Ponta trece primul linia de sosire, dar Iohannis îi suflă în ceafă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta trece primul linia de sosire, dar Iohannis îi suflă în ceafă

Prezenţa la vot la ora 19 ajunsese la 48,89 la sută. În 2009, prima rundă a prezidenţialelor a marcat o afluenţă similară (49,97 la sută la ora 19, respectiv 53,52 la sută la finalul zilei). În secţiile din afara ţării, votul a continuat până în dimineaţa zilei de luni, datorită diferenţelor de fus orar. De exemplu, Coasta de Vest a Statelor Unite este cu 10 ore în urma Bucureştiului.
Aşa cum au arătat şi estimările de pe parcursul zilei, din exit-poll-urile realizate de formaţiunile politice ale celor doi candidaţi calificaţi în finala din 16 noiembrie, Victor Ponta a acumulat cele mai multe voturi, respectiv 40 la sută. Pe locul secund, mai aproape decât îl dădeau sondajele de opinie, se află Klaus Iohannis, cu 31,3 la sută din voturi.
Locul 3 era disputat aseară de trei candidaţi. Cele patru exit-poll-uri realizate ieri îi atribuiau mai degrabă lui Călin Popescu Tăriceanu al treilea loc pe podium, cu o medie de 5,8 la sută, urmat de Elena Udrea, cu 5,3 la sută, şi de Monica Macovei, cotată de sondajele efectuate la ieşirea din secţie cu 4,9 la sută. Kelemen Hunor, unul dintre cei doi candidaţi maghiari a acumulat doar 4 la sută din voturi. Un procent asemănător a realizat şi Dan Diaconescu. Teodor Meleşcanu, poate cel mai controversat candidat, a abţinut doar puţin peste 1 la sută din voturi.
De menţionat că rezultatele exit-poll-urilor sunt parţiale şi nu cuprind şi votul din diaspora - care, se ştie, votează preponderent cu dreapta politică.

Ponta, preşedintele care lipseşte

Premieră în lumea politică: Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale, nu a făcut declaraţii aseară, după terminarea votului. După primele exit-poll-uri, la PSD a vorbit doar Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD, care a ţinut doar să minimizeze procentele obţinute de Iohannis, Udrea şi Macovei. Totodată, el a încercat să deturneze vina pentru proasta organizare a scrutinului de la Guvern spre instituţii subordonate acestuia - Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central şi Serviciul de Transmisiuni Speciale.
Ulterior, după ce Iohannis i-a parafrazat sloganul electoral "preşedintele care lipseşte", Victor Ponta a ieşit în public pentru a mulţumi celor care l-au votat şi insistând ca aceştia să vină şi pe 16 noiembrie. El nu a dat explicaţii nici pentru absenţa sa la dezbateri în campanie, nici pentru ignorarea dreptului la vot al românilor din diaspora.

Iohannis, singurul candidat rămas în cursă dispus să garanteze independenţa justiţiei şi statul de drept

Candidatul Alianţei Creştin-Liberale, Klaus Iohannis, a declarat aseară că, "de acum, lupta se dă între mine şi Victor Ponta. Sunt singurul candidat rămas în cursă dispus să garanteze independenţa justiţiei şi statul de drept. Îi chem alături de mine pe toţi românii care vor ca legea să fie lege şi nu vor ca toată puterea să fie în mâinile unui singur partid".

Macovei, al treilea pol în România: fără baroni, fără finanţări murdare

"Astăzi s-a născut al treilea pol în România. Fără baroni, fără finanţări murdare, am arătat că putem. Rezultatele de după numărarea voturilor vor arăta că suntem şi mai mulţi. Am fi fost şi mai mulţi dacă ar fi votat toţi românii din diaspora", a declarat candidata independentă. "Suntem o forţă uriaşă de schimbare. România este a noastră şi o să o luăm înapoi", a mai spus Macovei, care a afişat o mină optimistă.

Dezastrul de la secţiile de vot din campusurile studenţeşti şi din străinătate

Ştampile pierdute - unele dintre ele găsite, număr mare de voturi pe liste suplimentare, buletine de vot dispărute şi alte asemenea aspecte nelipsite la aproape toate scrutinele i-au obişnuit pe românii din ţară. Inedite au fost cozile uriaşe care s-au format în faţa ambasadelor, consulatelor şi sediilor Institutului Cultural Român. S-a spus că ar fi de vină numărul mare de alegători. Fals, pentru că prezenţa la vot la primul tur al prezidenţialelor este chiar ceva mai redusă decât cu cinci ani în urmă. Vinovată este proasta organizare a acestor alegeri. Guvernul, Ministerul Administraţiei şi Internelor a tăcut mâlc pe tot parcursul zilei.
Practic, obligativitatea completării unei declaraţii pe proprie răspundere de către cei care votează în altă parte decât în localitatea de domiciliu a îngreunat procesul alegerii.
În Dolj, de exemplu, fief PSD, nu a fost nicio problemă ca mai bine din 10 la sută dintre alegători să fie veniţi din altă parte. Aici nu s-a blocat în niciun fel votarea.
La Bucureşti, în schimb, s-au format cozi uriaşe la secţiile din campusurile studenţeşti pentru că, iniţial, declaraţiile respective puteau fi doar tipizate, nu şi scrise de mână. Până să se aplice regula copy-paste, adică a multiplicării acestor foi - pentru că scrierea lor de mână nu a fost pe placul autorităţilor - au trecut ore întregi de nervi.
În străinătate a durat, la fel, mult timp până când personalul diplomatic a găsit de cuviinţă să lase cetăţenii să scrie în timp ce stau la coadă declaraţiile respective, şi nu doar după ce intră în secţii.
Cireaşa de pe tort au pus-o doi turişti care au crezut că coada formată la una dintre cele trei secţii din Roma este pentru a intra la un muzeu.
La închiderea ediţiei, au început să curgă semnale ale organizării la fel de proaste a secţiilor de vot de peste ocean. La Boston, de exemplu, urna de vot era o simplă cutie de carton, însă secţia de vot era nesemnalizată. Pe de altă parte, mii de oameni s-au adunat aseară în faţa Ministerului Afacerilor Externe, protestând faţă de degringolada din secţiile de votare.
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat existenţa unor grave deficienţe în organizarea procesului electoral în secţiile de votare din străinătate şi cere demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi a ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, într-un comunicat publicat imediat după anunţarea primelor estimări ale votului la prezidenţiale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro