* inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care munceau ”la negru”, fără contract individual de muncă * trei patroni de magazine și service-uri auto prinși că încalcă legea au primit amenzi totale de 90.000 de lei
Război total împotriva celor care practică munca ”la negru” în Brăila.
În perioada 30 august - 10 septembrie 2021, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila au întreprins mai multe acțiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul fabricării produselor de brutărie și a produselor făinoase, precum și în domeniul întreținerii și reparării autovehiculelor, informează conducerea instituției. Activitățile întreprinse fac parte din Planul de măsuri realizat de Inspecția Muncii la nivel național, în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, urmărind, în principal, reducerea incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate.
Astfel, în perioada de referință, au fost efectuate nu mai puțin de 115 controale și au fost aplicate 73 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 112.500 lei (106.500 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul relațiilor de muncă și 6.000 lei pentru neconformitățile constatate în domeniul securității și sănătății în muncă).
”Din totalul sancțiunilor aplicate, pentru muncă nedeclarată au fost sancționați 3 angajatori din domeniul comerț și întreținerea și repararea autovehiculelor, fiind identificate 5 persoane fără a avea contract individual de muncă încheiat anterior începerii activității sau care prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 90.000 de lei”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.
Reamintim că, în săptămâna 23 - 27 august a.c., inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila au efectuat, de asemenea, controale, și au aplicat sancțiuni contraventionale în valoare totală de 145.500 lei. Trei angajatori brăileni au primit atunci amenzi de 120.000 de lei pentru primirea la muncă a 6 persoane fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă, potrivit legii.
”Munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, având în vedere consecințele sociale și economice pe care le generează. De asemenea, munca nedeclarată sau subdeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu fie plătiți, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului. Există, de asemenea, riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune in pericol sănătatea și securitatea lucrătorilor”, se mai precizează în comunicatul remis de inspectorul șef al ITM Brăila.