O recomandare formulată de Oxford University Press, care viza excluderea porcilor şi a cârnaţilor din cărţile pentru copii, pentru a nu leza sentimentele comunităţii evreieşti şi ale celei musulmane, a provocat un val de indignare în rândul deputaţilor din Marea Britanie.
Existenţa acestor recomandări a fost relevată în timpul unei dezbateri organizate de postul de radio BBC 4 despre libertatea de exprimare, în urma atentatului comis asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, săptămâna trecută, la Paris.
Prezentatorul Jim Naughtie, a cărui soţie urmează să realizeze o serie educativă pentru Oxford University Press (OUP), cea mai mare editură universitară din lume, a spus că „printre lucrurile prohibite în textul comandat de OUP se numără porcii, cârnaţii şi tot ceea ce poate fi asimilat porcilor".
Contactată de AFP, editura universitară britanică a spus că „nu interzice complet porcii în cărţile sale" şi că nu au existat schimbări recente în recomandările sale.
Dar, „produsele noastre se vând în aproape 200 de ţări" şi, „din acest punct de vedere, îi încurajăm pe unii dintre autorii noştri de materiale pedagogice să ţină cont de diferenţele şi sensibilităţile culturale", a adăugat un purtător de cuvânt.
Iniţiativa a generat un val de reacţii şi de indignare în Marea Britanie, ţara celebrului serial animat pentru copii „Peppa Pig".
„Asta e o prostie. Împingerea lucrurilor prea departe discreditează întreaga dezbatere", a declarat deputatul britanic laburist şi musulman Khalid Mahmood pentru cotidianul Daily Mail. „Trebuie să încetăm cu acest lucru «politic-corect» absurd", a spus, la rândul său, deputatul conservator Philip Davies.
Un purtător de cuvânt al Jewish Leadership Council, Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Marea Britanie, a precizat că religia iudaică interzice consumul cărnii de porc, „dar nu şi menţionarea numelui sau reprezentarea grafică a acestui animal".