au fost respinse.
Cariera judecătoarei originare din Buzău s-a sfârşit brusc, la finele lunii noiembrie 2014, după două decenii de activitate în magistratură şi cu o lună înainte de pensionare. Preşedinta Judecătoriei Făurei s-a înjosit primind mită 1.000 euro de la o afaceristă căreia îi soluţionase favorabil un dosar, după ce aceasta fusese amendată cu 20.000 de lei de către ITM Brăila.
În ziua de vineri, 28 noiembrie 2014, judecătoarea Budescu s-a întâlnit cu denunţătoarea X în zona Gării Buzău, ca să primească plicul cu 1.000 de euro, însă gestul ei avea să o trimită în Arestul IPJ Galaţi. Cu o zi înainte, Aurica Budescu primise aviz favorabil din partea CSM, pentru a se pensiona de la 1 ianuarie 2015. Dacă va fi condamnată definitiv pentru fapte de corupţie, Aurica Budescu îşi va pierde pensia de judecător.

Flagrantul din Gara Buzău

Potrivit procurorilor DNA - Serviciul Teritorial Galaţi, la data de 4 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Judecătoriei Făurei şi, implicit, de judecător - având repartizat spre soluţionare un dosar - Budescu Aurica a pretins de la martorul denunţător o sumă de bani în legătură cu soluţionarea favorabilă a dosarului în care această persoană avea calitatea de petent contestatar al unui proces-verbal de sancţionare contravenţională, se precizează în comunicatul dat publicităţii după arestarea judecătoarei.
"Ulterior, la data de 28 noiembrie 2014, în legătură cu acelaşi dosar care, între timp, fusese soluţionat prin înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale în cuantum de 20.000 lei cu sancţiunea avertismentului, inculpata a primit de la martorul denunţător suma de 1.000 de euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", precizează procurorii DNA.
Reţinută în noaptea de 28/29 noiembrie 2014, cu acordul CSM, Aurica Budescu a fost prezentată sâmbătă, 29 noiembrie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Galaţi. După ore de audieri, judecătorii au dispus arestarea preventivă a preşedintei Judecătoriei Făurei.
Surse din cadrul anchetei ne-au precizat că flagrantul pentru depistarea judecătoarei a fost organizat în zona Gării CFR Buzău. Aurica Budescu venea de la serviciu. Ea a coborât din tren şi s-a întâlnit cu denunţătoarea, care este patroana unei societăţi comericale din oraşul Tecuci, cu filială în comuna Jirlău, localitate aflată în raza de competenţă a Judecătoriei Făurei.
În urma unui control al inspectorilor ITM Brăila, denunţătoarea fusese amendată cu suma de 20.000 de lei. Ea contestase procesul-verbal de sancţionare contravenţională la Judecătoria Făurei şi obţinuse înlocuirea amenzii cu avertismentul.
În ziua flagrantului, judecătoarea îi trimisese SMS-uri patroanei, stabilind să se întâlnească la Buzău, însă lucrurile s-au terminat prost, în condiţiile în care stabiliseră iniţial să-i bage banii în cutia poştală. Vineri, 28 noiembrie 2014, în jurul orei 17:45, Aurica Budescu a urcat în maşina patroanei care o aştepta la gară, iar aceasta i-a înmânat plicul cu bani. Totul a fost înregistrat, anchetatorii bucurându-se de suportul specialiştilor SRI. Imediat, au intervenit procurorul DNA şi poliţiştii care au reţinut-o pe judecătoarea Budescu şi au dus-o la Galaţi, pentru a fi audiată. Ordonanţa de reţinere a fost emisă la ora 02:30, în noaptea de 28/29 noiembrie 2014.
Potrivit declaraţiei de avere din 3 iunie 2009 (actualizată la 1 iunie 2011), Aurica Budescu avea la acea vreme un venit anual obţinut din salariu de 118.195 lei. Deţinea un apartament de 65 mp în municipiul Buzău, cu valoare impozabilă de 121.387 lei, obţinut în anul 1993, şi unul în Bucureşti, de 26 mp, obţinut în anul 2003 prin vânzare - cumpărare cu credit ipotecar, având o valoare impozabilă de 48.603 lei. Judecătoarea contractase trei împrumuturi bancare, două dintre acestea fiind scadente în anul 2022 respectiv 2023.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro