Mergi la conţinutul principal

Preşedinta Judecătoriei Făurei rămâne în arest

Arestată în urma flagrantului organizat de procurorii DNA Galaţi, judecătoarea Aurica Budescu, preşedinta Judecătoriei Făurei, îşi va petrece Crăciunul după gratii. Budescu a contestat mandatul de arestare emis de magistraţii Curţii de Apel Galaţi, însă a pierdut confruntarea cu procurorii anticorupţie, după ce s-a adresat instanţei supreme.
Astfel, în ziua de miercuri, 3 decembrie, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins ca "nefondată" contestaţia formulată de inculpata Aurica Budescu împotriva mandatului de arestare emis pe 29 noiembrie 2014 de Secţia Penală a Curţii de Apel Galaţi, decizia fiind definitivă.
În vârstă de 61 de ani şi diagnosticată cu afecţiuni medicale, Aurica Budescu solicitase înlocuirea arestului preventiv cu o altă măsură, mai blândă, prevăzută de noul Cod Penal.
Indiferent de finalitatea anchetei penale, cariera judecătoarei de la Făurei se încheie într-un mod cât de poate de nefiresc şi dezonorant. După două decenii de activitate, preşedinta Judecătoriei Făurei s-a compromis primind mită 1.000 de euro de la o afaceristă căreia îi soluţionase favorabil un dosar. Denunţătoarea fusese amendată de ITM cu 20.000 de lei, iar Aurica Budescu a pronunţat o sentinţă favorabilă ei, transformând amenda într-un banal avertisment.
Pe 28 noiembrie, judecătoarea s-a întâlnit cu denunţătoarea în zona Gării Buzău, ca să primească un plic cu 1.000 de euro, însă gestul ei avea să o trimită direct în Arestul IPJ Galaţi. Cu o zi înainte, Aurica Budescu primise aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a se pensiona de la 1 ianuarie 2015. Aceeaşi membri CSM işi vor da acordul pentru arestarea magistratului corupt, pe 29 noiembrie. Dacă va fi condamnată definitiv pentru fapte de corupţie, Aurica Budescu îşi va pierde pensia de judecător.

Flagrant în Gara CFR Buzău

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 29 noiembrie 2014, ora 02:30, a inculpatei Aurica Budescu, preşedintele Judecătoriei Făurei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de luare de mită. DNA a beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Potrivit procurorilor anticorupţie, la data de 4 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Judecătoriei Făurei şi, implicit, de judecător - având repartizat spre soluţionare un dosar - Budescu a pretins de la un martor denunţător o sumă de bani în legătură cu soluţionarea favorabilă a dosarului în care această persoană avea calitatea de petent contestatar al unui proces-verbal de sancţionare contravenţională.
"Ulterior, la data de 28 noiembrie 2014, în legătură cu acelaşi dosar care, între timp, fusese soluţionat prin înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale în cuantum de 20.000 lei cu sancţiunea avertismentului, inculpata a primit de la martorul denunţător suma de 1.000 de euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante", se precizează în comunicatul DNA.
Budescu Aurica a fost prezentată sâmbătă, 29 noiembrie 2014, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Curtea de Apel Galaţi. După mai multe ore de audieri, judecătorii au dispus, cu acordul CSM, arestarea preventivă a preşedintei Judecătoriei Făurei, Aurica Budescu.
Aurica Budescu şi-a început cariera profesională în anul 1977, ca procuror în cadrul Procuraturii Făurei. După aproximativ un an, a fost exclusă din magistratură, continuându-şi activitatea ca jurist consult la Fabrica de Bere Buzău. După 1990, a revenit în magistratură, ca judecător la Judecătoria Făurei, iar din anul 2006 a fost detaşată în funcţia de preşedinte al respectivei instanţe.
Judecătoarea făcea naveta de la Buzău (unde deţine un apartament) la Făurei. Are o fiică adoptivă, iar ginerele ei este procuror în municipiul Buzău.
Pe 27 noiembrie 2014, plenul CSM a avizat favorabil cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a preşedintei Judecătoriei Făurei, începând cu data de 1 ianuarie 2015. După o zi, însă, Aurica Budescu a fost prinsă în flagrant, pe când lua mită 1.000 de euro. Mai avea o lună până la pensionare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro