* la sesizarea localnicilor, redactorii Obiectiv au descoperit câțiva porci morţi aruncaţi într-un canal, însă oamenii spun că ar mai fi și alții, în zone mai greu accesibile * am încercat, fără succes, să luăm un punct de vedere și de la Direcția Sanitar Veterinară
Câţiva localnici din comuna Unirea s-au panicat după ce au descoperit leşuri de porci pe unul dintre canalele de irigaţie desecat din apropierea localităţii. Aceştia au sunat la redacţia cotidianului Obiectiv Vocea Brăilei pentru a anunţa situația, susținând că l-au informat şi pe primarul comunei Unirea, Ioan Ungureanu, care însă ar fi spus că nu ştie nimic despre subiect.
Un reporter s-a deplasat, vineri, la Unirea şi, pe un canal de desecare care începe din imediata apropiere a zonei panourilor fotovoltaice, a descoperit patru leşuri de porci pe o distanţă de aproximativ 500 m. Animalele sunt deja intrate în putrefacţie, iar din unele lipsesc anumite porţiuni, semn că în zonă sunt câini maidanezi sau alte carnivore care s-au hrănit din leșuri. Cert este faptul că doi porci sunt imenşi, având fiecare peste 250 kg. Iar unul dintre ei are la ureche o crotalie. Pentru cine trece prin această zonă, aerul este irespirabil, iar priveliştea dezolantă.
Sătenii care au sunat la redacţie susţin că mai sunt porci aruncaţi şi pe alte canale din zonă, însă din cauza drumurilor de pământ, greu accesibile din cauza ploii, nu am putut ajunge în zonele indicate, situate între Unirea şi Valea Cânepii.
Am încercat, vineri, să obținem un punct de vedere de la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Brăila, însă fără succes.
Oficial, ultimul focar de pestă porcină africană a fost confirmat pe raza județului Brăila în data de 7 aprilie, într-o gospodărie din satul Lacu Sărat unde se aflau 30 de porci. În perioada 2019 - 2020 s-au stins 87 de focare în județul nostru, fiind neutralizaţi, în total, 60.033 porci, din care 54.914 din cadrul societăţilor comerciale şi restul din gospodăriile populaţiei.
În primele luni ale anului în curs, au fost confirmate focare în localități precum Ulmu, Tichileşti și Lacu Sărat. Pe lângă cele apărute în gospodăriile populației, a existat un focar și în cadrul unei ferme de porci din comuna Salcia Tudor, unde se afla un efectiv de 32.258 de suine.
În afară de cazurile din 2019 şi 2020, pesta porcină africană a făcut cele mai multe victime în rândul populaţiei de suine de pe raza judeţului Brăila în cea de-a doua jumătate a anului 2018, atunci când au apărut primele focare.
Concret, în 2018, la Brăila au fost confirmate 11 focare de pestă porcină africană în incinta unor ferme de porci a căror efective totale erau de 195.000 exemplare. În acelaşi an, la gospodăriile populaţiei s-au confirmat 127 de focare, fapt ce a dus la eutanasierea a 32.300 de porci.