Ceasul din centrul oraşului, fostul hipodrom, grădina publică, mănăstirea din Măxineni, frumuseţea câmpiilor şi povestea tristă a dropiilor de odinioară, pământul din mijlocul Dunării, toate acestea trec prin faţa ochilor cititorului, ducându-l în vremuri trecute, de legendă, care îi trezesc, măcar pentru o clipă, admiraţia faţă de locurile şi oamenii Bărăganului.
Fiecare povestire cuprinde atât date exacte, istorice despre elementul descris, cât şi o poveste cu aspect de legendă despre simbolul respectiv. Cele două de împletesc într-un mod armonios, trecerea din domeniul realităţii în cel al ficţiunii făcându-se firesc, cititorul pătrunzând alături de personajele cărţii în spaţiul atât de frumos descris de scriitor: „Bărăganul acesta este cosmic!(...) un spaţiu plin de sugestii. Și cea mai puternică este aceea a micimii omului. Ca să supravieţuieşti aici trebuie numaidecât să îţi aduci aminte de veşnicia sufletului. Altfel, eşti copleşit..."
Prin intermediul scurtelor sale povestiri, autorul doreşte să atragă atenţia asupra istoriei încărcate de cultură a Brăilei, să trezească în sufletul celor care populează acest oraş respectul faţă de trecut, nostalgia, dar şi dorinţa de revenire a vremurilor de odinioară.
"Episoadele Povestirilor din vremea dropiei... sunt, fiecare în parte, reprize de reflecţie, drumuri înapoi cu reveniri încărcate de bucuria unei speranţe. Aceea că Brăila va fi iarăşi ce a fost. Iar ca să se întâmple revirimentul, copiii şi tinerii trebuie să ştie precis cărui spaţiu aparţin. Cătălin Lungu le arată, pe înţelesul lor, care este farmecul şi rostul spaţiului bărăganic." (Dan Bistricean)
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.