Mergi la conţinutul principal

Ponta vrea să iniţieze un proiect de lege privind repopularea fermelor afectate de pesta porcină

• prezent, joia trecută, la Brăila, preşedintele Partidului “Pro România” a declarat că va realiza un proiect de lege prin care să îi sprijine pe fermierii care au fost nevoiţi să îşi sacrifice animalele • la rândul său, deputatul Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, a spus că Uniunea Europeană nu va oferi niciun euro pentru plata despăgubirilor, în condiţiile în care Guvernul PSD nu a luat din timp măsurile de prevenire

 

Liderii Partidului “Pro România” s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită la Brăila. În acest context, Victor Ponta şi Daniel Constantin, copreşedinţii partidului, alături de deputatul de Brăila, Emilia Meiroşu, au susţinut o conferinţă de presă la care au invitat jurnaliştii brăileni. Printre subiectele abordate s-a numărat şi pesta porcină africană, judeţul nostru fiind unul dintre cele mai afectate din acest punct de vedere. Astfel, Victor Ponta a declarat că, dincolo de despăgubiri, agenţii economici ar trebui sprijiniţi ca să îşi repopuleze fermele, iar “Pro România” va iniţia un proiect de lege în acest sens. 

“Ştiu foarte bine tragedia economică, şi nu doar economică, ci şi socială, provocată de pesta porcină. Dincolo de faptul că au fost practic distruse două crescătorii extrem de importante de aici din Brăila unde lucrau foarte mulţi oameni, ştiu că s-a intrat în curţile oamenilor, le-a omorât animalele. Românul e obişnuit cu relele şi face şi haz de necaz. Mi-a zis cineva că de Crăciun o să mănânce vouchere, o să le dea Guvernul nu ştiu ce vouchere. Voucherele sau despăgubirile sunt bine venite şi trebuie date despăgubiri dar vreau să facem un proiect pe care după aceea să îl susţină toate forţele politice, un proiect prin care să repopulăm aceste ferme. Nu doar îi dai omului nişte bani pe care sigur că îi cheltuie şi cu asta basta. Ideea principală este mai puţin să te îndrepţi spre despăgubiri şi să te îndrepţi spre repopulare (...) Eu vreau să cred că putem face ceva şi spun acest lucru la Brăila pentru că a fost unul dintre judeţele cele mai afectate de pesta porcină”, a afirmat fostul premier.

În declaraţiile făcute pe tema pestei porcine, Ponta nu s-a ferit să îl “înţepe” pe Liviu Dragnea, susţinând că rudele lui sunt singurele care au avut de câştigat de pe urma epizootiei care a lăsat mii de oameni fără animale şi locuri de muncă. Copreşedintele Pro România a făcut astfel referire la Sorin Paul Stănescu, naşul fiului liderului PSD, cel despre care se presupune că ar avea legături cu firma “Farmavet”, firmă care a încheiat contracte cu mai multe Direcţii Sanitar Veterinare din ţară pentru asigurarea dezinfectanţilor, câştigând astfel şi foarte mulţi bani.

“S-a întâmplat această nenorocire din care toată lumea a avut de pierdut, dar dacă se luau măsuri din timp putea fi redusă sau chiar evitată. Mai puţin firma de dezinfectanţi a naşului domnului Dragnea. A făcut multe milioane, a vândut dezinfectanţi mai multor Direcţii Sanitar Veterinare din ţară şi a făcut bani buni din asta”, a declarat Ponta.

O intervenţie în această chestiune a avut şi deputatul “Pro România” Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii în cabinetul Ponta. Acesta a precizat că este puţin probabil ca Uniunea Europeană să aloce vreun euro pentru a-i despăgubi pe oamenii care au avut de pierdut de pe urma uciderii porcilor, în condiţiile în care Comisia Europeană a avertizat România încă din 2017 să ia măsuri de precauţie.

“Fiecare stat membru hotărăşte despăgubirile. În România, toate resursele financiare care s-au alocat până acum au venit de la bugetul de stat. Speranţele că vor veni bani de la Bruxelles probabil sunt foarte mici sau deloc. Atâta timp cât toate normele de prevenţie şi de informare nu au fost respectate, şansele pentru despăgubiri nu prea există. A existat un program de sprijin pe care l-a promovat comisia europeană, nu numai în România, dar în toate ţările membre, pe exact această chestiune de prevenire. Faptul că am avut virusul acesta care s-a răspândit atât de rapid este cauzat în primul rând că nu s-a respectat acel plan, lucru care s-a constatat de către o comisie de audit a Uniunii Europene în lunile ianuarie-februarie 2017. Eu nu vreau să mă duc mai în trecut, dar când vine comisia în 2017 şi spune nu e bine ce s-a întâmplat, întăriţi măsurile de prevenţie, că nu aveam la momentul acela, în ianuarie 2017, de atunci încolo faptul că nu ai făcut nimic, arată o problemă foarte mare”, a susţinut Daniel Constantin.

Dacă ar fi să arate cu degetul spre vinovaţi, fostul ministru al Agriculturii a spus că cei care ar trebui să răspundă pentru modul în care a fost gestionată criza pestei porcine la noi în ţară sunt preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor şi prim-ministrul Viorica Dăncilă.

“Domnul Daea s-a oferit să fie interfaţa şi cu Comisia Europeană, şi cu mass-media. Doar că el nu mai are atribuţii din 2017. Coordonarea de către ministrul Agriculturii asupra ANSV-ului a dispărut printr-o ordonanţă de urgenţă. Ca atare, tehnic, cel care este reponsabil este preşedintele ANSV. Cel care este responsabil politic este doamna prim-ministru Dăncilă că dânsa are în subordine directă ANSV. Nu spun că e un lucru rău, cred că rolul acestei instituţii trebuie întărit, dar responsabil politic este doamna Dăncilă”, a adăugat sursa citată anterior.

Reamintim că, în judeţul Brăila, pesta porcină a făcut ravagii, fiind distruse două ferme importante, dintre care una era cea mai mare din România şi a doua din Europa, la care se adaugă sate întregi rămâse fără niciun porc în ogrăzile oamenilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro