Monica-Gabriela Tache, absolventă a Liceului Teoretic "Panait Cerna", este unul dintre cei doi candidaţi clasaţi pe primul loc la sesiunea din această vară a examenului de bacalaureat. Ea a obţinut 9.80 la română, 10 la istorie, 10 la geografie şi media generală 9.93.
"Mă simt mândră că am reuşit să fac lucrul ăsta şi am reuşit să o fac pentru liceu, mai ales că la început, în clasa a VIII-a, când m-am hotărât eu să rămân tot în Cerna m-au tot întrebat «de ce rămâi aici?», «de ce nu te duci mai departe?», dar am considerat că e un mod de a le mulţumi profesorilor pentru ce mi-au oferit atâţia ani, pentru sprijinul lor necondiţionat şi orele peste program în care lucrau cu mine. Am ştiu că aici o să pot să mă formez şi o să pot obţine ceea ce vreau şi cred că am demonstrat asta", afirmă Monica.
Tânăra mărturiseşte că a avut emoţii foarte mari pe toată perioada desfăşurării BAC-ului şi chiar dacă subiectele au fost accesibile, i-a fost teamă că o mică greşeală o va despărţi de o lucrare perfectă. "Am avut foarte mari emoţii, mai ales la istorie. Îmi era frică. Chiar dacă ştii toată materia uneori mai apar tot felul de întrebări care necesită puţină atenţie şi îmi era teamă să nu greşesc, să trec peste un anumit detaliu, să nu iau în calcul toate posibilităţile. Subiectele au fost ok, cel puţin la română au fost cam ca la simulări şi nu mi s-au părut dificile, la geografie nici atât, iar la istorie am fost eu foarte fricoasă. Cea mai mare bucurie a fost când am văzut 10.00 şi la istorie".
Monica, proaspăt absolventă de filologie, se descrie ca o "persoană ambiţioasă, care şi-a dorit mereu să îşi depăşească condiţia, care a fost învăţată de părinţi să devină un om în adevăratul sens al cuvântului şi care mereu şi-a dorit să facă ce e mai bun. Este puţin încăpăţânată, însă, uneori prinde bine lucrul ăsta mai ales când vine vorba despre cineva care îi spune «nu poţi să faci asta!» şi ea demonstrează că poate".
"Vreau să produc o schimbare în lume"
Anul acesta a fost unul plin de reuşite pentru Monica. Ea a reuşit să obţină diploma DELF - nivel B2, a câştigat premiul I la olimpiada de franceză - faza judeţeană şi a terminat studiile liceale cu media 10 primind titlul de "Şefă de promoţie" a Liceului "Cerna". Iar rezultatul de la BAC a reprezentat încununarea muncii ei din toţi anii de şcoală.
În ceea ce priveşte planurile de viitor, ea a trecut deja de prima etapă a admiterii la Facultatea de Ştiinţe Politice în limba franceză din cadrul Universităţii din Bucureşti. "Am ales această facultate deoarece îmi oferă posibilitatea să ajung la Parlamentul European sau în Comisia Europei. Îmi doresc să produc o schimbare, nu prea sunt mulţumită de ceea ce e în jurul meu. Parcă toată lumea tinde să îşi apere mai mult interesul şi nimeni nu face ceva concret pentru noi, mai ales pentru tineri, suntem practic obligaţi să ne depăşim condiţia şi, deşi profesorii ne oferă tot ce au mai bun, nu suntem foarte mult promovaţi, nu pe cât ar trebui. Da, cred că pot schimba lumea!", spune ea pe un ton hotărât.
Iniţial, Monica dorea să intre la Academia de Poliţie, dar gândindu-se că după terminarea studiilor ar fi fost nevoită să rămână să muncească aici câţiva ani, a decis că cea mai înţeleaptă decizie e să urmeze Ştiinţele Politice.
Dincolo de efortul pe care l-a depus pentru a avea aceste rezultate, performaţa nu poate fi atinsă fără sprijinul şi motivarea celor din jur. "Am o listă lungă de mulţumiri. Sunt doi profesori de suflet cărora vreau să le mulţumesc, doamna de franceză Teodorina Nazâru şi profesorului de istorie Gabriel Voiculeţ. Mulţumesc şi domnului de matematică Emil Prisăcaru care m-a susţinut mereu, dirigintei Liliana Toma, profesoarei de geografie Carmen Dobre, profesoarei de engleză Ionela Deliu şi doamnei de educaţie fizică, Nicoleta Bujor. Nu în ultimul rând, tuturor profesorilor din liceu, părinţilor şi prietenilor, multumesc pentru încurajări şi susţinere!".
Monica are şi un mesaj pentru viitoarele generaţii: "Puteţi mai mult! Nu vă mulţumiţi cu puţin, luptaţi pentru visele voastre!".
Dublă campioană la examenele naţionale
Monica-Gabriela Tache se poate mândri cu două performanţe extraordinare. Pe lângă cea mai mare notă la BAC, ea a avut în 2012 media de admitere la liceu 10.00, obţinând nota maximă la Evaluarea Naţională şi media din gimnaziu. La fel ca acum patru ani, Monica a primit un premiu special din partea cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" pentru rezultatele excelente. Îi dorim acestei tinere deosebite un viitor strălucit şi mult succes în viaţă!
Cristian Creţeanu, elevul brăilean care are şi el cea mai mare medie la bacalaureat, se află în prezent la Bucureşti unde susţine admitere la Politehnică, la Facultatea de Automatică şi Calculatoare. Reţeta succesului său o veţi afla într-o ediţie viitoare.