Povestea omului-capră | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Povestea omului-capră

Sătul de viaţa trepidantă de fiinţă umană, graficianul londonez Thomas Thwaites s-a hotărât să se transforme câteva zile în capră şi să străbată Alpii elveţieni. În acest scop şi-a comandat patru proteze speciale pentru membre şi a suferit chiar şi schimbări neurologice ca să fie cât mai ...caprin, relatează Agerpres.
„Eram oarecum deprimat de complexitatea vieţii umane şi de toate eforturile făcute pentru a câştiga bani", a declarat Thwaites, 34 de ani. Inspiraţia i-a venit în timp ce avea grijă de câinele unui prieten, un animal „bucuros, fericit că trăieşte". S-a gândit atunci că ar fi formidabil să se poată comporta un timp ca un animal.
Susţinut de Wellcome Trust, fundaţie pentru sănătate cu sediul la Londra, Thomas Thwaites a petrecut nouă luni studiind felul în care ar putea să se comporte asemenea unei capre sau cel puţin să se apropie de caprine.
S-a gândit chiar să îşi implanteze un stomac fals care să îl ajute să digere iarba, însă nu a trecut la fapte temându-se să nu aibă probleme de sănătate.
Hotărât să se integreze cât mai bine într-o turmă de capre, el s-a supus totuşi unei stimulări magnetice transcraniene pentru a provoca în creier leziuni temporare menite să îi blocheze capacitatea de a vorbi.
Înainte să plece în Alpii elveţieni, a participat şi la disecarea unei capre la Colegiul regal veterinar din Londra.
Tânărul a petrecut trei zile cu o turmă de capre, mergând pe membre artificiale concepute pentru a imita mersul lor. Viaţa pe patru picioare nu a fost însă uşoară. „Cel mai greu a fost să sprijin greutatea corpului pe braţe mult timp. Nu suntem făcuţi pentru aşa ceva", a spus temerarul. „În pielea caprei, mi-a fost mult mai uşor să urc decât să cobor, aşa încât am ajuns foarte sus la munte cu turma", a adăugat el.
Thwaites speră ca acţiunea sa să contribuie la dezbaterea asupra provocărilor pe care le presupune adoptarea punctului de vedere al celuilalt. El a prezentat fotografii şi texte ilustrând cele trei zile în mijlocul rumegătoarelor în cadrul unei expoziţii amenajate la Londra şi intitulate „Thomas Thwaites. Goat Life". În acelaşi timp scrie o carte despre experienţa sa, „Omul capră: În concediu de la omenire", care va apărea în aprilie 2016.
Thwaites s-a gândit iniţial să intre în pielea unui elefant, însă a decis că această specie este prea apropiată de oameni fiindcă şi elefanţii „pot fi deprimaţi şi ajunge nebuni".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro