Mergi la conţinutul principal

Povestea vinului de lângă Brăila

România se află pe trend descendent, în ceea ce priveşte producţia de vin, datele statistice indicând faptul că, în ultimii ani, exportăm tot mai puţin vin şi importăm din ce în ce mai mult. Lipsa subvenţiilor în domeniu sau schimbările climaterice sunt cauzele cel mai des invocate pentru explicarea acestei situaţii. Există, însă, producători care nu se dau bătuţi în faţa conjuncturilor de moment şi care se zbat să demonstreze că încă mai reuşesc să producă vin şi că vinul lor este de calitate. Din păcate, la Brăila nu se mai poate vorbi despre o industrie a vinului. Aşa ceva se găseşte, în schimb, foarte aproape, în Dobrogea. Unul dintre producătorii tulceni care încearcă să învingă criza este "Alcovin" Măcin, o firmă relativ tânără, înfiinţată la începutul anilor 2000. A pornit la drum cu câteva clădiri şi utilaje învechite, preluate de la un fost IAS şi cu circa 150 de hectare de vie, situate în renumita podgorie dobrogeană Sarica Niculiţel. Între timp, a investit mult în tehnologii de ultimă oră şi în extinderea suprafeţei de vie. Şi pentru că prioritară este, firesc, producţia de vinuri, cei de la "Alcovin" au invitat, săptămâna trecută, reprezentanţii presei din Tulcea, Brăila şi Galaţi la o degustare profesionistă, realizată în compania unui degustător autorizat. Este vorba despre inginerul Ionuţ Gâdiuţă, cel care coordonează, de altfel, procesul tehnologic de obţinere a strugurilor şi mai apoi a vinului în cadrul firmei "Alcovin". Acesta a prezentat mai multe soiuri, începând cu Aligote - vinul reprezentativ pentru podgoria Sarica Niculiţel - şi continuând cu Merlot, Muscat Ottonel, Fetească Regală, Sauvignon Blanc şi Pinot Noir. Evident că, fiind de-al casei, degustătorul profesionist a avut multe cuvinte de laudă despre toate aceste vinuri. A vorbit despre proprietăţile fiecăruia, cum trebuie servit, la ce temperatură şi cu ce fel de mâncăruri. A explicat ce înseamnă un vin sec şi de ce este acesta preferatul bărbaţilor, în timp ce vinurile dulci şi demi-dulci tind să convingă mai mult doamnele. Evident că, în final, fiecare dintre cei prezenţi a decis care vin este mai bun, din punctul de vedere al propriilor papile gustative. Pe noi ne-a convins mai mult Merlot-ul, pentru aroma sa ce deviază discret spre gust de afine coapte. Foarte aromat şi bun ni s-a părut şi Muscat Ottonel-ul celor de la "Alcovin", care reuşesc să-i dea acestui vin acea aromă-buchet ce îl deosebeşte de alte vinuri albe.
Conducerea "Alcovin" nu se plânge că struguri sunt puţini în acest an, astfel că nu îşi fac griji că nu vor putea onora comenzile de vin de la beneficiari. "Problema noastră nu stă în propria capacitate de producţie, ci în relaţia cu statul, care nu înţelege să ne ajute aşa cum sunt ajutaţi producătorii din alte state europene. Datorită subvenţiilor primite, aceştia reuşesc să exporte pe piaţa românească vinuri cu preţuri mult mai mici decât cele la care putem livra noi. În schimb, nouă nici primele pentru export prevăzute prin lege nu ni se dau la timp. Încă mai aşteptăm să ni se deconteze o sumă de bani, pentru un export făcut către Polonia, în urmă cu doi ani", a declarat Tudor Vasile, directorul economic al "Alcovin" Măcin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro