Mergi la conţinutul principal

Populismul dă în clocot în Parlament

Senatorii au dezbătut, ieri, proiectul conform căruia locuitorii din Târgu Mureş şi Râmnicu Vâlcea, oraşe considerate puternic poluate, ar putea să se pensioneze cu doi ani mai devreme, liberalii atrăgând atenţia că se creează un precedent ce va afecta sistemul de pensii, în timp ce social-democraţii au arătat că legea ar intra în vigoare abia din 2030.
Senatorii PNL şi PSD s-au contrat în dezbaterile din plen pe tema oportunităţii aplicării unei astfel de prevederi privind pensionarea anticipată, în zonele cu poluare.

Toată lumea ar trebui pensionată mai devreme

Senatoarea PNL Mariana Câmpeanu a atras atenţia că în România sunt multe zone cu poluare, în această categorie intrând chiar Bucureştiul, sau zonele de extracţie a aurului, precum Copşa Mică sau Zlatna.
„Asta însemană că în curând toată populaţia României va beneficia de aceste prevederi. Gândiţi-vă la deficitul de la bugetul de pensii. Să depăşim zona de impact electoral. A mai fost o propunere şi sigur va urma o avalanşă. Mai bine propuneţi de la început ca toată populaţia să iasă mai repede la pensie cu trei ani", a spus Mariana Câmpeanu.
Senatorul PSD Liviu Marian Pop a declarat că este cetăţean al municipiului Baia Mare şi s-ar încadra în prevederile legale actuale dacă ar avea domiciliul acolo. El a atras atenţia că, dacă propunerea legislativă va trece, îşi va produce efectele abia din 2030.

Câte oraşe pot fi incluse?

Senatoarea PNL Mariana Câmpeanu a cerut, de la tribună, retrimiterea propunerii legislative la comisia raportoare.
„Rog ministerul să se gândească foarte bine. Dacă stabilim acest lucru într-o zonă ultracalamitată, fiecare se va duce acolo, îşi va face viză de flotant, pentru a beneficia de această reducere la pensie", a adăugat aceasta.
Supusă la vot, retrimiterea iniţiativei legislative a fost respinsă, cu 28 de voturi „pentru", 21 voturi „împotrivă" şi o abţinere. Legea are caracter organic şi urmează să intre la vot final în şedinţa plenului Senatului de luni.
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice dădea posibilitatea pensionării anticipate cu doi ani, fără penalităţi, locuitorilor din Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna şi celor de pe o rază de 8 kilometri în jurul celor trei oraşe deoarece au fost „zone afectate de poluarea remanentă datorită extragerii şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor".
Printr-o iniţiativă a deputaţilor Corneliu Buicu, Vasile Gliga şi senatorului Alexandru Frătean, toţi de la PSD, pe această listă a fost inclus şi Târgu Mureş, afectat de poluarea de la Azomureş.
În cadrul Comisiei pentru muncă a Senatului a fost însuşită o observaţie a Consiliului Legislativ, legată de poluarea produsă de combinatul Oltchim, astfel că şi oraşul Râmnicu-Vâlcea a fost inclus în lista beneficiarilor. Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este forul decizional.

Primarul din Târgu Mureş: o prostie

Primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, a declarat, miercuri, pentru News.ro, că nu este de acord cu ideea pensionării anticipate pe motiv de poluare, pentru că „autorităţile nu fac decât să confirme că expun populaţia la boală", afirmând că susţine proiecte de mediu care să rezolve problemele.
„Acest proiect este o prostie, o exagerare care denotă că avem un Parlament care se ocupă cu lucruri năstruşnice. Problemele trebuie sa le rezolvi prin impunerea unor proiecte de mediu, şi nu să confirmi astfel că expui populaţia la boală", a afirmat Florea.
Primarul consideră că societăţile comerciale ar trebui ajutate să respecte condiţiile de mediu, prin măsuri economice şi legislative, „nu prin milostenii".
„În general, politicienii români, în loc de proiecte şi strategii, aleg milostenia sub orice formă a ei", a adăugat edilul, care afirmă că în oraş „poluarea nu este atât de mare".
„Este o exagerare şi cu poluarea asta, nu îmbolnăveşte oamenii. Nu există studii care să arate o incidenţă mai mare a unor boli în zona noastră", a încheiat Florea.

Primarul populist

În schimb, primarul interimar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Gigi Ion Matei, consideră „benefic" proiectul de lege privind pensionarea anticipată fără penalităţi pentru locuitorii oraşului.
„În cazul în care acest proiect va deveni realitate, va avea efecte benefice asupra locuitorilor municipiului Râmnicu Vâlcea, un oraş care a înregistrat valori mai mari ale poluării decât alte oraşe. Ar fi o compensaţie pentru această caracteristică", a declarat primarul interimar.
El a precizat că, în prezent, autorităţile locale nu au fost înştiinţate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului că în oraş s-ar fi îregistrat valori depăşite ale noxelor care să afecteze calitatea aerului.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro