Spre deosebire de carbohidraţi, proteine şi grăsimi, alcoolul nu este o sursă esenţială de calorii, dar nici o sursă importantă de vitamine şi minerale de care corpul are nevoie pentru a funcţiona.
Cu toate acestea, mulţi dintre cei care sunt în formă spun că beau ocazional un pahar sau două. Sunt excepţia sau regula? Alcoolul pur are 7 calorii pe gram, aproape de două ori mai multe decât carbohidraţii şi aproape 9 calorii într-un gram de grăsime. Asta face ca un cocktail să devină o bombă calorică într-un pahar. Doar 50 ml de gin, rom sau vodcă aduc un plus de 100 de calorii la orice băutură. Adăugându-l în sucul de fructe, veţi obţine o perfuzie calorică, la care se pot adăuga caloriile de la masă. Dacă doriţi să salvaţi calorii, beţi doar alcool cu suc de fructe proaspete sau apă minerală, ori optaţi pentru vin sau bere.
Alcoolul şi metabolismul
„Burta de bere" nu este doar rezultatul alcoolului, ci există unele corelaţii directe între alcool şi metabolismul grăsimilor. Când beţi alcool, metabolismul încetineşte conversia energiei din grăsimi şi carbohidraţi, pentru a elimina alcoolul din corp. Consumul de alcool opreşte metabolizarea grăsimilor în ficat, determinându-le să se depună în jurul taliei. Desigur, „depunerea" are loc doar în cazul excesului de calorii. În plus, pentru a rămâne sub limita admisă de calorii, revitalizaţi-vă metabolismul: rămâneţi activi şi nu săriţi peste mese.
Alcoolul şi somnul
Chiar dacă ţineţi sub control caloriile din alcool şi vă meţineţi metabolismul activ, consumul de alcool poate avea un impact major asupra calităţii somnului dacă l-aţi băut chiar înainte de culcare. Alcoolul vă ajută să dormiţi, dar este în detrimentul calităţii somnului. Veţi rămâne în faza de alertă - vă veţi trezi în miez de noapte pentru a merge la baie şi vă veţi deshidrata, ceea ce poate afecta somnul. Alcoolul inhibă somnul profund. Lipsa somnului ar putea afecta nu numai capacitatea de a face antrenament eficient, dar ar putea împiedica şi obiceiurile alimentare sănătoase. Aşa cum ar trebui să aveţi grijă să nu mâncaţi cu 2-3 ore înainte de culcare, aşa ar trebui să renunţaţi la alcool şi să vă bucuraţi de un somn bun.
Dieta cu alcool?
Asociaţia Americană a Inimii a lansat rezultatele unui studiu potrivit căruia majoritatea americanilor ţin 5 tipuri de regim alimentar. Unul este „dieta cu alcool". Alimentele principale din dietă, în afară de băuturi, erau, desigur, proteinele şi salatele. Autorul studiului, Suzanne Judd, Universitatea din Birmingham, Alabama, a subliniat că cei care ţineau dieta cu alcool erau consumatori moderaţi de alcool şi au mâncat „în special salate, anumite grăsimi şi cafea pentru a reduce numărul caloriilor". Recomandarea acestei diete este de până la un pahar pe zi pentru femei şi până la două pahare pe zi pentru bărbaţi. De exemplu, o sticlă de bere, un pahar de vin sau 50 ml de băuturi spirtoase. şpriţurile şi vinurile cu gheaţă au un conţinut mai mic de alcool şi, prin urmare, mai puţine calorii.
Dacă veţi continua să ardeţi mai multe calorii decât consumaţi, veţi slăbi. Alcoolul nu împiedică procesul de slăbire dacă se ţine cont de frecvenţa şi nivelul de consum, însă efectele alcoolului pot avea un impact major asupra calităţii alimentelor ingerate, a somnului şi, bineînţeles, a stilului de viaţă. (www.farmaciata.ro)