• asta a declarat fostul premier la Brăila, cu precizarea că parlamentarii Pro România vor veni cu un amendament la Legea Pensiilor, astfel încât măririle promise de Liviu Dragnea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după 2021 să fie valabile de la 1 ianuarie 2019 • în caz contrar, Ponta susţine că va dovedi că actuala guvernare nu are banii promişi, la fel cum nu îi va avea nici după viitoarele alegeri Parlamentare din 2020 • copreşedintele Pro România a criticat şi diferenţele colosale între salariile mărite la stat faţă de mediul privat, precum şi faptul că funcţionarilor nu li se cer rezultate pe măsura lefurilor deloc de neglijat
Copreşedintele Pro România Victor Ponta nu crede că Guvernul PSD are de unde să dea banii promişi pentru pensii, astfel că în timpul vizitei sale la Brăila a declarat că va face o propunere pentru a forţa mâna social-democraţilor. Pornind de la ideea că ministrul Muncii. Lia Olguţa Vasilescu, şi liderul PSD Liviu Dragnea le-au promis oamenilor măriri de pensii “dacă îi vor vota la alegerile Parlamentare din 2020”, Ponta susţine că parlamentarii Pro România vor veni cu un amendament la Legea Pensiilor, astfel încât nivelul promis pentru 2021 să se aplice din 2019. Dacă vor refuza, acesta susţine că se vor da de gol că nu au banii promişi, la fel cum nu îi vor avea nici în 2021, dată fiind starea proastă a economiei din România.
“Am profitat de întâlnirea cu noii noştri colegi de aici de la Pro România pentru că o parte dintre ei sunt pensionari, iar alţii au văzut dezbaterea legată de Legea Pensiilor. Vreau să o mai spun o dată şi o să o mai spun de mai multe ori: am fost prim-ministru şi în fiecare an al mandatului meu am indexat pensiile sau le-am crescut cu un procent. Nu suficient, aş fi vrut mult mai mult, dar de fiecare dată am adăugat. Nu am tăiat niciodată niciun leu şi ăsta e un lucru cu care mă mândresc. Tot ceea ce am adăugat, am făcut-o în felul următor: ministrul de Finanţe, cine era el atunci - că era doamna Petrescu, că era domnul Teodorovici, că era altcineva -, îmi spunea: «la anul o să avem un surplus, am reuşit, am strâns mai mult la buget, am economisit din alte părţi». Bun, din surplusul ăla puteam să adăugăm ceva la pensii. Deci atenţie! Nişte bani pe care îi aveam! Acum am văzut proiectul doamnei Olguţa Vasilescu. Noi suntem «pentru». Să fie mărite pensiile pentru că, într-adevăr, majoritatea absolută a pensionarilor din România nu are venituri suficiente. Sigur, sunt şi nişte excepţii despre care putem discuta, dar cei mai mulţi au nevoie. Dar dacă le promiţi că le măreşti pensia, în primul rând nu poţi să le promiţi lucrul ăsta doar dacă «votează în 2020 din nou cu Dragnea şi cu Olguţa». E un şantaj foarte urât! Vedeţi... «dacă ne votaţi pe noi». Nu dom'le! Dacă ai bani, măreşte-le de acum. Şi vom face un amendament la proiectul legii pensiilor. Toţi 12 deputaţi facem amendamentul să se mărească punctul de pensie de la 1 ianuarie 2019”, a declarat Ponta.
Sursa citată a explicat că dacă în momentul de faţă PSD-iştii vor spune că nu au de unde să dea bani pentru pensii, trebuie să fie clar că nu vor avea nici în 2021, pentru că până atunci, odată cu Fondul Suveran, banii de la companiile de stat nu vor mai fi disponibili, va exista un deficit extrem de mare la capitolul salarii şi multe altele.
“Deci este o păcăleală! Şi să îi păcăleşti pe pensionari?! Adică nu poţi să îmi păcăleşti părinţii şi să te iert pentru asta. Aşa încât la Legea Pensiilor facem acest amendament. E un test al adevărului sau un turnesol, cum vreţi să îi spuneţi. Să vedem dacă au bani. Dacă au, atunci de la 1 ianuarie se aplică şi vom fi foarte fericiţi. Toată lumea va fi fericită! Dacă nu au bani şi promit în 2021, ceea ce ştiu sigur că nu vor avea, trebuie să îi oprim de acum! Pentru că o să ajungem în 2021 - 2022 cu ce am păţit în 2010, să vină cineva să zică: «trebuie să tăiem!» Discutam înainte cu doamna parlamentar Emilia Meiroşu, care era profesor în 2008, când eu eram deputat. Ţineţi minte? S-a venit cu asta: «să dublăm salariile profesorilor!» N-a votat nimeni contra. Cum să votezi contra?! Aşa va fi şi la pensii. Şi am ajuns apoi în 2009 când ştiţi ce s-a întâmplat”, a mai adăugat Ponta.
Acesta a dorit totuşi să precizeze că Pro România vrea o nouă Lege a Pensiilor, dar cu condiţia să se specifice extrem de clar ce se poate face pentru pensionari, fără condiţionări legate de preferinţele viitoare la vot sau eventuale păcăleli.
Ponta critică şi diferenţele salariale între stat vs. privat
Mergând mai departe în privinţa greşelilor costisitoare făcute de Guvernul PSD, Victor Ponta a vorbit şi despre salariile mărite în sectorul bugetar. Acesta a ţinut să precizeze că nu are nimic împotriva măririi salariilor, dar nu este de acord ca Guvernul să creeze o asemenea discrepanţă între mediul de stat şi cel privat prin măsurile întreprinse.
“Ne mai costă ceva foarte mult şi eu o spun cu riscul să se supere unii dintre foştii mei votanţi. Mă bucur foarte tare dacă se măresc salariile în sectorul bugetar. Dar 1: nu se poate să fie atât de mari salariile din zona bugetară faţă de zona privată. Nu se poate! În nicio ţară nu se poate asta! Şi 2: da dom'le, la Primărie le dai salarii mai mari, dar le şi ceri să funcţioneze mai bine. În loc să îmi dea în 60 de zile o hârtie, să mi-o dea în 3 zile; în loc să stau 3 luni după o autorizaţie, să o primesc într-o zi. Dacă tot le măresc salariile! Adică trebuie să le dai oamenilor, e corect. Dar trebuie să le şi ceri. Dragnea, ce a gândit?! «Le măresc salariile şi pensiile şi ei mă lasă să fac ce vreau». Nu se poate! Nu ăsta e un sistem în care putem să mergem în direcţia bună. Îmi pare foarte rău de faptul că multe proiecte pe care le-am început s-au blocat. Zicea Daniel Constantin, «Slavă Domnului» că încă merge Agricultura. Merge, dar să vedem cât va mai merge acest lucru. Ţin minte cât de bucuroşi am fost în 2014 prima dată, şi apoi în 2015 când am reuşit să avem balanţă pozitivă. Adică să exportăm mai mult decât să importăm. Acum este o nebunie. Importăm de aproape 1 miliard de euro. Deci ne împrumutăm, dăm nişte salarii şi pensii care se duc pe creşterile de la energie, care se duc pe mâncare şi bunuri pe care le produce economia Turciei sau a Poloniei sau a Chinei. E un circuit care nu poate să funcţioneze”, a conchis Ponta.