După 10 ani în care inspectorii şcolari generali erau numiţi în funcţie în urma unor înţelegeri mai mult sau mai puţin politice, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) scoate aceste posturi la concurs. Vorbim despre 42 de posturi de acest fel din toată ţara, între care şi acela de la Brăila.
Reprezentanţi ai Biroului de Presă din MECS ne-au comunicat faptul că înscrierile se vor desfăşura în perioada 18 - 23 februarie la sediul fiecărui inspectorat şcolar, iar probele de concurs vor fi susţinute între 11 şi 20 martie, la sediul Ministerului.
"Metodologia de concurs, bibliografia de concurs, modelul de curriculum vitae, declaraţia pe propria răspundere, fişele de evaluare a probelor, fişa postului şi lista documentelor necesare înscrierii la concurs se afişează atât la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, cât şi la al fiecarui inspectorat şcolar", ne-au declarat surse din cadrul Biroului de Presă al MECS.
Danielescu vrea să candideze
"Din câte ştiu eu, nu s-au mai organizat asemenea concursuri din anul 2005. De atunci, inspectorii şcolari generali au fost numiţi în baza unor înţelegeri politice, fie pe câte un an calendaristic, fie pe câte un an şcolar. Acum, şi eu vreau să candidez. Da, mă voi pregăti serios pentru concurs, deşi, teoretic, mandatul meu expiră la 31 august 2015", ne-a declarat, în exclusivitate, Iulian Danielescu, actualul inspector şcolar general.
Întrebat dacă mai are vreo calitate procesuală în dosarul privind "Mita la BAC", Danielescu a precizat: "Eu doar ajut, ajut cu ce pot să se facă lumină în acest caz! Nu am voie să dau date din dosar".
Potrivit informaţiilor remise pe adresa noastră de către reprezentanţii Biroului de Presă al MECS, concursurile se desfăşoară potrivit legii şi metodologiei specifice, iar candidaţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii cumulativ: să fie membru al corpului naţional de experţi în managementul educaţional; să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă; să fie personal didactic titular în învăţamânt/într-o unitate de învăţământ, care are gradul didactic I sau titlul ştiintific de doctor; să aibă o vechime în învăţământul preuniversitar de cel puţin 8 ani, dintre care cel puţin 5 în ultimii 10 ani; să fi obţinut calificativul "foarte bine" în ultimii 5 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent; să aibă recomandare/caracterizare vizând calităţile profesionale, manageriale şi morale din partea consiliului profesoral al unităţii de învăţământ sau din partea consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar ori recomandarea senatului universităţii sau a organului de conducere al instituţiei în care candidatul îşi desfăşoară activitatea la data înscrierii la concurs; să nu fi desfăşurat poliţie politică şi să nu fi fost lipsit de dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în învăţământ prin hotarâre judecătorească definitivă de condamnare penală; să fie apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea funcţiei, (...) iar la data susţinerii concursului să nu fi împlinit vârsta standard de pensionare.