Ponta a susţinut că măsura reducerii contribuţiilor de asigurări sociale va fi operată în primul buget pe care USL îl va promova din postura de formaţiune guvernamentală. De asemenea, liderul PSD a explicat modalitatea în care va fi operată reducerea TVA. "Reducerea cotelor de TVA cu un punct procentual înseamnă 0,3 din PIB, dacă avem acea creştere economică ne putem permite practic în fiecare an să reducem cu 1 - 1,1% cota de TVA pentru a ajunge din nou la 19%", a spus Ponta.
El a mai explicat faptul că în compensarea pierderilor la buget care ar fi suferite prin reducerea cotei unice şi transformarea acesteia într-una diferenţiată, vor fi promovate o serie de măsuri imediat. "Pentru surse imediate de venituri (suplimetare la bugetul de stat, n.r.), în primul rând vom reduce cu 50% cheltuielile cu bunuri şi servicii, şi de asemenea controlul şi supravegherea cu experţi internaţionali a celor 3 zone de colectare - vamă, gardă financiară şi ANAF - e o opţiune politică dificilă şi care va fi criticată pe un tip patriotism sau naţionalism în care d-nul Băsescu şi d-nul Boc excelează", a mai afirmat liderul PSD.
De asemenea, el a explicat faptul că, cota unică va avea în fapt un prag maxim de 16%, tranformându-se într-o taxă regresivă. "Nimeni nu pierde bani, pentru că este această cotă maximă, de 16%, dar în acelaşi timp pentru cei cu venituri foarte mici - avem 300 de mii de oameni care lucrează sub salariul minim, undeva cu venituri până la 600 de lei - pentru cei care pentru moment, fie prin tăierile din zona bugetară, fie prin piaţa muncii actuală se află sub 1.600 de lei venituri salariale pe lună, printr-o reducere de impozit îi stimulezi nu doar în zona de consum, le dai capacitatea nu doar de a veni şi de a accesa credite, ci îi stimulezi să reuşească să treacă peste o perioadă dificilă", a mai spus Ponta.
Totodată, fostul premier Adrian Năstase a explicat faptul că în cadrul USL liberalii au acceptat formula unei cote diferenţiate în situaţia evitării unor majorări de taxe. "Din punctul de vedere al liberalilor, cred că este important faptul că s-a menţinut plafonul maxim de 16%, în zona lor a existat o mare nervozitate că am putea să ducem nivelul de impozitare spre 35% - 40%. Cred că aici foarte mulţi dintre cei care poate că sunt mai curând simpatizanţi liberali, cei din zona clasei de mijloc sau cu cei nişte venituri mai ridicate, practic rămân cu acelaşi nivel de impozitare", a mai spus Năstase.