Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie, a anunţat ieri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta. „Putem de la 1 octombrie anul acesta (...) să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul sanitar", a precizat şeful guvernului, relatează agerpres.ro.
El a precizat că majorarea salarială se va face „în special în baza economiilor făcute de sistemul de Sănătate, după introducerea cardului de sănătate şi a celorlalte măsuri de eficientizare". În altă ordine de idei, Ponta a menţionat că actul normativ privind mărirea salariilor personalului din Sănătate va fi elaborat în vederea adoptării în şedinţa de Guvern de miercurea viitoare sub forma unei ordonanţe de urgenţă şi că discuţiile cu reprezentaţii sistemului sanitar vor continua şi în perioada.
Neconcordanţă de cifre
„Nu cred că există o soluţie magică pentru un sistem de sănătate, dar cred că există posibilitatea de a îmbunătăţi atât partea de legislaţie, de dotare, cât şi de salarizare a personalului", a declarat premierul, care a adăugat că impactul bugetar anual este în jur de 1,7 miliarde de lei.
Nu de aceeaşi părere este şi prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, potrivit căruia impactul bugetar pentru creşterea salariilor în sistemul sanitar este de 1,3 miliarde lei, calculele fiind deja făcute de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
„Prima creştere de venituri pentru întreg personalul din sistemul sanitar va avea loc din data de 1 octombrie, în cuantum de 25%. Săptămâna viitoare va fi introdusă ordonanţa de Guvern. Celelalte etape, în procente de tot 25%, vor fi în anul 2016, 2017. Impactul bugetar este de 1,3 miliarde (lei, n.r.), s-au făcut toate calculele de către Casa Naţională. A fost prezent şi domnul ministru Teodorovici, care a spus că este pregătit să susţină acest proiect", a subliniat Sepi. Potrivit acestuia, se preconizează o dublare a veniturilor actuale în plată.
„Toate categoriile profesionale din spital vor beneficia de majorări salariale, de la portar şi până la ultimul medic. Este vorba de 224.000 de angajaţi. Dacă ne raportăm la medicii angajaţi în acest moment în sistemul public de stat, sunt 13.580 de medici", a mai spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.
O lege neclară
Pe de altă parte, Colegiul Medicilor din România (CMR) consideră că soluţiile date de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în cazul celor două hotărâri prin care medicul este asimilat funcţionarului public sunt „criticabile", acesta fiind pus, „în mod nedrept", în afara legii. Potrivit unui comunicat, CMR susţine că ar trebui de urgenţă să aibă loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament şi „nu prin transformarea unei instanţe de judecată în organ legislativ".
„Instanţa care a cerut „interpretarea legii", practic s-a degrevat de soluţionarea cauzei refuzând să o judece şi să pronunţe o soluţie faţă de probele de la dosar şi în raport de textele legale în vigoare", arată comunicatul citat. CMR consideră că, prin modul în care s-a acţionat, ÎCCJ s-a transformat în legiuitor modificând un text de lege în vigoare după cum a crezut că ar trebui să fie respectivul act normativ.
„Interpretarea ÎCCJ este dată şi aplicată postfactum, după ce fapta a avut loc. În condiţiile în care legea era neclară, inclusiv pentru instanţele de judecată, nu era posibil ca medicii, nespecialişti din punct de vedere juridic, să poată cunoaşte şi aplica textul legii aşa cum îl vede Înalta Curte şi nu cum a fost publicat în Monitorul Oficial", se susţine în comunicat.
Cum e cu donaţiile de la pacienţi
Pe acest fundal, premierul Ponta a declarat că medicii nu mai sunt funcţionari publici de anul trecut, prin Ordonanţa nr. 2, care i-a scos din acest sistem, actul normativ fiind aprobat de Parlament.
„Medicii nu mai sunt funcţionari publici prin decizia adoptată anul trecut, Ordonanţa 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcţionarilor publici. Ea a fost de altfel aprobată de Parlament. (...) Ministrul Justiţiei, împreună cu reprezentanţi din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, şi nu cu o ordonanţă de urgenţă (...), care să prevadă pe înţelesul tuturor faptul că acele contribuţii suplimentare pe care pacienţii vor să le aducă pentru medic, pentru asistent (să fie - n.r.) cu definirea cumulativă a trei condiţii: să nu fie condiţionată de medic, să fie după încheierea actului medical şi să fie declarate, aşa încât să fie şi fiscalizate. Miercurea viitoare o vom trimite în Parlament şi sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta", a menţionat premierul. Conform unei decizii din luna iunie a ÎCCJ, medicii din spitalele de stat nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi.