Mergi la conţinutul principal

Preşedinta Judecătoriei Făurei, condamnată cu suspendare

Fosta preşedintă a Judecătoriei Făurei, Aurica Budescu, domiciliată în municipiul Buzău, a fost condamnată, ieri, 16 martie - după două amânări succesive - la o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere (şi un termen de supraveghere de 3 ani), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. Inculpatei i s-a interzis, pe o durată de 3 ani de la data rămânerii definitive a sentinţei de condamnare, "dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru savârşirea infracţiunii", respectiv dreptul de a fi magistrat judecător.
Prin aceeaşi sentinţă, magistraţii Curţii de Apel Galaţi i-au impus judecătoarei condamnate pentru corupţie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Buzău, ca oricare infractor de rând, şi să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în cadrul comunităţii, pe parcursul termenului de supraveghere. Există o singură veste bună pentru inculpata Aurica Budescu: judecătorii CA Galaţi au eliberat-o din arestul preventiv, după aproape patru luni petrecute în subsolul poliţiei.
Reamintim că, la o zi după ce obţinuse aviz favorabil din partea CSM pentru a se pensiona de la 1 ianuarie, în ziua de 28 noiembrie 2014, Aurica Budescu, preşedinta Judecătoriei Făurei, a fost surprinsă luând mită suma de 1.000 de euro de la o denunţătoare. "A fost un moment de rătăcire", preciza, la acea dată, decanul Baroului Brăila, av. Mircea Constanda, primul apărător al judecătoarei ajunsă în Arestul IPJ Galaţi.
Dacă sentinţa de condamnare rămâne definitivă, fosta preşedintă a Judecătoriei Făurei ar putea pierde nu numai funcţia pe care a deţinut-o, ci şi pensia de judecător.

Flagrant DNA cu sprijinul SRI

Potrivit comunicatului dat publicităţii imediat după flagrant, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 noiembrie 2014, ora 02:30, a inculpatei Aurica Budescu, preşedintele Judecătoriei Făurei, în sarcina căreia se reţinuse săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
La acea dată, procurorii anticorupţie precizau că "există suficiente date şi probe din care rezultă că, la data de 4 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Judecătoriei Făurei şi, implicit, de judecător - având repartizat spre soluţionare un dosar - Budescu Aurica a pretins de la un martor denunţător o sumă de bani" în legătură cu soluţionarea favorabilă a dosarului în care această persoană avea calitatea de petent contestatar al unui proces-verbal de sancţionare contravenţională.
Potrivit comunicatului DNA, "ulterior, la data de 28 noiembrie 2014, în legătură cu acelaşi dosar care între timp fusese soluţionat prin înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale în cuantum de 20.000 lei cu sancţiunea avertismentului, inculpata a primit de la martorul denunţător suma de 1.000 de euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante". Acţiunea a fost pusă la punct cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.
Budescu Aurica a fost prezentată, ulterior, cu propunere de arestare preventivă, la Curtea de Apel Galaţi. După mai multe ore de audieri, sâmbătă, 29 noiembrie 2014, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au dispus, cu acordul membrilor CSM, arestarea preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, a preşedintei Judecătoriei Făurei, Aurica Budescu.
"A recunoscut şi regretă cele întâmplate, în condiţiile în care, în luna ianuarie 2015, urma să se pensioneze. Din punct de vedere al apărării, este neclară împrejurarea în care s-au derulat faptele, mai ales că Aurica Budescu rezolvase favorabil plângerea persoanei denunţătoare formulată la Judecătoria Făurei înainte să primească banii. Voi încerca să obţin înlocuirea arestării preventive cu o altă măsură preventivă, ţinând cont de vârsta şi starea de sănătate a inculpatei. A fost un moment de rătăcire", ne-a precizat, imediat după emiterea mandatului de arestare preventivă, av. Mircea Constanda, decanul Baroului Brăila, primul apărător al judecătoarei Aurica Budescu.
Toate solicitările formulate de preşedinta Judecătoriei Făurei de la sfârşitul lunii noiembrie 2014 şi până la pronunţarea sentinţei de condamnare au fost respinse de instanţa de judecată. Budescu solicitase fie înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, fie înlocuirea acestuia cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Carieră de magistrat distrusă pentru 1.000 de euro

Aurica Budescu şi-a început cariera în justiţie încă din anul 1977, activând ca procuror în cadrul Procuraturii Făurei. După aproximativ un an, a fost exclusă din magistratură, continuându-şi activitatea ca jurist consult la Fabrica de Bere Buzău. După 1990, Budescu a revenit în magistratură, ocupând funcţia de judecător la Judecătoria Făurei, iar din anul 2006 a fost detaşată în funcţia de preşedinte al respectivei instituţii. De ani buni, preşedinta Judecătoriei Făurei făcea naveta de la Buzău, unde deţine un apartament.
În ziua de 27 noiembrie 2014, plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, a preşedintei Judecătoriei Făurei, începând cu data de 1 ianuarie 2015.
Culmea, chiar a doua zi, Aurica Budescu a fost prinsă în flagrant, pe când lua plicul cu 1.000 de euro de la denunţătoare, în condiţiile în care mai avea doar o lună de zile până la pensionare.
Flagrantul pentru depistarea judecătoarei bănuite de corupţie a fost organizat în zona Gării CFR Buzău. Aurica Budescu tocmai venise de la serviciu, iar după ce a coborât din tren s-a întâlnit cu denunţătoarea, care este patroana unei societăţi comerciale din Tecuci, cu filială în comuna brăileană Jirlău (localitate aflată în jurisdicţia Judecătoriei Făurei).
Patroana fusese amendată cu suma de 20.000 de lei de către inspectorii ITM Brăila, în urma unui control efectuat la sediul filialei. Contestase procesul-verbal de sancţionare contravenţională la Judecătoria Făurei şi obţinuse înlocuirea amenzii cu avertismentul.
În ziua flagrantului, judecătoarea şi denunţătoarea vorbiseră la telefon şi-şi trimiseseră SMS-uri, stabilind să se întâlnească în zona Gării Buzău, însă lucrurile nu au decurs aşa cum spera Aurica Budescu. În jurul orei 17:45, fără să ştie că este vorba de o cursă, judecătoarea a urcat în maşina patroanei care i-a înmânat plicul cu bani. La momentul oportun, au intervenit procurorul DNA şi poliţiştii care au reţinut-o pe judecătoarea prinsă în flagrant, în timp ce primea mită. Înregistrările au fost transcrise pe patru DVD-uri, folosite ca probe la proces.
La proprunerea procurorilor DNA Galaţi, preşedinta Judecătoriei Făurei a fost arestată preventiv, iar apoi condamnată pentru fapte de corupţie. Sentinţa Curţii de Apel Galaţi, pronunţată luni, 16 martie, poate fi contestată în termen de 10 zile de la comunicare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro