Ponta s-a dat în spectacol la bilanţul DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta s-a dat în spectacol la bilanţul DNA

Liderul PSD, premierul Victor Ponta afirmă că, dacă ar fi procuror anticorupţie, l-ar ancheta pe preşedintele Traian Băsescu, deoarece acesta este "cel mai corupt om din ţară".
Întrebat de presă pe cine ar fi anchetat în prezent dacă era procuror anticorupţie, Ponta a răspuns: "Pe Traian Băsescu, bineînţeles. Cine este cel mai corupt om din această ţară ? Traian Băsescu de departe, locul doi e aşa de departe...".
Atenţionat că şi preşedintele l-a acuzat pe el de corupţie, Ponta a conchis: "Hoţul strigă hoţii întotdeauna", potrivit mediafax.ro.
El nu s-a ferit să dea câteva indicaţii preţioase Justiţiei, în opinia premierului sistemul de justiţie trebuind să se bucure cu adevărat de încrederea covârşitoare a populaţiei, fără "scurgeri" în presă şi în care arestările preventive sunt excepţii.
El a arătat că este atent la percepţia publică şi a analizat atent dacă este bine să participe la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), caz în care poate fi acuzat că ar urmări să "preia" controlul politic asupra instituţiei, sau să absenteze, ceea ce ar fi fost interpretat ca un semn de ostilitate, dar că nu a putut, totuşi, rata ocazia de a avea breaking news-ul "Ponta la DNA".
El a arătat totuşi că DNA, indiferent de bătăliile politice, nu trebuie să fie acuzată de partizanat politic.

Presiuni publice

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat joi că 2013 a fost un an dificil pentru DNA, fiind caracterizat de provocări organizatorice, legislative şi presiuni publice.
"A fost desemnată o nouă echipă managerială la nivelul structurii centrale şi au fost numiţi noi procurori-şefi la nivelul unor structuri teritoriale. A fost modificată semnificativ competenţa direcţiei şi au fost adoptate acte normative importante, care au schimbat regimul instrumentelor investigative folosite în anchetele anticorupţie. Totodată, a fost anul în care presiunile publice la adresa procurorilor au înregistrat un trend puternic ascendent. Este încurajator însă că această situaţie a determinat o reacţie fără precedent a societăţii civile şi a observatorilor internaţionali", a afirmat Kovesi la prezentarea Raportului de activitate al DNA pe anul 2013, citată de Agerpres.
Ea a subliniat că DNA este considerată un model de bune practici la nivel european iar acest standard demonstrează că este o instituţie matură şi care îşi îndeplineşte rolul, independent de provocările de moment.
"Anul 2013 a demonstrat că cea mai importantă resursă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie este cea umană. Consolidarea unui corp de procurori şi poliţişti cu experienţă în finalizarea investigaţiilor complexe şi pregătiţi să reziste unor presiuni unice pentru sistemul judiciar reprezintă cea mai importantă realizare pe care trebuie să o marcăm astăzi. Menţinerea acestei culturi instituţionale reprezintă o condiţie esenţială pentru a asigura în continuare eficienţa luptei anticorupţie", a subliniat şefa DNA.
Ea a arătat că cea mai importantă modificare intervenită în 2013 a fost OUG 63, prin care, la propunerea DNA, au fost scoase din competenţa acestei structuri investigarea cazurilor de înşelăciune, evaziune fiscală şi a celor prevăzute în Codul vamal al României cu prejudicii de peste un milion de euro.
Şefa DNA a susţinut că adoptarea legilor de punere în aplicare a noilor coduri a determinat formularea unor propuneri de armonizare a unor dispoziţii pentru evitarea aplicării neunitare a normelor penale sau a interpretării diferite a unor dispoziţii.

Stanciu: La presiuni continue există riscul ca instituţiile statului să nu mai reziste

La rândul său, preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, a declarat joi că oricât de puternice ar fi instituţiile statului, la presiuni continue există riscul să nu mai reziste, precizând că de multe ori activitatea celor implicaţi în actul de justiţie a primit drept "recompensă" atacuri dure.
"Faptul că unii politicieni îşi doresc revenirea la o justiţie controlată trebuie să ne dea un semnal de alarmă pentru noi toţi cei care activităm în acest sistem. Instituţiile statului, oricât de puternice ar fi acestea, la presiuni continue şi mai ales îndelungate există riscul să nu mai reziste, şi mă refer la instituţii ale statului cum este chiar Direcţia Naţională Anticorupţie", a spus Livia Stanciu, la prezentarea raportului de activitate al DNA pe 2013.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a mai spus că fenomenul corupţiei a căpătat o amploare deosebită în ultima perioadă.
"Corupţia reprezintă o ameninţare majoră pentru democraţie şi trebuie să nu uităm niciodată acest lucru. Reprezintă o negare a drepturilor omului, o încălcare a democraţiei pentru echitate socială şi mai ales pentru justiţie. (...) În ultima perioadă, asistăm la o extindere a acestui fenomen, care a devenit pentru unii un stil de viaţă, a devenit o mentalitate, un labirint din care cu greu sau poate din ce în ce mai greu se poate ieşi", a declarat preşedintele ICCJ.
Judecătoarea Livia Stanciu a precizat că de multe ori activitatea celor implicaţi în actual de justiţie a primit drept "recompensă" atacuri dure, "uneori extrem de dure, mai mult decât nejustificate".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro