Mergi la conţinutul principal
La București, Ciolacu + Ciucă = Love

Popa și Chiriac, la cuțite

• în ciuda deciziei adoptate în cadrul Coaliției de Guvernare privind comasarea Alegerilor Europarlamentare cu cele Locale și de a avea liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European și candidaturi separate la Locale, la Brăila conflictul dintre cele două partide persistă • asta au declarat atât președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, deși a votat la București în Biroul Politic pentru comasarea alegerilor, cât și șeful PSD pe plan local, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac • acesta din urmă a ținut să precizeze chiar că nu îl interesează ce va face Popa, organizația sa nu va colabora niciodată cu PNL atât timp cât deputatul rămâne în fruntea filialei din Brăila

 

Situație complicată la Brăila pentru PNL-iști și PSD-iști în contextul în care liderii Coaliției de Guvernare au stabilit comasarea Alegerilor Europarlamentare cu Alegerile Locale, dar și de a avea liste comune pentru Parlamentul European și de a merge cu candidați separați pe plan local. În contextul în care în județul nostru cei doi lideri ai partidelor de guvernământ s-au certat în repetate rânduri și și-au adus nenumărate acuzații, decizia de la Centru nu pare să schimbe deloc situația. Cel puțin asta a anunțat atât liderul PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, deși a votat pentru aceste modificări în Biroul Politic de la București, cât și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, liderul social-democraților brăileni.

Primul care a deschis ”cutia Pandorei” a fost parlamentarul liberal, care a transmis un comunicat de presă la jumătate de oră după conferința comună a celor doi lideri de la București, premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD și Nicolae Ciucă, președintele PNL.

”În județul Brăila, acolo unde hotărâm eu și colegii din conducerea Organizației Județene PNL, liberalii nu vor face nicio alianță cu PSD. În județul Brăila PSD este principalul adversar al PNL”, a dorit Popa să sublinieze foarte clar.

”Astăzi s-a luat o decizie la nivelul conducerilor PNL și PSD cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. De asemenea, s-a hotărât prin vot că la alegerile europarlamentare PNL și PSD vor merge pe liste comune, iar la alegerile locale fiecare dintre cele două partide va merge pe liste proprii. În discuțiile pe care le-am avut în ultimele zile cu colegii din conducerea partidului eu mi-am spus poziția. Acum o spun public: în ceea ce mă privește, ca președinte al PNL Brăila, nu s-a schimbat nimic referitor la poziția mea față de PSD. PNL Brăila este în opoziție la nivel local față de PSD Brăila. PNL Brăila va trata PSD Brăila ca un adversar politic și va lupta pentru a realiza o schimbare la nivelul Consiliului Județean, la nivelul Primăriei municipiului Brăila și a Consiliului Local Municipal, precum și la nivelul primăriilor și consiliilor locale din întreg județul”, a mai adăugat liberalul.

Popa a dorit să mai sublinieze că în acest an, PNL Brăila are de gând să le arate PSD-iștilor ”ce înseamnă adevărata luptă electorală, nu cea mimată”. De asemenea, a punctat că în județul Brăila, PNL-iștii nu vor face în niciun fel campanie candidaților PSD și nu îi vor susține.

”Și brăilenii vor putea să vadă în campania electorală dacă eu și colegii mei liberali vom face așa cum am spus sau nu”, a mai spus sursa citată.

Contactat totuși pentru o reacție ”la cald”, Popa a recunoscut că a cam fost nevoit să voteze în Biroul Politic deciziile care s-au luat, însă cu o inimă extrem de grea.

”Da, în Biroul Politic Național am votat pentru comasare, pentru că așa s-a hotărât. Comasarea și cu listele comune cu PSD este în atributul conducerii centrale. Dar în Brăila eu nu voi face nicio alianță cu PSD! Sunt declarat cel mai mare opozant al PSD la Brăila pentru toate nedreptățile pe care le-au făcut în administrația locală și pentru că au ținut un oraș subdezvoltat. Clar, pentru mine urmează o luptă cu adversarul. De altfel, singurul adversar de luat în seamă: PSD. Decizia mea e clară! Niciun fel de alianță, niciun fel de colaborare cu PSD!”, a mai afirmat liderul PNL Brăila.

Întrebat totuși cum va putea să promoveze candidații PNL pentru Parlamentul European, aflați pe o listă comună cu social-democrații în acest context, Popa a precizat că se va concentra în mod special pe Alegerile Locale.

”Eu voi promova cea mai bună echipă pentru Brăila. Toată campania mea și toată energia mea va fi axată pe candidații pe care îi am la Alegerile Locale. La Europarlamentare, voi vedea ce voi face. Dar cu siguranță toată energia mea va merge către candidații de la Alegerile Locale!”, a conchis Popa.

 

Chiriac: «E de noaptea minții cu el! Sub nicio formă nu vom face această alianță. Nu că nu vrea Popa! Nu vrem noi!»

Contactat de redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” pe tema colaborării cu PNL-iștii, având în vedere situația dificilă de pe plan local, președintele PSD Brăila, Francisk Iulian Chiriac, nu s-a arătat deloc surprins de faptul că Popa s-a grăbit să emită un comunicat de presă în care să strige sus și tare că nu are de gând să colaboreze cu social-democrații. Acesta s-a arătat doar contrariat de faptul că deputatul a votat acest lucru în Biroul Politic, însă apoi a ieșit public cu declarații în care a specificat că va continua să fie un opozant al PSD-iștilor. Chiriac a declarat că nici PSD Brăila nu va colabora niciodată cu PNL pe plan local, atât timp cât fotoliul de președinte va fi ocupat de Alexandru Popa.

”Ce pot să comentez? E o nebunie! Bine, niciodată nici noi nu făceam o alianță cu PNL la nivel local! Asta e prima! Dar să te duci să votezi ceva la București și după să spui așa ceva... E de noaptea minții cu el! (...) Dar e problema lui”, a declarat Chiriac.

Întrebat dacă va încerca să colaboreze totuși cu liberalii, având în vedere decizia de la Centru, președintele CJ Brăila a oferit un răspuns categoric: ”Niciodată!”

”Niciodată cât este domnul Popa președinte la PNL! Noi mergem pe drumul nostru. Nu avem cum să colaborăm. Că nu știm în ce parte e. Este de la PNL, de la Orban, de la dreapta, de la stânga?! Habar nu are nici el pe unde mai este. În astfel de cazuri... niciodată nu vom colabora cu actuala conducere de la PNL! Nici măcar nu putem să avem o discuție de vreo alianță sau ceva. Asta este! Fiecare merge pe drumul lui. PSD are o echipă puternică. Avem candidați în fiecare localitate. Avem candidați și la Primăria Municipiului Brăila și la Consiliul Județean. Sunt destui colegi. Deci sub nicio formă nu vom face această alianță. Nu că nu vrea Popa! Nu vrem noi!”, a afirmat Chiriac, ”la cald”.

Cât despre decizia de a comasa cele două rânduri de alegeri, acesta a precizat că i se pare totuși o idee bună în general, chiar dacă la Brăila situația este una atipică.

”Comasarea alegerilor este o idee bună pentru țară, pentru guvernare, pentru Europa. Da, este foarte bună. Dar la nivel local noi suntem în meciurile noastre și așa o să rămânem. Oricum, importante sunt proiectele brăilenilor în momentul de față. Că nu mă refer la Popa, pentru că el nu are niciun proiect. Are un singur proiect: să înjure și să denigreze PSD-iștii. Și din «ciuma roșie» cum striga la un moment dat pe stradă, acum suntem crucea roșie pentru el. Dar sub nicio formă! Vom rămâne pentru el ciuma roșie!”, a conchis Chiriac.

Precizăm că miercuri-seară, după o zi plină de ședințe, cei doi lideri de la București ai PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au susținut o conferință de presă comună în care au anunțat calendarul alegerilor și ce au decis până în acest moment. Pe scurt, Alegeri Europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European. Alegerile prezidențiale în septembrie și Alegerile Parlamentare în decembrie. Datele indicate de premierul Marcel Ciolacu pentru alegeri ar fi următoarele: 9 iunie pentru Europarlamentare și Locale, 1-15 septembrie sau 8-22 septembrie pentru Prezidențiale și Parlamentarele, posibil pe 8 decembrie. Până la aceste decizii, Mihai Tudose era primul pe lista PSD la europarlamentare. Ce va fi în continuare rămâne de văzut. Va fi oricum interesant – având în vedere că listele sunt comune – cum se vor ”bate” liberalii brăileni pentru europarlamentare. Și dacă PNL Brăila nu se implică, meritul cărui partid va fi pentru scorul pe județ la  alegerile pentru Parlamentul European? Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro