Ponta să fie judecat, a decis DNA! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Ponta să fie judecat, a decis DNA!


Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul Rovinari-Turceni, el fiind deferit justiţiei pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel".
Comunicatul DNA a venit când Ponta era la şedinţa CSAT, la mică distanţă de şeful statului, Klaus Iohannis. Au urmat multe ore de tăcere: contrar obiceiului, premierul nu a considerat oportun să comenteze decizia DNA. Mai ales că, zilele trecute, Ponta fusese la DNA să depună nişte documente care, spunea el, îi vor ajuta pe procurori să se convingă în privinţa nevinovăţiei sale. Dar DNA a avut alt punct de vedere.

17 facturi fiscale

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinet individual de avocat, a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii" suma de peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.
„Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii", care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", menţionează DNA.

Confiscarea sumelor de bani

Mai mult, procurorii DNA cer instanţei supreme, care va judeca dosarul în care sunt acuzaţi Ponta şi Şova, confiscarea de la aceştia a peste 3,7 milioane de lei (aproximativ 840.000 de euro), arătând că, până la finalul anchetei, CE Oltenia nu s-a constituit parte civilă.
„În temeiul disp. art. 112 alin. 1 lit. e C.p.p., instanţa urmează să dispună confiscarea sumei de 181.439,98 lei dobândită de către inculpatul Ponta Victor-Viorel în temeiul convenţiei de conlucrare şi confiscarea sumei de 79.641,11 lei reprezentând contravaloarea dreptului de folosinţă a autoturismului Mitsubishi, sume de bani provenite din săvârşirea de infracţiuni", au scris procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Probleme pentru toţi!

Referindu-se la trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că situaţia este „din ce în ce mai problematică" pentru premier, Guvern şi pentru PSD, iar imaginea României are „foarte mult de suferit". „În timpul CSAT, pe media a apărut o ştire pe care vreau s-o comentez foarte pe scurt. Mă refer la trimiterea în judecată a primului-ministru în dosarul în care e acuzat de anumite fapte penale. Situaţia, după părerea mea, e din ce în ce mai problematică pentru primul-ministru, e din ce în ce mai problematică pentru Guvern şi din ce în ce mai problematică pentru PSD, dar trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat, cea mai simplă soluţie ar fi cu siguranţă cea pe care am propus-o şi în iunie", a spus Iohannis, într-o declaraţie de presă la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Tării.

Liberalii cer un punct de vedere

Liberalii cer PSD „să spună cu voce" tare dacă îl mai susţine pe premierul Ponta la şefia Guvernului, după ce acesta a fost trimis în judecată. „Victor Ponta este toxic pentru România, deţinând în continuare funcţia de prim-ministru. PNL i-a cerut demisia din momentul în care împotriva sa a fost începută urmărirea penală. În Europa, Victor Ponta este singurul premier trimis în judecată pentru infracţiuni conexe celor de corupţie şi aflat încă în funcţie. Posibilitatea de a fi condamnat chiar din postura de prim-ministru pune România în cea mai dificilă situaţie în relaţia cu partenerii săi. Ponta a compromis funcţia de şef al Executivului, esenţială într-un stat de drept", susţin liberalii. Faptul că Ponta rămâne în funcţie „este o sfidare adusă românilor", care au transmis clar mesajul că resping politicienii cu probleme de integritate şi suspectaţi de corupţie în dosarele instrumentate de DNA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro