„Într-un interviu recent pentru Der Spiegel, fostul preşedinte român Ion Iliescu a recunoscut că ştia despre un centru CIA în România, deşi neagă că ştia ce se întâmpla acolo", a afirmat Anne Brasseur, preşedintele APCE, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul organizaţiei. În urma mărturisirii lui Iliescu, procurorii români trebuie să efectueze o investigaţie serioasă asupra faptelor şi să-i tragă la răspundere pe cei care au comis infracţiuni în acest context, precizează comunicatul.
„În 2006 şi 2007, raportorul Adunării privind zborurile şi închisorile secrete ale CIA Dick Marty a acuzat România, alături de Polonia, că a găzduit centre secrete de detenţie folosite pentru torturarea suspecţilor în cadrul aşa-zisului război împotriva terorismului", a adăugat Brasseur.
Rapoartele Marty au declanşat un proces pe care senatorul Marty l-a denumit „dinamica adevărului", în urma căruia mai mulţi informatori au făcut declaraţii şi care a condus la descoperirea unor încălcări ale Convenţiei Europene privind Drepturile Omului de către Curtea de la Strasbourg, inclusiv sentinţe recente împotriva Poloniei referitoare la o închisoare secretă identificată de senatorul Marty în 2007, se arată în comunicat.
Iliescu a vorbit despre „un centru al CIA"
Ion Iliescu a afirmat, într-un interviu acordat Der Spiegel, că el a aprobat „în principiu", în perioada 2002-2003, o solicitare a SUA privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba de vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale. „Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO", a explicat Iliescu, care a fost preşedinte în perioada 2000-2004. „În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (...), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv", a subliniat Iliescu.
Fostul şef al SRI îl contrazice pe fostul preşedinte
Fostul director al SRI, George Maior, a negat că s-ar fi aprobat centre speciale ale CIA în România, el susţinând că fie Ion Iliescu a fost interpretat greşit, fie s-a decontextualizat afirmaţia sa în cadrul interviului acordat Spiegel Online. „Nu s-au aprobat asemenea - vă daţi seama, ar fi ridicol - centre speciale despre care se discută în plan internaţional în România. S-au aprobat, într-adevăr, de către CSAT, elemente importante de cooperare, platforme de cooperare pe diverse domenii de importanţă pentru securitatea noastră naţională şi securitatea naţională a SUA, în colaborarea dintre servicii, în ceea ce priveşte contraterorismul sau contraproliferarea. Este cu totul altceva acest lucru", a spus Maior.
Maior a reamintit de comisia de anchetă a Parlamentului privind presupusele închisori CIA din România, care a desfăşurat "o activitate serioasă".
"Au fost depistate zboruri, sunt inserate în acel raport aprobat de Parlament toate aceste chestiuni. Pe de altă parte, având în vedere o anumită dezvoltare în mass-media, nu într-un raport oficial internaţional în legătură cu aceste centre - ştiu că există şi o investigaţie la nivelul Parchetului General în legătură cu această chestiune - deci lucrurile pot fi lămurite. Dar ar trebui să privim mult mai calm această chestiune, să nu o supradezvoltăm, mai ales într-un context destul de sensibil pentru securitatea naţională a statului român", a menţionat George Maior.
Fostul director SRI a arătat că asemenea afimaţii, fără evaluare factuală serioasă, pot creşte gradul de risc în ceea ce priveşte ameninţarea teroristă. "Vă daţi seama că lumea citeşte şi vede asemenea declaraţii şi chiar mi-aş îngădui, din postura aceasta de cetăţean, de data aceasta, să atrag atenţia celor care discută despre aceste lucruri sau au fost în funcţii să fie foarte ponderaţi şi măsuraţi în afirmaţiile lor, pentru că ele sunt, vedeţi, interpretate în acest fel. Mai mult, e şi contextul geopolitic sensibil în care ne manifestăm acum, cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, Rusia, asemenea lucruri până la urmă pun o umbră în ceea ce priveşte credibilitatea statului român (...)", a mai spus el.