Colegiul Economic "Ion Ghica" a găzduit ieri prima probă a fazei naţionale a Concursului profesional pentru comerţ, turism şi alimentaţie, cea practică.
Cele mai spectaculoase momente au fost la bucătari şi cofetari-patiseri, care au avut de realizat clătite cu ciuperci, respectiv prăjitura "Cuib". Comisa a avut de evaluat organizarea la locul de muncă, verificarea materiilor prime, prelucrarea primară a acestora, formarea preparatului, gramajul produsului finit şi calitatea acestuia. Cadrele didactice au apreciat că subiectele au fost medii ca dificultate şi că au luat prin surprindere candidaţii de la calificarea bucătar pentru că în alţi ani se propuneau preparate mai dificile, cu carne, cu sosuri mai complicate.
La secţiunea comerciant - vânzător, juriul a urmărit cum se realizează operaţiunile specifice organizării locului de muncă, cum se utilizează casa de marcat, cunoaşterea mărfii, cum se calculează preţul şi cum se întocmesc documentele. Pentru domeniul turism şi alimentaţie au intrat în concurs elevi de la calificările: ospătar vânzător în unităţi de alimentaţie, bucătar şi cofetar-patiser. La ospătari s-a urmărit, printre altele: ordonarea meniului, efectuarea mise-en-place-ului, debarasarea obiectelor de inventar nefolosite, servirea preparatului, respectarea regulilor de protocol. Preşedintele Comisiei de evaluare, conf. univ. dr. Elena Enache a apreciat faptul că elevii au fost liniştiţi, au ştiut exact ce să facă, şi că totul s-a desfăşurat conform regulilor. Notele pentru proba practică s-au afişat ieri seară. Rezultatele finale se vor afla joi seara, iar vineri va avea loc premierea la Colegiul "Ana Aslan". Se vor acorda premii I, II, III şi menţiuni din partea Ministerului Educaţiei, dar şi premii speciale din partea gazdelor şi a liceelor: "Saligny", "Moisil", "Istrati", "Brâncuşi", "Brâncoveanu" şi "Neniţescu". Vicepreşedintele comisiei de evaluare este prof. Dana Luiza Cioară de la IŞJ Hunedoara, iar secretar inspectorul de specialitate pentru discipline tehnice de la Brăila, Dana Turcu.