Poveşti de 10 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Medii maxime de admitere la liceu pentru patru eleve din Brăila

Poveşti de 10

• frumoase, deştepte şi ambiţioase, patru adolescente din Brăila au demonstrat că sunt sunt cele mai bune • Olivia Ingrid Androniu, Maria Iordache, Daria Alexia Miron şi Anca Georgiana Moise sunt cele care au reuşit performanţa de a avea o medie perfectă de admitere la liceu, după ce au reuşit să încheie ciclul gimnazial cu 10 şi să obţină tot 10 la examenul de Evaluare Naţională • respectând tradiţia, cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăila” le-a aflat poveştile acestor fete minunate şi le-a premiat pentru rezultatele excelente

 

Patru eleve de excepţie, patru medii maxime de admitere la liceu.

Olivia Ingrid Androniu, Maria Iordache, Daria Alexia Miron şi Anca Georgiana Moise sunt elevele care au reuşit “dubla” anul acesta: media generală 10 a claselor V-VIII şi media 10 la examenul de Evaluare Naţională. Trei dintre ele sunt absolvente ale Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, iar una a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”. Frumoase, deştepte şi ambiţioase, ele sunt fetele pe care orice liceu şi le-ar dori. Însă acestea au ales deja unde vor să înveţe mai departe şi nu au nicio emoţie la repartizarea computerizată. Trei dintre ele vor fi colege la “Murgoci”, la clasa de matematică-informatică-bilingv engleză, iar o adolescentă a ales “Bălcescu”, tot pe matematică-informatică.

Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a aflat poveştile “fetelor de 10 ale Brăilei” şi, respectând tradiţia, le-a premiat pentru rezultatele obţinute.

 

Olivia Ingrid Androniu: “A fost o luptă pe care am vrut să o câştig de la bun început”

Olivia Ingrid Androniu, absolventă a Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, a aflat  rezultatul obţinut la Evaluarea Naţională pe 19 iunie, chiar de ziua ei de naştere, primind astfel cel mai frumos cadou. “A fost o euforie totală ziua aceea. Mama m-a luat în braţe toată ziua”, povesteşte adolescenta.

Olivia recunoaşte că nu i-a fost uşor să gestioneze stresul specific clasei a VIII-a, respectiv examenului de final de gimnaziu, însă s-a ambiţionat şi a reuşit să obţină 10.

“Clasa a VIII-a a fost o luptă cu toată lumea. O luptă pentru că a fost foarte mult de tras. Nimic nu e uşor dacă chiar vrei să excelezi. Trebuie să fii sigur pe tine pentru că dacă mergi pe premisa că merge şi un 9.70 sau mai jos... Nu e ok atitudinea aceasta. Îmi place să fiu sigură pe ceea ce fac. A fost o luptă pe care am vrut să o câştig de la bun început. Am vrut 10 de la bun început. Am muncit o grămadă dar nu regret nimic. Am făcut teste peste teste, chiar şi la şcoală făceam teste în timpul orelor. Însă sper ca acum profesorii să mă înţeleagă şi să fie şi pentru ei o mulţumire acest rezultat”, ne-a declarat aceasta.

Nici emoţiile examenului nu au ocolit-o, mai ales la proba de matematică. “Când am ieşit de acolo am spus că a fost moarte în chinuri. Dar când mă uit pe ele acum nu mi se mai pare aşa de greu. Da, mi s-a părut mai greu ca anul trecut dar nu exagerat”, afirmă Olivia.

Din toamnă ea va fi “boboc” cu acte în regulă la Colegiul “Murgoci”, la clasa de   mate-info-bilingv engleză. În ceea ce priveşte planurile de viitor, aceasta îşi doreşte să se implice încă din primul an de liceu în activităţi de voluntariat. Olivia are însă făcute şi planurile pe termen lung. Ştie deja că vrea să studieze în afară iar motivarea alegerii ei este una înţeleaptă pentru o fată atât de tânără.

“Vreau să merg la acţiuni de voluntariat pentru că vreau să studiez în afară. Tatăl meu este evaluator şi aş vrea să continuu tot pe partea asta. Tatăl meu a făut ASE-ul aici, eu vreau să studiez economia în străinătate. M-am documentat şi am observat că în afară, când termini facultatea, nu trebuie să îţi cauţi imediat un loc de muncă. Oamenii deja te ştiu din lucrurile pe care le-ai făcut pe parcursul anilor de studiu. Aici când ieşim din facultate nu prea ştim pe ce drum să mergem din prima”, susţine adolescenta.

Iar pentru că ştie câtă presiune există pe copiii care susţin examenul, sfatul ei pentru viitorii absolvenţi de gimnaziu este să se pregătească din timp.

“Contează foarte mult toată pregătirea pe care o ai pe parcursul anului şi, bineînţeles, profesorii cu care lucrezi să fie foarte bine pregătiţi. De asemenea, îi sfătuiesc pe cei care vor fi a VIII-a să asculte de părinţi şi să îi înţeleagă că tot ce fac este pentru ei. Pot să vă spun din experienţa mea că fix înainte de proba la matematică nu am avut cea mai frumoasă seară. Am avut o altercaţie cu mama dar acum stau şi mă gândesc şi îi mulţumesc mamei pentru tot ce a făcut ea pentru mine. Având trei copii, a reuşit să ne crească frumos şi nu am cuvinte să îi mulţumesc. Acuma văd că s-a meritat tot efortul şi aş fi fost dezamăgită şi eu de mine dacă nu reuşeam”, conchide adolescenta.

Olivia spune că 2018 a fost anul ei. Iar asta nu neapărat pentru că a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, cât prin prisma premiilor câştigate la olimpiadele judeţene de română şi lectură.

 

Maria Iordache: “E important să faci ceea ce îţi place”

Până mai ieri elevă a Şcolii “M. Eminescu”, din toamnă elevă a Colegiului “Bălcescu”, specializarea matematică-informatică. Olimpică la fizică şi astronomie şi astrofizică, Maria ne-a mărturisit că e uşor să obţii 10 la examen şi să ai mereu medii mari, asta dacă munceşti pentru a-ţi atinge obiectivele.

“Nu a fost chiar cine ştie ce pentru mine. Sunt foarte mulţumită că am reuşit să am performanţa asta dar, totuşi, din punctul meu de vedere nu mi s-a părut chiar atât de greu. Dacă s-ar strădui cineva şi ar depune un minim de efort cred că oricine ar putea să aibă medii destul de mari sau chiar 10”, ne-a declarat aceasta.

Legat de examen, Maria ne-a spus că la limba română subiectele i s-au părut uşoare, însă acest lucru poate fi un dezavantaj pentru copiii bine pregătiţi pentru că există riscul să greşească fix la cele mai simple cerinţe.

“La examen, subiectul la română mi s-a părut uşor, prea uşor, însă atunci când e foarte uşor sunt şanse foarte mari să se greşească. După ce am dat proba am fost vreo câteva zile convinsă că am greşit la ceva şi mă gândeam că nu aveam cum să iau 10 că nu ştiam dacă e corect ce am gândit. Dar când am văzut rezultatul am fost bucuroasă. La matematică subiectul mi s-a părut destul de greu, intrasem şi în panică la un moment dat. Dar m-am adunat, am zis că scriu ce ştiu eu sigur că e bine şi ce o fi o fi”, îşi aminteşte Maria.

Cu toate că a obţinut media 10 la admiterea în clasa a IX-a, adolescenta spune că scopul ei anul acesta a fost altul: calificarea la Olimpiada Internaţională de Astronomie. A reuşit acest lucru, fiind prima elevă intrată în lotul de juniori, iar în toamnă va reprezenta România la competiţia ce se va desfăşura în Sri Lanka. 

“Anul acesta scopul meu principal nu a fost chiar Evaluarea Naţională cum poate se aştepta toată lumea. Pentru mine cea mai importantă a fost internaţionala de Astronomie. Şi anul trecut am fost foarte aproape de calificare, prima sub linie la o diferenţă foarte mică şi a fost dureros. Însă sunt foarte fericită că am reuşit să mă calific anul acesta. A fost un an lung şi obositor şi recunosc că nu am lucrat foarte mult pentru examen. Însă ce am făcut la şcoală a fost mai mult decât suficient. Totuşi, înainte de examen, am zis că ar fi păcat să nu iau o notă mare. Dar ţelul meu nu a fost să iau neaparat 10, ci să iau o notă cât mai mare”, susţine aceasta.

Adolescenta spune despre ea că este o fată ambiţioasă, muncitoare, o fată care face ceea ce îi place. Atrasă de fizică, astronomie şi astrofizică, Maria îndeamnă şi pe ceilalţi să îşi descopere pasiunile.

“Fac ceea ce îmi place, iar asta compensează tot. I-aş îndemna şi pe alţii să facă numai ceea ce le place pentru că eu am făcut şi lucruri care nu mi-au plăcut şi nu a fost bine pentru mine. Să îşi găsească pasiunile, să ştie care sunt preocupările lor principale, să îşi seteze priorităţile şi aşa ar putea să ajungă să facă tot ce şi-au propus. Iar la examen să nu se streseze singuri pentru că un stres în plus din partea lor e inutil. Să facă tot ce pot pentru că munca pe care o depui va fi reflectată în rezultate”, spune aceasta.

Până în prezent, Maria a participat de trei ori la naţionala de fizică, având în palmares o medalie de bronz, şi de două ori la astronomie şi astrofizică unde a câştigat un argint anul trecut şi aurul (premiul I) anul acesta.

 

Daria Alexia Miron: “Media 10 a făcut să se merite tot efortul”

Daria Alexia Miron, absolventă tot a Şcolii “M. Eminescu”, se descrie ca o persoană optimistă şi altruistă. Media de admitere 10 îi asigură locul la liceul dorit, “Murgoci” - matematică-informatică-bilingv engleză şi spune că acest lucru “a făcut să se merite tot efortul”.

Daria se poate mândri şi ea cu performanţa de a încheia ciclul gimnazial cu 10 pe linie, însă susţine că nu a vânat niciodată notele, ci mereu şi-a dorit să dea tot ce e mai bun, la fel cum a făcut şi la examen.

“Subiectele au fost ok. La română mă aşteptam să ne dea puţin mai greu sau nu ştiu dacă mă aşteptam dar mi-ar fi plăcut să dea puţin mai greu. Chiar e frustrant să vezi că se dau subiecte atât de uşoare. La matematică sincer prima dată m-a şocat enunţul dar aveai nevoie doar de exerciţiu continuu, adică trebuie să exersezi în timpul anului ca să îţi dai seama cum se rezolvă, nu să mergi pe ideea că o să mă descurc eu. Trebuie să fie o muncă constantă”, susţine aceasta.

Tocmai pentru că a muncit foarte mult se aştepta la o notă maximă la ambele probe, iar în ziua afişării rezultatelor mama ei a fost cea care a avut cele mai mari emoţii.

“Chiar mă aşteptam, de fapt, speram să iau notele acestea pentru că am muncit un an întreg. Mama a fost emoţionată. Când a văzut pe internet rezultatele a zis hai să aşteptăm să le vedem şi pe hârtie. Şi tata a fost emoţionat. Pe moment am fost şi eu emoţionată că a dat roade toată munca. Sunt fericită! Au fost patru ani, unii mai grei, alţii mai uşori şi să ai media 10 înseamnă să arăţi că poţi, că merită să te lupţi pentru nişte note. Unii care sunt nemulţumiţi o să spună că sunt doar nişte note. Nu! Nu sunt doar nişte cifre, nişte note, fiindcă ele sunt oglinda ta”, ne-a declarat adolescenta.

Daria s-a făcut remarcată în concursurile şcolare de excelenţă, participând de trei ori la olimpiada naţională de limba română unde a câştigat şi un premiu special. Tot un premiu special a câştigat anul acesta la Concursul Transcurricular de Lectură şi Interpretare “Ionel Teodoreanu”. De asemenea, ea se poate mândri cu un premiu I la etapa judeţeană a olimpiadei de franceză şi cu o menţiune la “olimpiada mică de chimie” - Concursul “Raluca Ripan”. Însă deşi este olimpică la disciplinele umane, adolescenta ne-a spus că a ales o specializarea specifică profilului Real pentru că îi place matematică. De asemenea, sora ei, elevă tot la “Murgoci”, a inspirat-o să facă această alegere. 

Întrebată ce i-ar sfătui pe elevii care vor susţine anul viitor examenul, Daria a răspus simplu: să nu se streseze. “O să fie un an greu, o să fie mult stres. Părinţii au şi ei un rol în această poveste dar le vor mulţumi apoi că i-au «bătut la cap». Şi să nu uite că există viaţă şi în afara şcolii”, a concluzionat adolescenta.

 

Anca Georgiana Moise: “Mi-am dorit mereu mai mult de la mine”

Anca Georgiana Moise, absolventă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, spune că şi-a dorit mereu să facă performanţă.

“Pentru mine nu a fost greu să am media 10 de admitere. Sunt o fire ambiţioasă şi mereu mi-ai dorit să am 10. De aceea, nu pot spune că a fost o muncă extraordinară. Legat de anii de gimnaziu, clasele a V-a şi a VI-a au fost ok că nu era aşa multă presiune pe noi. Însă clasa a VII-a a fost mai grea din pricina materiei, iar a VIII-a din cauza stresului cu simulările şi examenul. Până în ultima săptămână de şcoală m-am stresat aiurea, dar în ultimele zile înainte de probe am fost foarte calmă. Am zis că ce îmi dă o să fac şi aşa a fost.”, ne-a povestit adolescenta.

Anca spune că “secretul” mediei de 10 stă în a şti cum să îţi setezi priorităţile şi să îţi canalizezi energiile.

“Pentru prima dată am fost foarte sigură de ce am făcut şi ştiam că o să fie bine. Am lucrat, dar ca să am eu siguranţă pe mine, nu că mi-ar fi trebuit. Din clasă prind repede ce ni se predă doar că simţeam că trebuie să mai lucrez. Aşa face fiecare copil de clasa a VIII-a sau a XII-a când are examen.  La matematică nu mi-a fost teamă. Acolo am avut un barem şi chiar dacă la trei exerciţii făcusem altfel, rezultatul a fost acelaşi. Iar la română era chestie de interpretare, dar a fost ok. Pentru mine subiectele au fost super uşoare. Când am văzut rezultatele i-am anunţat imediat pe părinţi şi a fost ceva frumos să sărbătoreşti cu toată familia şi să te felicite toţi”, afirmă aceasta.

Însă adolescenta nu este doar o elevă de 10 doar la şcoală şi la examenul de Evaluare Naţională. Ea s-a impus şi la olimpiade şi concursuri, cele mai recente premii obţinute fiind locul II la Concursul de Creaţie şi Interpretare “Ana Blandiana” şi locul III la olimpiada judeţeană de română.

“Sunt o persoană ambiţioasă şi care îşi doreşte mereu mai mult, să atingă cât mai mult şi nu întotdeuna acceptă să i se spună ce să facă. Îmi place să am eu iniţiativă şi să fac cum consider eu că e bine. Ambiţia asta şi cum sunt eu construită să vreau tot mai mult de la mine mă face să ating performanţa”, mai susţine Anca.

În ceea ce priveşte admiterea la liceu, aceasta s-a decis că vrea să rămână în familia celor de la “Murgoci” şi s-a înscris la cea mai bună clasă din Brăila: mate-info-bilingv engleză. Ba chiar ne-a povestit amuzată că atunci când a completat fişa de opţiuni a vrut să pună un singur cod, cel al specializării dorite. Având media 10 va fi admisă fără niciun fel de probleme şi spune că nu ar fi avut rost să înşire zeci de coduri.

Atrasă de biologie şi chimie, Anca îşi doreşte ca pe viitor să aprofundeze aceste discipline. Voluntariatul se află şi el în planurile pentru următorii ani.

În final, la fel ca celelalte “fete de 10”, aceasta le-a dat un sfat elevilor care trec clasa a VIII-a: “Învăţaţi, concentraţi-vă atenţia pe română şi matematică, dar nu uitaţi să vă bucuraţi de copilărie. Păstraţi un echilibru!”.

 

Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” le felicită pe fete pentru reuşită şi le urează mult succes în noua etapă!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro