Povestea viorii triste de pe Regală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Povestea viorii triste de pe Regală

* "Dacă aveam minte în tinereţe, furam mai multă meserie de la tata", spune bătrânul cerşetor

Cânta "Zaraza", ieri, pe la 11.00, aşezat pe centura de beton mucegăit a CEC-ului vechi de pe Regală, iar bătrâna melodie se insinua plângăcios printre crăpăturile faţadei acelei clădiri de patrimoniu căzută în paragină. "Vreau să-mi spui, frumoasă Zaraza/ Cine te-a iubit...". Aşa s-ar fi depănat cântecul, dacă l-ar fi însoţit cu versuri. Nu era cazul: doar vioara vibra, uşor dezacordat, în mâinile lui bătrâne şi cam lipsite de talent. Tocmai acea sărăcie a sunetului înnobila, însă, cu tristeţe de vremuri apuse, peisajul urban al Regalei, iar unii trecători se îndurau să-i arunce câteva monede în cutia viorii.

Îl cheamă Gheorghe Grigore, are 61 de ani şi ne-a spus că a ieşit să cânte pe stradă fiindcă-l dau sărăcia şi bolile afară din casă. "Stau cu chirie pe strada Plevnei, nr. 33, am o pensie de 350 de lei şi trebuie să ajung să mă operez la Bucureşti. Uite aici, ce de boli s-au adunat", s-a justificat, arătându-ne un certificat medical eliberat de un medic oncolog. Tumoră hepatică, diabet, cardiopatie ischemică - ce-i mai rău pe lumea asta apărea scris pe acea foaie de hârtie. "De-aia cânt, nu de bine. Altceva ce să fac, că nu mă ajută nimeni?", ne-a spus scripcarul, recunoscând că nu foamea din spirit, ci răul din trup i-a pus vioara în mână. Se cheamă, totuşi, că muzica îi aduce alinare, chiar dacă în tinereţe nu i-a fost prea dragă. "Am învăţat să cânt de la taică-meu, dar nu m-am ţinut de meserie că nu-mi plăcea lăutăria. Nu-mi plăcea când îmi zicea lumea că sunt ţigan. Tata a fost lăutar, eu m-am făcut zugrav, că aşa am crezut atunci că e mai bine...", îşi aminteşte el. Acum, cu mintea bătrâneţii, socoteşte că ar fi trebuit să se ţină pe lângă taică-său şi să încerce să-i fure mai mult din talent. "Tatăl meu, Nicolae Buruiană, a fost cel mai mare lăutar al Brăilei. În 1955 a înfiinţat taraful «Periniţa», cu care a câştigat multe premii, în toată ţara. Ce-a făcut el rău la viaţa lui e că s-a apucat de băutură. A murit în 1984, într-un sat de pe lângă Ploieşti, unde se mutase cu chirie. Vioara şi ţambalul le-a lăsat cu limbă de moarte la un băiat pe care l-a ţinut pe lângă el pe la nunţi şi l-a învăţat să cânte. Erau instrumente bune. Asta a mea e o vioară «Doina», de-aia ieftină. Asta e, dacă mie nu mi-a plăcut, şi-a dat averea şi talentul la altul", ne-a povestit Grigore. L-am mai ascultat cântând "Zaraza" şi i-am întins nişte mărunţiş, iar el ne-a mulţumit. După ce am plecat, l-am auzit în spate cântând "Drumurile noastre". "Drumurile noastre, poate/Se vor întâlni vreodată...". Drumurile muzicale ale lui Grigore şi ale tatălui său, lăutarul Buruiană, s-au întâlnit abia acum. Prea târziu...

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro