După ce, duminică, a obţinut sprijinul necondiţionat al liderilor partidelor din coaliţia de guvernare, ieri, liderul PSD a vrut să se asigure de acelaşi lucru în propriul său partid. Victor Ponta a primit girul supuşilor în şedinţa Comitetului Executiv Naţional extraordinar, care s-a ţinut la Palatul Parlamentului. La reuniune au fost prezenţi, în afară de liderii PSD, preşedintele PC Daniel Constantin, preşedintele PLR Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele UNPR Gabriel Oprea. În şedinţă, Ponta şi-a manifestat nemulţumirea faţă de cei care protestează împotriva sa, ameninţându-i cu plângeri penale, deşi PSD a recurs la acelaşi gen de manifestaţii în iarna 2011-2012.
După şedinţa CEx al PSD, Ponta a dat fuga la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, iar apoi la Palatul Cotroceni, unde preşedintele a chemat partidele la consultări pe tema strategiei de apărare, dar şi pe cea a situaţiei lui Ponta. Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte în această dimineaţă la ora 10 pentru a vota asupra începerii urmăririi penale împotriva premierului.
Tăriceanu îşi apără protectorul
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că e aberant ca Victor Ponta să fie acuzat de conflict de interese şi se întreabă „dacă este normal ca într-o ţară democratică un procuror de 27 de ani să răstoarne două guverne în două luni", apreciind că e o „încercare de lovitură de stat".
„Credeţi că este normal ca într-o ţară democratică, cu regim parlamentar, un procuror, poate a cărui pricepere profesională nu pot să o apreciez, dar am posibilitatea să îmi pun nişte semne de întrebare - câtă experienţă are la 27 de ani şi câtă responsabilitate are - să răstoarne două guverne în decurs de o lună de zile, să zicem?", s-a întrebat Tăriceanu.
„Cred că cei care lucrează în justiţie sunt cu toţii conştienţi că puterea pe care o au implică o responsabilitate uriaşă. Nu am observat în ultima vreme că această responsabilitate care apasă pe umerii lor este conştientizată, mai ales prin acţiunile lor din ultima vreme, atât la adresa Parlamentului, cât acum, mai ales, la adresa Executivului. Aşadar, sunt câteva considerente, mai degrabă teme de reflexie pentru că dacă în cazul preşedintelui României, după cum aţi văzut pe perioada mandatelor sale, s-a bucurat de imunitate, tocmai din condiţii de stabilitate politică, acelaşi lucru cred că putem să-l discutăm fără niciun fel de ipocrizie şi în cazul Guvernului unei ţări democratice", a mai spus Tăriceanu. El a mai susţinut că această situaţie poate fi privită drept "o încercare de lovitură de stat".
De ce îl caută DNA pe Ponta
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese, aviz asupra căruia deputaţii vor vota în această dimineaţă.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie şi spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a premierului şi a Guvernului.
Întrebat dacă nu are totuşi soluţii legate de Ponta, preşedintele Iohannis a răspuns: "Întotdeauna se găsesc soluţii politice şi eu cred că le găsim. Demisia este soluţia optimală. În varianta cealaltă, sigur putem să discutăm, atunci când va fi cazul, despre suspendare".
Nici vorbă de demisie
Victor Ponta a anunţat că nu demisionează şi că nu intenţionează să se lupte cu justiţia, dar că va contesta ordonanţa procurorului şi îşi va pleda nevinovăţia, apreciind şi că procurorii au reacţionat la evenimente politice, ordonanţa emisă împotriva sa având legătură directă cu emoţia publică din cauza Rarinca, cu propunerile de modificare a Codului Penal din Parlament şi cu respingerea de către Senat a arestării preventive a lui Dan Şova. El a mai susţinut, într-o declaraţie de presă, că Guvernul poate fi schimbat doar de către Parlament, eventual la dezbaterea moţiunii de cenzură depusă vineri de PNL, sau prin alegeri, dar nu şi la solicitarea unui procuror al DNA, deoarece altfel se poate vorbi de o „lovitură de stat", şi a apreciat că nu există la acest moment o criză politică. El a precizat că, marţi sau miercuri, se va prezenta în faţa procurorului pentru a-şi susţine cu date nevinovăţia.
Ar putea cădea Ponta mai repede?
Birourile permanente ale celor două Camere au decis ca moţiunea de cenzură a PNL, care a fost citită ieri, să fie dezbătută şi apoi votată vineri de la ora 10.00, a anunţat liderul deputaţilor liberali, Ludovic Orban. Orban a spus că această decizie a fost luată de majoritatea parlamentară. „În ceea ce ne priveşte, noi vom fi mobilizaţi. Chiar dacă ar fi pus moţiunea de cenzură duminica, tot mobilizaţi am fi fost", a afirmat Ludovic Orban.
Liderul deputaţilor liberali a mai spus că PNL nu are încă un punct de vedere al UDMR privind moţiunea de cenzură: „Nu avem încă un punct de vedere al UDMR. Cu parlamentarii PSD, UNPR, PC şi PLR purtăm negocieri individuale".
PNL a depus, vineri, la Parlament moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta, care este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL. Moţiunea este intitulată „Victor Ponta - demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!".